Την επίσπευση των διαδικασιών ανάπλασης του φαληρικού όρμου αποφάσισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή, όπου συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση των έργων να ενταχθεί στο καινούργιο ΕΣΠΑ 2014-2020. Το έργο, το οποίο έχει καθυστερήσει σημαντικά, αφού αρχικά προβλεπόταν ότι ο ανάδοχος θα έχει επιλεγεί έως τον Ιανουάριο της… περασμένης χρονιάς, «βγαίνει από τον πάγο» σε μια στιγμή που το «Ελληνικό» φαίνεται να βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε το «λίφτινγκ» του φαληρικού όρμου που αποτελεί τμήμα της παραλιακής ζώνης από το Φάληρο έως το Σούνιο ήταν η έλλειψη χρηματοδότησης, καθώς λόγω κωλυσιεργίας δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Πλέον, μεθοδεύεται η διάθεση κονδυλίων ύψους 370 εκατομμυρίων ευρώ από την καινούργια προγραμματική περίοδο, ώστε να δημοπρατηθούν τα τρία βασικά έργα που περιλαμβάνει η ανάπλαση της παραλιακής.

Τρία έργα

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου δηµόσιου χαρακτήρα 530 στρεμμάτων αξίας 175 εκατ. ευρώ, την κατασκευή αντιπλημμυρικών και συγκοινωνιακών έργων ύψους 170 εκατ. και την κατασκευή λιμενικών έργων αξίας 17 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά, ο φαληρικός όρµος καταλαμβάνει έκταση περίπου 800 στρεµµάτων κατά µήκος της ακτογραµµής περίπου δύο χιλιομέτρων και περιλαμβάνει την παραλιακή ζώνη κατάντη των αστικών περιοχών Μοσχάτου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, από την εκβολή του Κηφισού ποταµού µέχρι το Δηµοτικό Αθλητικό Κέντρο (∆ΑΚ) του Δήµου Παλαιού Φαλήρου.

Η περιοχή εφάπτεται στον χώρο του παλαιού ιπποδρόμου στο τέρµα της Λεωφόρου Συγγρού, όπου και υλοποιείται το έργο της Λυρικής Σκηνής και της Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης ως Κέντρο Πολιτισµού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ενώ προς τα δυτικά εφάπτεται στην περιοχή του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Η ανάπλαση της παραλιακής

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, με στόχο την αξιοποίηση ευρύτερου τμήματος της παραλιακής ζώνης από το Φάληρο έως το Σούνιο, προχωρά το «ξεκαθάρισμα» εκτάσεων στην παραλιακή, με τις βασικότερες να βρίσκονται στην Ανάβυσσο, στο Λαγονήσι, στη Βούλα, στη Βάρκιζα, στον Άλιμο, στο Παλαιό Φάληρο και στη Γλυφάδα.

Την ωρίμανση των συγκεκριμένων εκτάσεων έχει αναλάβει η «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο», της οποίας η μέχρι τώρα λειτουργία έχει χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Έρχεται και το «Ελληνικό»

Παράλληλα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, έως τέλος Φεβρουαρίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το «Ελληνικό», με τους τρεις ενδιαφερομένους να είναι οι εταιρείες Lamda Development, Elbit και London & Regional Properties.
Με στόχο την αναζήτηση χρηματοδότησης, στο τραπέζι είχε πέσει αρχικά η «σαλαμοποίηση» της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων. Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να αποκλείει τη λύση αυτή, υποστηρίζοντας ότι η «οικοπεδοποίηση» της έκτασης θα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν περίπου 2.500 μικρότερα οικόπεδα σε μια περιοχή με ήδη κορεσμένη αγορά.
Για την αξιοποίηση του «Ελληνικού» υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν περίπου 5 δισ. ευρώ.