Φωτογραφίες – βίντεο: Νίκος Χριστοφάκης

Με απόντα τον κοσμηματοπώλη, τον βασικότερο εκ των έξι κατηγορουμένων, άρχισε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, για τον θάνατο του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου, στην οδό Γλάδστωνος, στην Ομόνοια, τον Σεπτέμβριο του 2018. Ο κατηγορούμενος κοσμηματοπώλης δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκε από συνήγορο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δίκη αναμένεται να έχει μακρά διάρκεια, καθώς μόνο οι μάρτυρες κατηγορίας φτάνουν τους 41. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για αλλαγή της αίθουσας, ως ακατάλληλης, λόγω χωρητικότητας, για να διεξαχθεί η δίκη. Το αίτημα υπέβαλε η πολιτική αγωγή, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να είναι στοιβαγμένοι οι παράγοντες της διαδικασίας μαζί με τους δημοσιογράφους και τους συγγενείς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη δίκη.

Η συνήγορος πολιτικής αγωγής, Άννυ Παπαρούσου, υποστήριξε ότι πρόκειται για μια υπόθεση με κοινωνικό ενδιαφέρον και θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψής της. Το θέμα τέθηκε από την πρώτη στιγμή, πριν καν από την κλήρωση ενόρκων, αφού η πρόεδρος της Έδρας δεν επέτρεψε την είσοδο σε κανέναν δημοσιογράφο. Στο αίτημα συναίνεσε και η υπεράσπιση, ζητώντας να ληφθούν υπόψη σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικοί κανόνες, βάσει των διατάξεων για τον COVID-19.

Παράλληλα, η υπεράσπιση υποστήριξε ότι θα πρέπει να βρεθεί αίθουσα η οποία διαθέτει τα κατάλληλα οπτικοακουστικά μέσα για την προβολή του υλικού που βρίσκεται στη δικογραφία. Η πλευρά των τεσσάρων κατηγορουμένων αστυνομικών πρόταξε το ζήτημα, αναφέροντας ότι είναι απαραίτητη η προβολή για να αποσαφηνιστεί η θέση και η στάση του κάθε κατηγορούμενου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο θάνατος του 33χρονου ακτιβιστή που έρχεται στο προσκήνιο τρία χρόνια μετά, είχε συνταράξει μεγάλο μέρος της κοινωνίας λόγω της σκληρότητας των χτυπημάτων που δέχθηκε ο ακτιβιστής από τους κατηγορούμενους, σκηνές που καταγράφηκαν και μεταδόθηκαν από Μέσα Ενημέρωσης , ένας θάνατος σε δημόσια θέα, όπως έχει αναφέρει η Πολιτική Αγωγή. Το υλικό που αποτελεί μέρος της δικογραφίας που αναμένεται να προβληθεί στο δικαστήριο είναι ιδιαίτερα σκληρό καθώς καταγράφει τον 33χρονο να δέχεται σφοδρά χτυπήματα από τους δύο πρώτους κατηγορούμενους και τελικά να ξεψυχά ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να του περάσουν χειροπέδες.

Σύμφωνα με το βούλευμα του δικαστικού Συμβουλίου για την παραπομπή των έξι κατηγορουμένων, ο 33χρονος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 2:30 το μεσημέρι “εισήλθε για άγνωστη αιτία” στο κοσμηματοπωλείο του 76χρονου κοσμηματοπώλη επί της οδού Γλάδστωνος του οποίου η πόρτα ήταν ανασφάλιστη από τον ιδιοκτήτη λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του.

Ο Κωστόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν σε υπερδιέγερση και όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να εξέλθει γιατί “ασφάλισε” η πόρτα, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά την γυάλινη θύρα και στην συνέχεια το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας που θρυμματίστηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον 58χρονο μεσίτη. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος και σε “αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή… έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο” και με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν.

Οι σοβαρές σωματικές βλάβες που προκλήθηκαν από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκε ο 33χρονος, “συντέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου” σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που περιλαμβάνονται στα στοιχεία της υπόθεσης.

Στο βούλευμα αναφέρεται πως οι δύο καταστηματάρχες είχαν στόχο “να μην αφήσουν το θύμα να διαφύγει” πλην όμως “εν όψει της ηλικίας τους και της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας που διέθεταν, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι η επίθεσή τους σε βάρος του Κωστόπουλου με πλήγματα στην κεφαλή, ενόσω μάλλον διέρχονταν από θραυσμένο υαλοπίνακα, μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο του παθόντος, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν απερίσκεπτα και επιτέθηκαν κατά του παθόντος μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα”.

Για τους τέσσερις ένστολους οι δικαστές του Συμβουλίου αναφέρουν ότι  “ενόψει της εκπαίδευσης που είχαν λάβει και της εμπειρίας που διέθεταν από την άσκηση των καθηκόντων τους, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι τα χτυπήματα που κατάφεραν στον Κωστόπουλο, προκειμένου να τον ακινητοποιήσουν και να τον δεσμεύσουν, με δεδομένο ότι αυτός βρισκόταν σε κατάσταση υπερδιέγερσης, αλλά με προφανή αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του, έφερε πολλαπλά τραύματα και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή, θα επέτειναν τον ήδη υφιστάμενο κίνδυνο ζωής που αντιμετώπιζε και, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο (…) μη προβλέποντας το επελθέν αποτέλεσμα. .”.Το δικαστικό συμβούλιο είχε απορρίψει τις αιτιάσεις της οικογένειας του ακτιβιστή, που ζητά την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Γιαγιά Ζακ Κωστόπουλου: «Είκοσι πέντε λεπτά τον κλωτσοπατάγανε, η αστυνομία που ήταν»;

 

 

«Δικαιοσύνη» για τον θάνατο του εγγονού της ζητά η γιαγιά του Ζακ Κωστόπουλου, Κωνσταντίνα Πέτσα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπου διεξάγεται η δίκη με παρόντες, τους πέντε από τους έξι κατηγορούμενους. 

Η κα Πέτσα συνέχισε λέγοντας ότι ο «Ζαχαρίας δεν ήταν κλέφτης. Ήταν το πρώτο μου εγγόνι και το ξέρω πάρα πολύ καλά». Στην ερώτηση τι παιδί ήταν ο Ζαχαρίας, η γιαγιά του αποκρίθηκε πως: «ήταν το καλύτερο. Δεν πείραζε ούτε μυρμήγκι». 

Για το τι συνέβη εκείνη την ημέρα, η κα Πέτσα είπε πως: «Ήταν στημένη η υπόθεση για να τον τελειώσουν, από αυτούς, που δεν θέλανε αυτούς τους ανθρώπους». «Είκοσι πέντε λεπτά τον κλωτσοπατάγανε, η αστυνομία που ήταν; Και ύστερα γιατί τον αφήσαν να καθαρίζει, να σφουγγαρίζει και η αστυνομία να βάλει κορδέλες, όπως σε κάθε ατύχημα και να πάρει στοιχεία, να τα εξετάσει. Τι καθάρισε, σφουγγάρισε και όλα καμωμένα. Που τον πήγαν νεκρό με το ασθενοφόρο, ούτε οξυγόνο, ούτε σειρήνες, ούτε τίποτα»

Για τους έξι κατηγορούμενους η κα Πέτσα ανέφερε: «Ο καθένας να πάρει αυτό που του αναλογεί. Να πούνε την αλήθεια. Το βίντεο υπάρχει και το έχει δει όλος ο κόσμος και από εκεί ας κρίνουν εάν είναι κάποιος αθώος ή ένοχος, και οι μεν και οι δεν».

Ερωτώμενη για το τι θα ήθελε εκείνη από το δικαστήριο δήλωσε: «Δικαίωση. Να δικαστούν, Η ψυχή του να βρει γαλήνη».

Θανάσης Καμπαγιάννης: Είναι μια δική που αφορά την ανθρώπινη ζωή που είναι το ανώτατο αγαθό

 

Ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, δήλωσε: «Ήρθαμε σήμερα να δηλώσουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μας στην οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου / της Zackie Oh. Είναι μια δική που αφορά την ανθρώπινη ζωή που είναι το ανώτατο αγαθό και συγκεκριμένα τη ζωή ενός ανθρώπου που ήταν πεσμένος κάτω, ευάλωτος απολύτως αδύναμος κι όμως στην κυριολεξία πατήθηκε σαν να ήταν κατσαρίδα και στο πρόσωπο του στοχοποιηθηκε και η ίδια η ιδιότητα του ως “διαφορετικού”.

Από αυτή την άποψη θεωρούμε αυτή η απόφαση και αυτό το δικαστήριο δεν έχει να κάνει μονάχα με την οικογένειά του Ζακ είναι μια απαίτηση κάθε δημοκρατικού πολίτη και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας που ακολουθεί τη δικαιοσύνη».

Πατέρας Ζακ Κωστόπουλου: Μακάρι ο γιος μου να ήταν ληστής και να ήταν εδώ, να ζούσε

«Μακάρι ο γιος μου να ήταν ληστής και να ήταν εδώ, να ζούσε». Αυτό τόνισε, καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου, με ζωγραφισμένο τον πόνο στο πρόσωπο του αλλά και την  την οργή για τον άδικο χαμό του παιδιού του,

Ο πατέρας του 33χρονου ακτιβιστή, Ευθύμιος Κωστόπουλος μίλησε για ένα νέο άνθρωπο με κοινωνική ζωή, χαρούμενο που είχε την οικονομική στήριξη της οικογένειάς του και δεν ήταν περιθωριοποιημένος.

«Το παιδί μου δούλευε σε εφημερίδα…Του έλεγα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο κι εκείνος μου χαμογελούσε και μου απαντούσε: “δίκιο έχεις, μπαμπά” και τώρα εγώ ψάχνω να βρω ένα άλλο δίκιο…».

Ο μάρτυρας κατηγόρησε τους αστυνομικούς για απόκρυψη στοιχείων, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Για μένα είναι δίπλα δολοφόνοι οι αστυνομικοί. Αποκρύψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχος το τηλέφωνο του γιου μου και όχι στων κατηγορουμένων.

Ο πατέρας του Ζακ ξέσπασε όταν ρωτήθηκε για όσα έγιναν τότε: «Είδα το βίντεο, κάτω το είχαν το παιδί με αίματα και να τον κλωτσοπατάνε. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε πένα γατάκι και τώρα είναι μέσα και αυτοί είναι έξω! Πως είναι δυνατόν! Συγγνώμη για την οργή μου αλλά έχω θυμό μέσα για αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα.

Πρ: Σας είχε πει ότι κάποιος τον απειλούσε;

Πατέρας: δεν είχα πρόσφατο τηλεφώνημα εκείνες τις ημέρες. Δεν είχε κανένα πρόβλημα είχε τη στήριξη μας στο οικονομικό. Δεν ήταν περιθωριοποιημένο άτομο, δούλευε σε εφημερίδα, έπαιζε σε θέατρο είχε και ένα επίδομα. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω χωρίς χρήματα κι εγώ. Ήμουν δίπλα του και το ήξερε. Μια μέρα πριν φύγω, μου είπε να πάμε στα κλαρίνα και πήγαμε. Ήταν χαρούμενος, είχε διάθεση.

Όπως ανέφερε ο Ευθύμιος Κωστόπουλου, ο γιος του  δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας και δεν ήταν βίαιος, «Κάθε άλλο. Όταν μας είπαν ο Ζαχαρίας πήγε και λήστεψε κανείς δεν το πίστεψε. Δήλωνε κατά της βίας και θα ήταν ο ίδιος βίαιος; Δεν στέκει αυτό. Μακάρι να ήταν ληστής και να τον έπιαναν. Θα ήταν εδώ και ζωντανός. Πολλά είναι τα γιατί και θα τα δείτε κι εσείς…».

Ένα βασανιστικό “γιατί” κατατρώει τη μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, όπως κατέθεσε η ίδια στη δίκη για το θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή

«Τίποτα δεν δικαιολογεί το φόνο ενός ανθρώπου ούτε η περιουσία μας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζί και να κάνουνε τη σύλληψη του. Και έτσι ίσως το παιδί μου να ήταν εδώ και να σας έλεγε γιατί μπήκε στο μαγαζί και να μην ήταν μέσα σε ένα υγρό τάφο, και να μαθαίνω και εγώ γιατί μπήκε σε αυτό το μαγαζί. Σας παρακαλώ κάνετε το για την οικογένεια σας…», είπε.

Κατά τη διάρκεια της συγκλονιστικής κατάθεσης της, η Ελένη Κωστοπούλου μίλησε  για το παιδί της αλλά και όσα έγιναν τότε.«Έφτασε η μέρα που κυνηγημένος φτάνει στο καταραμένο μαγαζί και δέχεται μίσος του τέρατος και δεν ξέρουμε γιατί ήρθε αυτό το μίσος; Τι κρύβεται πίσω; Θα του έπαιρνε κοσμήματα του και τα χρυσαφικά του; Αφού δεν έγινε αυτό. Θέλω να τους ρωτήσετε, γιατί; Οι δικαιολογίες δεν στέκουν. Έχουν πει ψέματα για να στηρίξουν αυτές τις απάνθρωπες και βίαιες πράξεις του και δεν έχω λόγια να περιγράψω τις πράξεις τους. Η αστυνομία δεν τον προστάτευσε. Η εικόνα είναι εκεί. Την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωπο. Και τώρα είναι στα δικά σας χέρια και παρακαλώ μην αφήσετε κοινωνία να γίνει έτσι που ένας να σκοτώνει έναν άλλο άνθρωπο και να λέει οποιαδήποτε δικαιολογία».

Η μάρτυρας αναφέρθηκε αναλυτικά στο Ζακ Κωστόπουλο κάνοντας λόγο για «ένα έξυπνο παιδί, ήσυχος και πράος». Όπως είπε, «Αγαπούσε τους συμμαθητές του. Μεγαλώνοντας είχε ασταθή εφηβεία που έψαχνε την ταυτότητα του αλλά έδειξε το βία νόμο για το συνάνθρωπο και για τα ζώα. Δεν είχα ακούσει κακό λόγο, άκουγε τους ανθρώπους, ήταν ευαίσθητος. Προσπαθούσε να βελτιώσει τον εαυτό του, σπούδαζε και παράλληλα δούλευε. Ο Ζαχαρίας ήταν πολύ αγαπητός».

Πρόσθεσε δε ότι δεν ήταν ένας άνθρωπος που θα χρησιμοποιούσε βία για να ληστέψει: «Ήταν ένα παιδί τρομοκρατημένο, φοβισμένο. Δεν είπαν ποτέ γιατί».

«Για μένα είναι ρατσιστικό έγκλημα. Δεν γνωρίζω αν εκείνη την ημέρα είχε βαμμένα νύχια ή φορούσε άι λάινερ. Του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει» εξήγησε στο δικαστήριο ο μικρός αδελφός του Ζακ Κωστόπουλου, Νίκος, καταθέτοντας στο δικαστήριο.

Ο μάρτυρας εμφανώς συγκινημένος σε ορισμένα σημεία της κατάθεσής του, αναφέρθηκε στις ημέρες που ακολούθησαν του θανάτου του αδελφού του. «Χρειάστηκε να γίνω εγώ ερευνητής ή οι φίλοι μας και να πηγαίνουμε σε μαγαζιά να ζητάμε το βιντεοληπτικό υλικό. Υπήρχε ολιγωρία. Σε μένα είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να βρεθεί υλικό. Προσπαθούσα να βρω τα περισσότερα στοιχεία… είναι ξεκάθαρο ότι θέλησαν να τον δολοφονήσουν» κατέθεσε. Αναφορικά με τους κατηγορούμενους, υποστήριξε ότι: «Ο ένας κλώτσησε έναν άνθρωπο και βγήκε κάμερες και μιλούσε. Ο μεσίτης στο λογαριασμό του στο Twitter φαίνεται η ρατσιστική του τάση. Χλεύαζε τον αδελφό μου», με την υπεράσπιση του τελευταίου να διευκρινίζει ότι ο λογαριασμός αναφέρεται «σε έναν snake κάτι που τον λιδωρούσε».

Πρόεδρος: ως αδελφός ξέρετε αν υπήρχε παραβατικό παρελθόν στο πλαίσιο αυτοφώρου;

Μάρτυρας: Ποτέ. Δεν το έκανε και δε νομίζω ότι θα το έκανε ποτέ

Πρόεδρος: Πως εξηγείτε ότι μπήκε στο μαγαζί;

Μάρτυρας: Φοβισμένος ήταν. Του είχαν σπάσει το αυτοκίνητο. Έχει δεχθεί επίθεση στην Πατησίων από φασιστές ένα χρόνο πριν. Πιο κοντινό περιστατικό δεν γνωρίζω. Ήταν ένα παιδί που φοβόταν και πάντα είχε το νου του μην συμβεί κάτι. Κάποιος ή κάτι τον τρόμαξε και προσπάθησε να κρυφτεί κάπου αλλά βρήκε το λάθος σημείο…

Πολ. Αγωγή: στο περιστατικό όπως το είδατε μέσα από το μόνο βίντεο, πως θα το ερμηνεύατε;

Μάρτυρας: Είδα λίγα αποσπάσματα. Αντιλαμβάνομαι ότι κάτι συμβαίνει. Προσπαθεί να επικοινωνήσει με τα άτομα αυτά.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 9 Νοεμβρίου.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης