Ανταπόκριση από Στρασβούργο- Νίκος Ρούσσης

Προϊόν διπλωματικών διαβουλεύσεων μεταξύ των ελληνικών Αρχών και της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) αποτελούν, σύμφωνα με έγκυρους παρατηρητές, οι δύο αποφάσεις που έλαβε την Τρίτη η GRECO, οι οποίες προσφέρουν στην Αθήνα τη δυνατότητα αποσιώπησης της σημασίας τους!

Διατυπωμένες στη διπλωματική γλώσσα, οι εν λόγω αποφάσεις αναφέρουν πως η GRECO «ενέκρινε την επανεξέταση της συμμόρφωσης της χώρας σχετικά με τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και βουλευτών», καθώς και ότι «ενέκρινε τις εκθέσεις συμμόρφωσης του τέταρτου γύρου για τη χώρα σχετικά με τη διαφθορά στις τάξεις βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων».

Oι δύο αυτές αποφάσεις σημαίνουν πως παρατείνεται το καθεστώς επιτροπείας που έχει επιβάλει από τα τέλη του 2016 στην Ελλάδα η GRECOΕπί της ουσίας όμως και όπως διερμηνεύεται, οι δύο αυτές αποφάσεις σημαίνουν πως παρατείνεται το καθεστώς επιτροπείας που έχει επιβάλει από τα τέλη του 2016 στην Ελλάδα η GRECO για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε βουλευτές, δικαστές και εισαγγελείς στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό και καλεί τις ελληνικές Αρχές να ενημερώσουν την GRECO εντός του 2018 για το τι ακριβώς έχουν κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση και να υποβάλουν εκθέσεις μέχρι τις 30 Απριλίου 2019 για το ποια πρόσθετα μέτρα έχουν ληφθεί για την εφαρμογή των σχετικών συστάσεων, του κατ’ εξοχήν αρμόδιου για την πάταξη της διαφθοράς στα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης αυτού Οργάνου.

Οι αποφάσεις αυτές έχουν μία ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι:

*στην τελευταία της έκθεση για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και η οποία παραδόθηκε στην κυβέρνηση στα τέλη του 2015, η Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) αναφέρει ότι οι κύριες εστίες διαφθοράς στην Ελλάδα εντοπίζονται στις τάξεις βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων.

*στην ίδια έκθεση, 116 σελίδων, η οποία μεταφράσθηκε επισήμως από την υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, δινόταν ως «τελεσίγραφο» στην παρούσα ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να απαντήσει συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2016, για το ποια μέτρα έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στις τάξεις βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων.

*ανάμεσα, δε, στις περισσότερες από 20 συστάσεις προς εφαρμογή που υπέβαλε η GRECO στην παρούσα ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνονται και ορισμένες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, οι οποίες αφορούν τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου.

Θα πρέπει, λέει η έκθεση, «να διασφαλιστεί ότι τα νομοσχέδια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που επιφέρουν τροποποιήσεις, υπόκεινται σε επεξεργασία με επαρκές επίπεδο διαφάνειας και διαβουλεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενδεδειγμένων προθεσμιών που τους επιτρέπουν να είναι αποτελεσματικές».

Θα πρέπει, συμπληρώνει, να εισαχθούν κανόνες για ad hoc γνωστοποίηση, όταν προκύπτει σύγκρουση με τα ιδιωτικά συμφέροντα ενός βουλευτή.

Επιβάλλεται, ακόμη, «να θεσπιστούν επαρκείς και συνεπείς κανόνες σχετικά με την αποδοχή εκ μέρους των βουλευτών δώρων, φιλοξενίας κι άλλων πλεονεκτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής στήριξης που παρέχεται για κοινοβουλευτικό έργο, και να αναπτυχθούν εσωτερικές διαδικασίες για την αποτίμηση, καταγραφή και επιστροφή μη αποδεκτών ωφελημάτων».

Θα πρέπει, επιπλέον, κατά την GRECO, «να θεσπισθούν κανόνες για την πρόληψη της κατάχρησης εμπιστευτικών πληροφοριών από βουλευτές, σε σχέση με ευρύτερο φάσμα αντικειμένων που δεν συνδέονται αναγκαστικά με ποινικά αδικήματα ή αποκάλυψη κρατικών μυστικών».

Κανόνες θα πρέπει να υιοθετηθούν και για «τον τρόπο με τον οποίο οι βουλευτές αντιμετωπίζουν τις ομάδες πίεσης και άλλους τρίτους που επιχειρούν να επηρεάσουν την κοινοβουλευτική διαδικασία».

Όταν, λοιπόν, με την πρόσφατη απόφασή της η GRECO λέει πως «εγκρίθηκε η επανεξέταση της συμπεριφοράς και της συμμόρφωσης της χώρας», σε σχέση μ’ όλες αυτές τις συστάσεις, σημαίνει πως -προφανώς κατόπιν διπλωματικών διαβουλεύσεων με τις ελληνικές Αρχές- παρατείνει στα… μουγγά την «επιτροπεία» της χώρας για το θέμα της αντιμετώπισης της διαφθοράς σε βουλευτές, δικαστές και εισαγγελείς, μέχρι να δοθούν οι δέουσες εξηγήσεις και χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το αν έχουν γίνει τα δέοντα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στα συνημμένα οι πρόσφατες αποφάσεις της GRECO (στα αγγλικά) και όλη η έκθεσή της το 2015 στα ελληνικά.

Αποφάσεις

Έκθεση