Αποστολή: Νίκος Χριστοφάκης 

Με δειλά «βήματα» οι κάτοικοι της Κω έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην κανονικότητα μετά τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής. Παρόλα αυτά, η ανησυχία είναι ακόμη έκδηλη στο νησί, με τους μετασεισμούς να αναστατώτουν σε κατοίκους και τουρίστες. 

Αυτό συνέβη και χτες στις 20:09 όταν σημειώθηκε μετασεισμός 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – κατά τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Τρομαγμένοι, οι κάτοικοι του αστικού ιστού της πόλης της Κω πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους και αρνήθηκαν να επιστρέψουν μέχρι το πρωί της Κυριακής. 

Μόλις βράδιασε, ορισμένοι έστησαν σκηνές σε πλατείες, γήπεδα και σχολεία. 

Άλλοι πήραν από τα σπίτια τους κουβέρτες, σεντόνια ή λεπτά στρώματα και κοιμήθηκαν σε πεζοδρόμια ή τις αυλές των σπιτιών τους. Αρκετοί ήταν και αυτοί που επέλεξαν να περάσουν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους. Η κάθε μια από τις δύο μεγάλες πλατείες της περιοχής είχε από 150 περίπου ανθρώπους. 

Παρότι οι ειδικοί αναφέρουν ότι η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά στην περιοχή, οι κάτοικοι παραμένουν ανήσυχοι. 

Ορισμένοι μετέφεραν στο zougla.gr ότι δεν γνωρίζουν αν τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές και φοβούνται ότι μπορεί να «έρθει» ένας ακόμη μεγάλος σεισμός. 



Τσιμεντένια ράμπα θα κατασκευαστεί στο λιμάνι της Κω

Ολοκληρώθηκε στο λιμάνι της Κω, η αυτοψία από τους λιμενολόγους του Υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, με την παρουσία του γγ Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστου Λαμπρίδη και του γγ Υποδομών, Γιώργου Δέδε.

Μετά από ενδελεχή έλεγχο από εξειδικευμένους δύτες, ο κρηπιδότοιχος του λιμανιού έχει αντέξει. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτιής του Υπουργείου Ναυτιλίας αποφασίστηκε να κατασκευαστεί προσωρινά μια τσιμεντένια ράμπα -καθώς μεγάλο μέρος στο εσωτερικό του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση- ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να εξυπηρετούνται τα πλοία της ακτοπλοϊας.

Το συντονισμό του συγκεκριμένου έργου που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να μπορέσει να παραδοθεί το συντομότερο, θα έχει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες. Στη συνέχεια αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την πλήρη λειτουργική αποκατάσταση του λιμανιού.

Προς το παρόν, η ενδο-δωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή σύνδεση, καθώς και η σύνδεση με την Τουρκία, διεξάγεται από τον προβλήτα της ΔΕΗ, ενώ τα μεγάλα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία που συνδέουν την Κω με τον Πειραιά προσεγγίζουν στο λιμάνι της Κεφάλου και στο Μαστιχάρι, κατά περίπτωση.

Λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα εξυπηρετούν τη μετάβαση των επιβατών από και προς το λιμάνι της Κω.