Το ζήτημα της σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων θα εξεταστεί στην αυριανή συνεδρίαση της υγειονομικής επιτροπής, η οποία θα εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση στο σύνολο της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα αξιολογήσει τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ και θα κάνει εισήγηση για τροποποιήσεις όπου θεωρεί ότι αυτό είναι απαραίτητο. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται τα μέτρα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τις 7 το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής, καθώς και η απαγόρευση των μετακινήσεων σε ακτίνα μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων. Και τα δύο μέτρα, θεωρούν οι ειδικοί, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνεδρίαση των ειδικών θα αποφασιστεί και ένα γενικό χρονικό πλαίσιο για την επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη αντικειμενικούς υγειονομικούς παράγοντες και την επιρροή κάθε δραστηριότητας στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Ειδικά η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί εκπεφρασμένη επιθυμία στελεχών της κυβέρνησης, πολλά εκ των οποίων έχουν ήδη μιλήσει για ημερομηνίες όπως η 22η και η 29η Μαρτίου.

Οι επιστήμονες βάζουν στην εξίσωση και τις ανάγκες των πολιτών και κυρίως την ψυχολογική κόπωσή τους ύστερα από έναν χρόνο μάχης με την πανδημία. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούν ώστε να κάνουν τις εισηγήσεις για τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι εκτιμούν ότι η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας και η επιτάχυνση των εμβολιασμών θα οδηγήσουν στην οικοδόμηση του πρώτου μεγάλου τείχους ανοσίας που θα οδηγήσει σταδιακά στην άρση των περιορισμών και στην επάνοδο σε μία νέα κανονικότητα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο «κόκκινο» το ΕΣΥ

Όλα αυτά θα συζητηθούν σε μία περίοδο στην οποία το ΕΣΥ απειλείται με ασφυξία. Ο αριθμός των διασωληνωμένων κυρίως στα νοσοκομεία της Αθήνας προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς. Χθες ανακοινώθηκαν 1.134 νέα κρούσματα COVID-19, απ’ τα οποία τα 521 εντοπίστηκαν στην Αττική, 132 στη Θεσσαλονίκη και 65 στην Αχαΐα. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι 564 ασθενείς, ενώ οι νέες νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό σε νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 461. Ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 ξεπερνούσε τις 4.000.

Οι ειδικοί δυσκολεύονται να κάνουν εκτιμήσεις για το πότε θα υποχωρήσει το τρίτο κύμα της πανδημίας. Ωστόσο θεωρούν πως τα σημερινά αποτελέσματα (Τρίτη 16 Μαρτίου) και αύριο Τετάρτη (17 Μαρτίου) θα δείξουν το μέγεθος του προβλήματος. «Εάν υποχωρήσουν οι αριθμοί, σημαίνει πως έχουμε μια καλή εξέλιξη. Ωστόσο, ακόμα κι αν είναι ίδιος ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι ένα θετικό βήμα» λένε οι ειδικοί και υποστηρίζουν ότι, παρά το αυστηρό lockdown, τα κρούσματα δεν πέφτουν εξαιτίας της βρετανικής μετάλλαξης, αλλά και της κόπωσης των πολιτών να τηρήσουν τα μέτρα.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η έξαρση του κορωνοϊού οδήγησε σε καθολική εφαρμογή στην επικράτεια της τηλεκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με την εξαίρεση των ειδικών σχολείων. Η αναστολή της διά ζώσης εκπαίδευσης θα ισχύσει έως τις 29 Μαρτίου. Κατά το μεσοδιάστημα θα επικαιροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν στις μονάδες με αύξηση των εργαστηριακών ελέγχων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, η επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων κρίνεται απαραίτητη, λόγω της κυκλοφορίας των νέων μεταλλάξεων, καθώς και της αύξησης της μεταδοτικότητας και των επιδημικών εξάρσεων στις σχολικές μονάδες πέρα από το αναμενόμενο σε περιοχές στις οποίες λειτουργούσαν διά ζώσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης