Σε πλήρη αποσύνθεση βρίσκεται παρά τις επανειλημμένες δημοσιεύσεις το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Αρεταίειου Νοσοκομείου λόγω της έλλειψης προσωπικού (λόγω διαθεσιμότητας) με αποτέλεσμα χιλιάδες καρκινοπαθείς να είναι σε αναμονή έναρξης ακτινοθεραπείας.
Εννέα μήνες μετά την πρώτη δημοσίευση του zougla.gr για το θέμα οι υπάλληλοι του συγκεκριμένου κλάδου (σ.σ. κλάδος κοινωνικών υπηρεσιών) παραμένουν όμηροι αποφάσεων που δεν ελήφθησαν από τους αρμόδιους φορείς όταν έπρεπε, ούτε έχουν επιδείξει το ανάλογο ενδιαφέρον παρά τις οχλήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι υπηρετούν σε ένα νευραλγικό πόστο και εξυπηρετούν καθημερινά εκατοντάδες συνανθρώπους μας.
Ο κίνδυνος διακοπής λειτουργίας της ειδικής μονάδας στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο της Αθήνας είναι πλέον ορατός.
«Από την νέα Διαπιστωτική Πράξη 8/5/2014 του Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου δύο εκ των τριών τεχνολόγων του Α΄ Ακτινολογικού Εργαστηρίου – Αρεταίειο Νοσοκομείο – Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα – Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκονται σε διαθεσιμότητα με αποτέλεσμα το ακτινοθεραπευτικό τμήμα να υπολειτουργεί λόγω της έλλειψης προσωπικού και αρκετοί καρκινοπαθείς συνάνθρωποι μας να βρίσκονται σε αναμονή έναρξης ακτινοθεραπείας από δύο έως τρεις μήνες.
Είναι πραγματικά άσχημο και απάνθρωπο να βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους με τις τσάντες των εξετάσεων να γυρνάνε από δημόσιο σε δημόσιο ακτινοθεραπευτικό κέντρο και να βλέπουν τις πόρτες κλειστές αφού και αλλού ο αριθμός των υποβαλλόμενων ασθενών είναι περιορισμένος. Ένα μικρό ποσοστό ασθενών απευθύνεται σε ιδιωτικά κέντρα, όσοι ακόμα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και άλλο ένα πολύ μικρό μέρος μπορεί να βρει θέση σε δημόσιο. Οι υπόλοιποι θα περιμένουν το χρονικό διάστημα αυτό να Ακτινοβοληθούν, χρόνος που μπορεί να φανεί μοιραίος για αυτή την κατηγορία των συνανθρώπους μας. Δεν μπορούμε να ακτινοβολούμε τον όγκο όποτε εμείς θέλουμε. Οι χρονικές στιγμές είναι συγκεκριμένες και πρέπει να είναι άμεσες για την ριζική αντιμετώπιση της νόσου.
Λυπάμαι πραγματικά που ένα τέτοιο Ακτινοθεραπευτικό κέντρο έχει αυτή την αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας.
Καταστάσεις που θυμίζουν πραγματικά τριτοκοσμική χώρα και δημιουργούν καρκινοπαθείς δύο ταχυτήτων.
Ζητούμε άμεση λύση του προβλήματος, παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά για την επίλυση του προβλήματος για τα ΑΕΙ και τις Πανεπιστημιακές Κλινικές του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτό διότι ο Υπουργός Παιδείας δεν έχει δείξει την κατάλληλη συμπεριφορά για την επίλυση του προβλήματος. Μην ξεχνάμε πως έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλες επιστολές του κ. Βώρου Καθηγητή Χειρουργικής, Προέδρου του Αρεταίειου Νοσοκομείου, πριν και μετά τον ανασχηματισμό την Κυβέρνησης, για την δυσλειτουργία της ακτινοθεραπευτικής μονάδας και τις επιπτώσεις αυτής σε 1000 καρκινοπαθείς το χρόνο.
Ως εκ τούτου, δεν είναι μόνο το ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο, που είναι τεράστιο, αλλά και οι κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρει το ΕΚΠΑ με 64 Πανεπιστημιακές Κλινικές. Μην ξεχνάμε ότι το Α΄ Ακτινολογικό Εργαστήριο πριν εγκαινιαστεί η Ακτινοθεραπευτική Μονάδα του Παίδων εξυπηρετούσε αποκλειστικά παιδιατρικά ογκολογικά περιστατικά. Συνεπώς, περιγράφουμε ένα από τα πλέον εξειδικευμένα κέντρα στην αντιμετώπιση νεοπλασματικών κακοηθειών. Νιώθω πραγματικά ντροπή, για ότι συμβαίνει στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας και εύχομαι οι αρμόδιοι υπουργοί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο σήμερα.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, δεν θα ρισκάρουμε καμία ανθρώπινη ζωή, και θα παλέψουμε για να έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες τα δύο βασικά αγαθά, την παιδεία και την υγεία, δύο από τα βασικά και αναγκαία συστατικά για την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας μας.
Χρηστογιάννης Νικόλαος,
Τεχνολόγος Ακτινοθεραπείας
Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα
Α΄ Ακτινολογικού Εργαστηρίου
Αρεταιειο Νοσοκομείο Πανεπιστημίου Αθηνών».
H επιστολή του κ. Βώρου, καθηγητή χειρουργικής προς τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας καθηγητή κ. Αθάνασιο Κυριαζή:
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση της Συγκλήτου Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) την Τρίτη 17 Ιουνίου 2014