Τέσσερα απορριμματοφόρα οχήματα και 650 κάδους ανακύκλωσης θα προμηθευτεί μέχρι την άνοιξη του τρέχοντος έτους ο Δήμος Ξάνθης στο πλαίσιο του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης στερέων απορριμμάτων της ΔΙΑΑΜΑΘ που υλοποιείται στην περιοχή.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, το πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων προχωρά, αργά αλλά σταθερά, και άμεσα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία του ΚΔΑΥ Ξάνθης, μετά το ΚΔΑΥ Δράμας και Αλεξανδρούπολης, ενώ θα ακολουθήσει και ένα ΚΔΑΥ στην Κομοτηνή, σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το απόγευμα της Τετάρτης κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμαρχος Δράμας κ. Κυριάκος Χαρακίδης βρέθηκε στην Ξάνθη δίνοντας λεπτομέρειες για το πρόγραμμα που τρέχει και προχωρώντας σε μια πρώτη ενημέρωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Δεν θα κατασκευαστεί ΚΔΑΥ στην Καβάλα, γιατί με τη λειτουργία της Ξάνθης και της Δράμας δεν χρειάζεται. Τα δυο ΚΔΑΥ με τα απορρίμματα της Καβάλας θα είναι βιώσιμα και θα δίνουν και ένα ικανοποιητικό κέρδος στον όποιο ανάδοχο» ανέφερε ο ίδιος, εξηγώντας πως από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο θα αρχίσουν οι παραδόσεις 4 απορριμματοφόρων και 650-700 μπλε κάδων ανακύκλωσης.

«Έχει κατασκευαστεί το ΚΔΑΥ στην Ξάνθη, χρειάζονται κάποιες προσθήκες στον εξοπλισμό του για να λειτουργήσει. Δεν είναι ένα ΚΔΑΥ που βάζουμε το κλειδί και λειτουργεί έτσι όπως είναι, έχει κάποιες ελλείψεις» πρόσθεσε ο κ. Χαρακίδης, τονίζοντας η ΔΙΑΑΜΑΘ έχει ενταχθεί και σε ένα διακρατικό πρόγραμμα ύψους 900.000 ευρώ από το οποίο ο Δήμος της Ξάνθης θα προμηθευτεί 500 οικιακές συσκευές κομποστοποίησης απορριμμάτων τις οποίες στη συνέχεια θα διανέμει στους δημότες, ενώ εάν υπάρξει μεγαλύτερη ανάγκη μπορεί με αξιοποίηση πόρων από το πράσινο ταμείο να προμηθευτεί στη συνέχεια και άλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μετά την ανακύκλωση πρέπει να ξεκινήσει και η προστιματική λογική αλλιώς θα βλέπουμε κάθε μέρα και μια χωματερή και αυτό είναι το ότι χειρότερο» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, εξηγώντας παράλληλα πως θα υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε θέματα ανακύκλωσης, κάτι άλλωστε που είχε προαναγγείλει και μέσω του Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και της εκπομπής Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα σε πρόσφατη συνέντευξή του.

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών είναι η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, μέχρι πριν από 10-12 χρόνια δεν υπήρχε καν νομοθεσία στην Ελλάδα. Άρχισε κάτι να κινείται όταν πια σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη αυτό το μεγάλο πρόβλημα είχε λυθεί κατά 100%» ανέφερε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, πριν δώσει τον λόγο στον κ. Χαρακίδη μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «μέχρι και σήμερα σε πολλές περιπτώσεις έχουμε ένα πλήθος από χωματερές. Στον Νομό μας επειδή έχουμε τον ΧΥΤΑ οι χωματερές αυτές κατέστη δυνατό να αποκατασταθούν με πρόγραμμα του ΕΣΠΑ χάρη στις προσπάθειες της ΔΙΑΑΜΑΘ. Υπάρχουν προβλήματα όμως αυτής της μορφής σε άλλα μέρη, όπου οι χωματερές είναι περισσότερες και από τους οικισμούς. Τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων την έχει αναλάβει σαν φορέας διαχείρισης η ΔΙΣΑΜΑΘ για όλη την Περιφέρεια. Είναι η Ανώνυμη Εταιρία στην οποία μετέχουμε σαν Δήμος».

Ταυτόχρονα όπως έγινε γνωστό σε κάποιες περιοχές της Περιφέρειας ΑΜ-Θ έχουν προκύψει εμπόδια στην υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά.

ΠΗΓΗ: thrakitoday.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης