Ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό στην Κορυτσά, το σπίτι όπου έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης κινδυνεύει με κατάρρευση.

Το ιστορικό κτίριο ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο όμως αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων και δηλώνει αδυναμία να το συντηρήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιώργος Σεφέρης έζησε στο συγκεκριμένο νεοκλασικό τη διετία 1936-37 κι εκεί έγραψε μερικά από τα ωραιότερα ποιήματα που κληροδότησε στον ελληνισμό.

Από τα δύο χρόνια της διπλωματικής του παρουσίας στην Κορυτσά υπάρχει ένα πλήθος αυθεντικών αντικειμένων, ακόμη κι έγγραφα της περιοχής, τα οποία τους τελευταίους μήνες συγκεντρώνει το ελληνικό προξενείο της περιοχής.

Ο Έλληνας Πρόξενος στην Κορυτσά απηύθυνε έκκληση να σωθεί το κτίριο όπου έμενε κι εργαζόταν ο Γιώργος Σεφέρης κατά τη διάρκεια της θητείας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νεοκλασικό το αγόρασε το ελληνικό κράτος το 1998 έναντι εκατό χιλιάδων δολαρίων. Ουδέποτε όμως έγινε η παραμικρή ενέργεια για την αποκατάστασή του.
Αφέθηκε στην τύχη του να λεηλατείται από το χρόνο αλλά και από κείνους που αναζητούν δωρεάν οικοδομικά υλικά.

Για την αναστήλωση του κτιρίου έχει εκπονηθεί μελέτη και το κόστος για την υλοποίηση των εργασιών εκτιμάται γύρω στις 300.000 ευρώ.

Η πρόταση που έγινε για τη σύναψη δανείου προκειμένου να αποκατασταθεί και να χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία του ελληνικού προξενείου έπεσε στο κενό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης