Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να λειτουργήσουν 10 τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ) στην περιοχή αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ και άλλες πέντε στα όρια της 4ης ΥΠΕ, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι στις επόμενες 10 – 15 ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία μία από αυτές τις τοπικές μονάδες, την οποία θα επισκεφθεί ο ίδιος μαζί με τον αρμόδιο αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό.

Το θέμα της λειτουργίας των ΤΟΜΥ αποτέλεσε αντικείμενο υπηρεσιακής σύσκεψης, που είχε ο κ. Ξανθός με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Γιώργο Κίρκο και Στρατή Πλωμαρίτη. Ο κ. Ξανθός απέδωσε την καθυστέρηση της λειτουργίας των ΤΟΜΥ στο γεγονός ότι υπήρχαν πολλές αιτήσεις και ανέφερε ότι τώρα εξετάζονται οι ενστάσεις οι οποίες δεν είναι πολλές – και διαμορφώνονται οι χώροι όπου θα λειτουργήσουν.

Νέοι χώροι εξετάζονται για την ανέγερση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά το διάρκεια των επαφών του κ. Ξανθού στη Θεσσαλονίκη, συζητήθηκε το θέμα της εύρεσης χώρου για την ανέγερση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με δωρεά του ιδρύματος Στύρος Νιάρχος. Ενώ αρχικά εξετάζονταν δύο χώροι για την ανέγερεση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου, ένας στην Καλαμαριά και ένας στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου, ο πρώτος απορρίφθηκε λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που περιέπλεκε τα πράγματα. Τώρα, εκτός από το πρώην στρατόπεδο Καρατάσου, εξετάζονται άλλοι τέσσερις χώροι, ένας ιδιοκτησίας του πρώην ΙΚΑ και τώρα ΕΦΚΑ, ένα οικόπεδο του δήμου Πυλαίας-Πανοράματος, και δύο οικόπεδα τα οποία ανήκουν στο δήμο Θέρμης.
«Έχουμε αυτούς τους πέντε χώρους που είναι όλοι επαρκείς από την άποψη των στρεμμάτων. Αυτό που κοιτάζουμε είναι να είναι όσο γίνεται πιο προσβάσιμοι από το οδικό δίκτυο, να είναι σχετικά κοντά στην πόλη, και κυρίως να είναι εύκολη η παραχώρησή τους, να μη χρειάζεται μία γραφειοκρατική διαδικασία. Ο στόχος είναι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο να έχουμε τη δυνατότητα να προτείνουμε μία, δύο έστω αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες θα διερευνήσει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα το ολοκληρώσουμε», πρόσθεσε ο κ Ξανθός.

Ενίσχυση της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου

Την ενίσχυση της μονάδας μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου στην επόμενη κατανομή μόνιμων θέσεων γιατρών ΕΣΥ, με εξειδικευμένους χειρουργούς, υποσχέθηκε ο κ. Ξανθός, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη διοικήτρια του Νοσοκομείου, Βασιλική Παπαχριστοδούλου και τον διευθυντή της μονάδας, Ιωάννη Φούζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναζητούμε τρόπους άμεσης ενίσχυσης με ιατρικό προσωπικό και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε δύο επιπλέον κρεβάτια εντατικής θεραπείας, τα οποία να είναι διαθέσιμα για την υποστήριξη των μεταμοσχευθέντων ασθενών. Υπάρχουν ορισμένες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό και σε μη ιατρικό προσωπικό. Με βάση τις διαθέσιμες δυνατότητες που υπάρχουν αυτή την περίοδο, θα κάνουμε μία προσπάθεια να ενισχύσουμε αυτή τη μονάδα, γιατί θεωρούμε ότι πραγματικά δεν πρέπει να χαθεί η πολύ σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια από τη διεύθυνση του κ. Παπανικολάου, ο οποίος αποχώρησε. Υποσχεθήκαμε ότι σε μία επόμενη κατανομή μονίμων θέσεων γιατρών ΕΣΥ, θα δούμε μια στοχευμένη ενίσχυση, ειδικά με χειρουργούς, όσο γίνεται πιο εξειδικευμένους στο χώρο των μεταμοσχεύσεων για να υποστηριχθεί αυτό το τμήμα», δήλωσε ο κ. Ξανθός.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι εκκρεμεί και μια συνολική συζήτηση για ένα Εθνικό Σχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις και ότι υπάρχει η σκέψη, σε συνεργασία με τον ΕΟΜ, να πραγματοποιηθεί για τον σκοπό αυτό μία σύσκεψη, στην οποία θα εκπροσωπηθούν όλες οι μονάδες μεταμοσχεύσεων που λειτουργούν σήμερα σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης