Για «καμπάνα κινδύνου και όχι καμπανάκι» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, εκπέμποντας SOS προς τους πολίτες για τα φαινόμενα χαλάρωσης, τα οποία -όπως είπε χαρακτηριστικά- «δεν πρέπει να συνεχιστούν».

Την ίδια ώρα, «για να αποκαλυφθούν οι επιπόλαιοι» δίνει έμφαση στην προσοχή του κόσμου για τα μέτρα προστασίας κατά του Covid-19, τονίζοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη αν χρειαστεί να προβεί σε ανακοίνωση νέων μέτρων, καθώς ανέφερε πως «θα περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα να δούμε τι αποτελέσματα θα έχει η προσπάθεια εγρήγορσης, και θα δούμε μετά εάν και τι άλλα μέτρα θα πάρουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρίσιμο το Σαββατοκύριακο

Το Σαββατοκύριακο θεωρείται κρίσιμο, καθώς οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού θα ενταθούν και θα υπάρξουν εισηγήσεις από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, τις οποίες θα εξετάσει η κυβέρνηση κι εάν το κρίνει απαραίτητο θ’ ανακοινώσει νέα μέτρα τη Δευτέρα.

«Σε 31.169 τεστ που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας 1η έως 6 Ιουλίου 2020 εντοπίστηκαν 100 θετικά, δηλαδή μόλις το 0,3%, μέχρι στιγμής αυτό δουλεύει καλά» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ακούσαμε τις απόψεις των ειδικών. Πήραμε έγκαιρα αποφάσεις και πειθαρχήσαμε στα σκληρά αλλά απολύτως αναγκαία μέτρα που πήρε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Και το κάναμε αυτό για πολύ καιρό. Όχι μόνο κατά τη διάρκεια του lockdown τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αλλά και μετά την άρση του στις 4 Μαΐου 2020. Κάναμε την Ελλάδα, όλοι μαζί, χώρα πρότυπο διεθνώς στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού. Και από τις 15 Ιουνίου και μετά ανοίξαμε σταδιακά τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο. Γιατί είμαστε μία ανοιχτή κοινωνία με φιλόξενους ανθρώπους αλλά και μία χώρα που πέρυσι είχε 18 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσες εισπράξεις από τον τουρισμό» επισήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ανοίξαμε για να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανθρώπινης ζωής. Όταν ανοίγαμε τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο ξέραμε ότι θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού. Με αυτήν την εκτίμηση οργανώσαμε ένα πρωτοποριακό σύστημα στοχευμένων ελέγχων αλλά και άμεσης ιχνηλάτησης των όποιων κρουσμάτων προκειμένου να περιχαρακώνονται γρήγορα και να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο κορωνοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας»

«Επομένως, υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στην εισαγωγή κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορα ιδίως γιατί εμφανίζεται έξαρση του κορωνοϊού στις χώρες των Βαλκανίων και αναδιατάξαμε τα δειγματοληπτικά στοχευμένα τεστ για τον κορωνοϊό δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε διεθνές επίπεδο και είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόζουμε ανάλογα τις αποφάσεις μας» σημείωσε. «Είτε αποκλείοντας, ελπίζουμε προσωρινά, επισκέπτες από βεβαρημένες περιοχές -όπως δυστυχώς έγινε με τη Σερβία- είτε επιτρέποντας πιο γρήγορα πτήσεις από άλλες χώρες, όπως θα γίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Αναλύοντας αυτό που είπε στην αρχή της ενημέρωσης, ότι «στην πρώτη φάση αντιμετώπισης του κορωνοϊού τα καταφέραμε», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Παρακολουθούμε, αναλύουμε, αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας. Όμως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή δεν είναι από το εξωτερικό. Είναι στο εσωτερικό. Είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης. Διότι ο κορωνοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Ας μην του κάνουμε τη χάρη. Είναι απολύτως απαραίτητο, ιδίως τώρα, που έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί η κοινωνική και επαγγελματική ζωή, τώρα, που λόγω καλοκαιριού έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις μας σε διάφορες περιοχές της χώρας, τώρα, που έχουν ξεκινήσει διάφορες εκδηλώσεις στις πόλεις και στα χωριά μας, επαναλαμβάνω, είναι απολύτως απαραίτητο, να είμαστε διπλά προσεκτικοί!».

«Τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών, τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής και προστασίας, φοράμε μάσκα όπου χρειάζεται ή συστήνεται, τηρούμε τις αποστάσεις. Αυτά, αν τα κάνουμε, θα πάψουμε να τρέφουμε τον κορωνοϊό. Ο καθένας και η καθεμία ατομικά, έχουμε ευθύνη, απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε και έναντι της κοινωνίας. Ιδίως, όμως, έχουν ευθύνη οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι, από τα εμπορικά καταστήματα μέχρι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και από τα ξενοδοχεία μέχρι τις μεταφορές. Επαγγελματίες και εργαζόμενοι που είναι, όλοι, πολύτιμοι σύμμαχοι σε αυτόν τον αγώνα» επισήμανε ο κ. Πέτσας.

«Θα είναι πολλαπλάσιο το οικονομικό κόστος αν επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα»

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, «η κυβέρνησή τους καλεί να συνεχίσουν να είναι σύμμαχοι και πρεσβευτές σε αυτόν τον αγώνα. Πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα συνεχίσει, όπως το έκανε και μέχρι σήμερα, να ανταποκρίνεται με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε αυτό το πρόσθετο καθήκον που επιβάλλει η αντιμετώπιση της πανδημίας. Διαβεβαιώνουμε ότι η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ελέγχου που έχει στη διάθεσή της, για να προστατεύσει τους πολλούς υπεύθυνους, από τους λίγους επιπόλαιους».

Στη συνέχεια, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων, από όλες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας. Τα πρόστιμα για παραβάσεις είναι αυστηρά. Σε μια περίοδο δυσπραγίας, μάλιστα, γίνονται πιο αυστηρά. Είναι όμως στο χέρι όλων των επαγγελματιών και των εργαζομένων να τα αποφύγουν. Τηρώντας τους κανόνες. Που είναι κοινοί για όλους. Βαριά είναι τα πρόστιμα, για παράδειγμα, και για τους επιβάτες στα μέσα μεταφοράς, όχι μόνο στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και στις λοιπές χερσαίες, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές. Θα είναι, όμως, πολλαπλάσιο το οικονομικό κόστος αν επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού, να γεμίσουν τα νοσοκομεία μας και να κινδυνεύσουμε να χάσουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες που αναμένεται να δώσουν ανάσα στις τουριστικές περιοχές. Και θα είναι εγκληματικό, αν από επιπολαιότητα, αφεθούμε να χαλαρώσουμε θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία αγαπημένων μας προσώπων. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε!».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης