Μετά τους Πρυτάνεις και οι πρόεδροι των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων διαμαρτύρονται για τις απολύσεις διοικητικού προσωπικού και τις απειλούμενες δραστικές περικοπές των προϋπολογισμών και του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού που, όπως λένε, αποδυναμώνουν δραστικά τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσαν οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, «οι διατάξεις του ν. 4093/ 2012, για τη ”Διαθεσιμότητα” και την ”Κατάργηση ειδικοτήτων και θέσεων” αντίκεινται στο Σύνταγμα της Χώρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρόεδροι κάνουν λόγο για αδυναμία λειτουργίας των Ιδρυμάτων επισημαίνοντας: «Τα Ιδρύματά μας λειτουργούν σε ένα μεγάλο βαθμό για την υποστήριξη της Εκπαίδευσης και της έρευνας, με ελλιπές διοικητικό προσωπικό, σημαντικό ποσοστό του οποίου είναι υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ). Η απόλυσή τους οδηγεί στην αδυναμία προσφοράς των απαραίτητων υπηρεσιών προς τους φοιτητές και στο κλείσιμο Τμημάτων που στηρίζονται λειτουργικά στους υπαλλήλους αυτούς. Η Σύνοδος διαφωνεί κάθετα με την απόλυσή τους. Επισημαίνεται ότι το προσωπικό αυτό απολύεται ύστερα από τουλάχιστον μία δεκαετία υπηρεσίας σε σημαντικές διοικητικές θέσεις στα ΤΕΙ, ενώ έχει προσληφθεί, όπως αναφέρεται στο νόμο 4093/2012, με ”διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας” υπό την εποπτεία και πιστοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) ή και με δικαστικές αποφάσεις».

Όμως, και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, όπως έγινε και με τους πρυτάνεις, συζήτησαν το ζήτημα της συγχώνευσης σχολών και τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (σχέδιο «Αθηνά») εκφράζοντας την, κατ’ αρχήν, θετική στάση τους. Σημείωσαν όμως τις ενστάσεις τους, που αφορούν κυρίως στο χρονοδιάγραμμα του όλου εγχειρήματος.

Σχετικά με τη διαδικασία της αναδιάταξης των δομών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας (σχέδιο «Αθηνά»), τονίζουν στο ψήφισμά τους ότι «η Σύνοδος θεώρησε απαραίτητο να δοθεί επαρκής χρόνος διαβούλευσης στο πλαίσιο θεσμικών οργάνων (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας) αλλά και των οργάνων των Ιδρυμάτων, δηλ. του Συμβουλίου Ιδρύματος και της Συνέλευσης, όπως προβλέπεται από την πρόσφατη νομοθεσία (ν. 4009/2011 και ν. 4076/2012). Με πρόσφατη εγκύκλιο του υπ. Παιδείας, η οποία μόλις χθες γνωστοποιήθηκε στα Ιδρύματα, ορίζεται η 1η Δεκεμβρίου 2012 ως προθεσμία υποβολής προτάσεων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για δομικές αλλαγές. Η Σύνοδος εκφράζει την έντονη διαφωνία της για τα ασφυκτικά χρονικά όρια, για μια διαδικασία καθοριστικής σημασίας για τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας. Η 10ήμερη προθεσμία υποβολής των προτάσεων εξυπηρετεί προειλημμένες αποφάσεις για την ικανοποίηση μόνο του έντονα ελλειμματικού Προϋπολογισμού 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σύνοδος κρίνει ότι προϋποθέσεις για την αποστολή των προτάσεών μας είναι η επάρκεια χρόνου και η διασφάλιση του θεσμού, της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης των Ιδρυμάτων, αλλά και του εκπαιδευτικού, του ειδικού τεχνικού και του διοικητικού προσωπικού μας».

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης