«Ταφόπλακα» στην παραγωγή ελιάς της Κρήτης αποτελεί, όπως όλοι παραδέχονται, η κοινή υπουργική απόφαση της 6ης Ιουνίου για τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού για το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας.

Βάσει της απόφασης, με την οποία οι προσλήψεις «ψαλιδίζονται» κατά 50%, 75 γεωπόνοι και 1.425 εργάτες θα απασχοληθούν για 7 εκατ. στρέμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέραν της τεράστιας χρονικής καθυστέρησης, όπως εμμέσως ομολογείται στην απόφαση, η περικοπή σχεδόν κατά το ήμισυ των προσλήψεων, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το εάν θα εφαρμοστεί σωστά η δακοκτονία, ειδικά φέτος που τα ελαιόδενδρα είναι «γεμάτα» και αναμένεται αύξηση της παραγωγής.

Ειδικότερα, όπως αναγράφεται στην απόφαση, σε ολόκληρη τη χώρα, θα προσληφθούν 75 γεωπόνοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ ως τομεάρχες δακοκτονίας και για χρονικό διάστημα 4,5 μηνών.

Επίσης θα προσληφθούν 1.425 εργατοτεχνίτες «έως 42 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι όλα αυτά, την ώρα που το 2011 είχαν προσληφθεί 151 γεωπόνοι και 2.014 εργατοτεχνίτες στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας.

Αξίζει να σημειωθεί και το παράδοξο της όλης ιστορίας: όπως προκύπτει από το κείμενο της απόφασης για τις προσλήψεις που υπεγράφη στις 6 Ιουνίου, τέσσερις ημέρες μετά (δηλ. στις 10 Ιουνίου) θα πρέπει να γίνουν οι πρώτοι ψεκασμοί, ενώ είναι γνωστό πως η διαδικασία των προσλήψεων απαιτεί περίπου έναν μήνα!

Νέες αναταράξεις αναμένονται, όταν δημοσιευθεί η προκήρυξη για τις προσλήψεις με την κατανομή των 75 εποχικών γεωπόνων και των 1.425 εργατοτεχνικών σε ολόκληρη τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως περιγράφουν οι αγρότες, η καταστροφή από τον δάκο εκτιμάται από 30 έως 70% σε πολλές περιοχές του νησιού και εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση δίνει τη χαριστική βολή σε ένα άλλοτε «χρυσοφόρο προϊόν».

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης