Η εκθετική αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού έχει λαβώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με περίπου 2.000 γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό να έχουν βρίσκονται εκτός μάχης επειδή έχουν μολυνθεί από τον Covid-19. Έτσι, από σήμερα έως και τη Δευτέρα (10/1) θα παραδοθούν τα φύλλα πορείας για την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών που θα κληθούν να καλύψουν τα κενά.
Η επιστράτευση θα διαρκέσει έναν μήνα, κι αν χρειαστεί μπορεί να επαναληφθεί αν το πανδημικό κύμα επιμείνει με την ίδια σφοδρότητα ή αν μεγάλος αριθμός υγειονομικών συνεχίζει να βρίσκεται εκτός νοσοκομείων. Η επίταξη αφορά κυρίως πνευμονολόγους, ειδικούς παθολόγους, παιδιάτρους και γενικούς γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Οι γιατροί που θα επιστρατευτούν θα λάβουν «φύλλο πορείας» από τις οικείες αστυνομικές αρχές και θα πρέπει να παρουσιαστούν στο νοσοκομείο την επόμενη ημέρα από την επίδοση. Για όλο το χρονικό διάστημα της επιστράτευσής τους είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το ωράριο και να συμμετέχουν στο σύστημα εφημεριών του νοσοκομείου και της κλινικής στην οποία εντάσσονται από τον διοικητή του νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.
Παράλληλα, αποδεσμεύονται και θα αντικατασταθούν οι γιατροί που βρίσκονταν πριν σε καθεστώς επιστράτευσης.
Σημειώνεται ότι το μέτρο της επίταξης υπηρεσιών θα αφορά και παιδιάτρους προκειμένου να στελεχωθούν τα Παιδιατρικά Εμβολιαστικά Κέντρα.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπολογίζεται πως σε καραντίνα λόγω νόσησης βρίσκεται περίπου το 4% των εν ενεργεία υγειονομικών, ποσοστό που μοιάζει μικρό αλλά είναι αρκετό για να προκαλέσει δυσλειτουργία του συστήματος.
Όσον αφορά την 1η και την 2η ΥΠΕ (δηλαδή την Αττική και τα νησιά) δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ο αριθμός των γιατρών που θα επιστρατευθούν, κάτι που αναμένεται να δρομολογηθεί τις επόμενες ημέρες.
Δεδομένης της πίεσης στα νοσοκομεία λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εκτίμησε χθες πως δεν επαρκούν οι πέντε ημέρες καραντίνας για τους υγειονομικούς, αλλά απαιτούνται τουλάχιστον 8-10 ημέρες για την επιστροφή στις θέσεις τους, μετά από μοριακό έλεγχο (PCR). «Από δω και πέρα, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, οι δυσκολίες θα είναι πολλές στα νοσοκομεία», είπε η κ. Παγώνη, συμπληρώνοντας: «Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν ελλείψεις, αλλά πάνω απ’ όλα είναι η υγεία των συναδέλφων μου. Δεν ξέρουμε με τι συμπτώματα είναι ο καθένας και σε τι κλινική κατάσταση θα είναι. Υπάρχουν κάποιοι με πιο βαριά συμπτώματα και κάποιοι με πιο ελαφρά».
Κλίνες από τα ιδιωτικά νοσοκομεία
Λόγω του φόβου για την παραλλαγή «Όμικρον» αυξήθηκαν οι κλίνες Covid που θα διατίθενται από τις ιδιωτικές κλινικές, ενώ όλες οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα περνούν στο ΕΣΥ ώστε να αξιοποιηθούν αν παραστεί ανάγκη. Μετά τη συμφωνία του υπουργείου Υγείας με τις ιδιωτικές κλινικές, ποσοστό 10%-15% των απλών κλινών του ιδιωτικού τομέα θα διατίθενται για περιστατικά Covid. Αυτό σημαίνει ότι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία θα διατίθενται περισσότερες από 800 απλές κλίνες σε Covid περιστατικά και περισσότερες από 700 απλές κλίνες σε non-Covid περιστατικά.
Το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, που ξεπερνούν τις 200, διατίθεται στο ΕΣΥ. Συνολικά σε όλη τη χώρα ο ιδιωτικός τομέας θα διαθέσει πάνω από 2.000 κλίνες σε Covid και non-Covid περιστατικά και το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που διαθέτει.