«Ένα δείγμα DNA από μόνο του ούτε καταδικάζει, ούτε αθωώνει. Δεν αρκεί». Αυτή ήταν η παρατήρηση του προέδρου του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων το οποίο δικάζει σε δεύτερο βαθμό την 30χρονη σήμερα Ηριάννα και τον 34χρονο Περικλή, οι οποίοι σε πρώτο βαθμό έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς) και διακεκριμένη οπλοκατοχή.
Η δίκη ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη και αναμένεται να συνεχιστεί στις 10 Μαΐου.
Η 29χρονη διδακτορική υποψήφια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο 34χρονος πτυχιούχος Γεωπονικής, που είναι κρατούμενοι από τον περασμένο Ιούνιο καθώς δεν έχει δοθεί αναστολή στην εκτέλεση των ποινών τους – βρίσκονται υπό την κρίση των δικαστών για την έφεση τους, ενώ ήδη πολλοί νομικοί έχουν διατυπώσει έντονους προβληματισμούς τόσο για τα στοιχεία βάσει των οποίων οι δύο νέοι καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό όσο και για την άρνηση της δικαιοσύνης να επιτρέψει την έξοδο τους από την φυλακή.
Έχοντας δίπλα της, στο εδώλιο του κατηγορουμένου άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, η Ηριάννα παρακολουθούσε με αγωνία τη διαδικασία που θα κρίνει την τύχη της. Η εμπλοκή της στην υπόθεση ξεκίνησε μετά το δείγμα DNA σε γεμιστήρα όπλου που βρέθηκε μαζί με σφαίρες στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Το δείγμα dna αμφισβητήθηκε έντονα σήμερα στη διαδικασία, καθώς όπως προέκυψε σωρεία παραλείψεων της Αστυνομίας καθιστούν έωλη την ταυτοποίηση του με το πρόσωπο της Ηριάννας.
Είχε προηγηθεί καταγγελία 25χρονου, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει καταθέσει ενώπιον δικαστηρίου, παρά μόνο ενώπιον του ανακριτή το 2013. Άξιο λόγου είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί στα δικαστήρια, εάν και θεωρείται ουσιώδης μάρτυρας, και έχει μιλήσει στην κατάθεση του για άνδρα κοντά στο σημείο που βρέθηκαν τα όπλα.
Ο αστυνομικός που κατέθεσε, υποστήριξε ότι εάν άνδρες της ασφάλειας είχαν πάει στο σημείο πριν από την καταγγελία, δεν είχαν εντοπίσει τον οπλισμό, ο οποίος σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται ως «ορφανός».
Εντύπωση προκάλεσε η επισήμανση του μάρτυρα αστυνομικού ότι τα όπλα ήταν δέκα ημέρες στην ασφάλεια χωρίς επιτήρηση, ενώ δεν του ζητήθηκε ποτέ δείγμα DNA, εάν και είχε έρθει σε επαφή με τα όπλα.
Ο νυν σύζυγος της 30χρονης, ο οποίος είχε κατηγορηθεί, αλλά αθωώθηκε για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, κατέθεσε στο δικαστήριο πως είναι αδιανόητο και παράλογο να βρίσκεται κατηγορούμενη η Ηριάννα για κάτι που ο ίδιος έχει αθωωθεί. «Στο σπίτι μου δεν βρέθηκε ποτέ τίποτα που να μας συνδέει με την οργάνωση. Οδηγήθηκα σε μία δίκη που κράτησε δύο χρόνια, και εξευτέλισε τη δικογραφία. Ο εφέτης ανακριτής είχε το θάρρος να μην προφυλακίσει, ούτε την Ηριάννα ούτε τον Περικλή και τους προστάτευσε μάλιστα, αφού δεν δημοσιοποίησε τα στοιχεία τους. Εγώ αθωώθηκα. Δεν προέκυψε ποινικό ενδιαφέρον στις φιλικές σχέσεις μου με δύο εκ των κατηγορουμένων από τους Πυρήνες της Φωτιάς και τώρα ερχόμαστε να ακούσουμε ότι μέλος της οργάνωσης είναι η Ηριάννα».
Οι γονείς τους περιέγραψαν την ανατροπή στην ζωή τους, μετά την εμπλοκή των παιδιών τους στην υπόθεση.
«Όταν πήγα στη ΓΑΔΑ και τον βρήκα του είπα: Κοίταξε με στα μάτια και πες μου τι έγινε», είπε ο πατέρας του Περικλή, υποστηρίζοντας ότι ο γιος του αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή του στην οργάνωση ΣΠΦ. “Το παιδί μου σέβεται την ανθρώπινη ζωή. Δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο”, είπε η μητέρα του, υποστηρίζοντας ότι αμέσως μόλις συνελήφθη ο φίλος του, ο οποίος στη συνέχεια αθωώθηκε, ο ίδιος πήγε στον ανακριτή δηλώνοντας ότι θέλει να καταθέσει υπέρ του.
«Τι να πω για τους στόχους και τα όνειρα της Ηριάννας; Ήθελε να σπουδάσει, τελείωσε το μεταπτυχιακό της και πήγαινε για το διδακτορικό. `Ηταν σοκ για μας και άδικο για την ίδια. Βοηθούσε τους πάντες. Δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει σχέση με όσα την κατηγορούν», κατέθεσε μεταξύ άλλων η μητέρα της Ηριάννας.