Ρεπορτάζ: Xρήστος Μαζάνης – Μάριος Βελέvτζας
Λίγες ημέρες μόνο απομένουν για να αποκαλυφθούν τα μυστικά που κρύβει ο τάφος στην Αμφίπολη, με την αγωνία να κορυφώνεται.
Μέχρι στιγμής, βέβαια, ουδείς μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις, από τη στιγμή που οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να μπουν στα άδυτα του τύμβου. Αν και τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά, οι ειδικοί σε θέματα που άπτονται των μακεδονικών ταφών συνιστούν ψυχραιμία.
Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα η ομάδα των αρχαιολόγων ξεκίνησε τις προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου, ο οποίος σφραγίζει τον μεγαλοπρεπή τάφο. Η επικεφαλής της ομάδας Κατερίνα Περιστέρη ανέφερε ότι «η ανασκαφή προχωρά βήμα – βήμα και ίσως χρειαστεί ακόμη και ένας μήνας, ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στο εσωτερικό του. Η αφαίρεση πρέπει να γίνει πετραδάκι – πετραδάκι, ώστε να μην επηρεαστεί η στατικότητα του μνημείου».
Δείτε το οδοιπορικό του zougla.gr στον τάφο του Φιλίππου, στη Βεργίνα: Στους τάφους των Μακεδόνων βασιλιάδων
Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον τάφο της Αμφίπολης
Ήδη δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ από αρκετές χώρες επισκέφθηκαν την περιοχή, ενώ τις επόμενες ημέρες στο σημείο αναμένεται να φθάσουν και μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα.
Από τη μεριά του, ο δήμαρχος Αμφίπολης Γιώργος Βογιατζής επισημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα ΜΜΕ, τα οποία ζητούν επιπλέον στοιχεία για τον τύμβο, εξετάζοντας παράλληλα και τη δυνατότητα διενέργειας συνεντεύξεων με τοπικούς φορείς και αρχαιολόγους.
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν
Τα σενάρια για το τι κρύβει ο λαμπρός τάφος της Αμφίπολης δίνουν και παίρνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα, αν και οι αρχαιολόγοι που συμμετέχουν στην ανασκαφή κρατούν χαμηλούς τόνους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο ανέφερε πως θα ενημερώνει τακτικά την κοινή γνώμη για την πορεία της ανασκαφής.
Τη βεβαιότητα ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Αρχαία Αμφίπολη έχει εκφράσει ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. To σενάριο όμως του κ. Καργάκου έχει αμφισβητηθεί από πολλούς αρχαιολόγους και ερευνητές που μίλησαν στο zougla.gr, οι οποίο υποστήριξαν κάθετα πως ο τάφος του Έλληνα στατηλάτη βρίσκεται στην Αίγυπτο.
Έχοντας εργαστεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, αρχικά ως επιμελητής αρχαιοτήτων και αργότερα ως έφορος και συγκεκριμένα στη Σπάρτη, στους Δελφούς, στην Αττική, στην Πάτρα, στη Χαλκίδα, στα νησιά του Αιγαίου και στο Τμήμα Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ο κ. Πετράκος υποστηρίζει: «Στην αρχαιολογία μπορούν να βγουν θησαυροί αλλά και μηδενικά. Αν είναι η Ρωξάνη και ο Αλέξανδρος ο Δ’, θα το δούμε. Πάντως, όσον αφορά στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι γνωστό ότι βρίσκεται στην Αίγυπτο. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία απολύτως ένδειξη για το τι κρύβεται μέσα στον τάφο».
Όσον αφορά στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για απομάκρυνση των Σφιγγών από την είσοδο του τάφου, τα οποία και διαψεύστηκαν, αναφέρει: «Οι Σφίγγες αποτελούν οργανικό κομμάτι του τάφου. Δεν υπάρχει λόγος να απομακρυνθούν».
Από τη μεριά της, η αρχαιολόγος Xάιδω Κουκούλη Χρυσανθάκη, η οποία έχει διατελέσει για 25 χρόνια διευθύντρια Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και του Μουσείου της Καβάλας, δηλώνει:
«Περιμένουμε την ολοκλήρωση της ανασκαφής για να καταλήξουμε στα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα. Η επιθυμία μας θα ήταν να είναι ο τάφος ενός πολύ σημαντικού προσώπου. Βέβαια, ιστορικά είναι απίθανο εκεί να βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως τουλάχιστον τεκμηριώνεται από όλη την αρχαία ελληνική γραμματεία» ανέφερε σε συνέντευξή της η Όλγα Σακαλή, αρχαιολόγος και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Όπως επεσήμανε: «Η ανασκαφή είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και το εύρημα πολύ σημαντικό. Είναι κάτι το οποίο δεν έχουμε συναντήσει έως τώρα. Ένας τάφος μ’ ένα πρωτοφανές στοιχείο. Δύο Σφίγγες να φυλάσσουν την είσοδο του τάφου. Το τι περιμένει κανείς να βρει δεν είμαστε σε θέση να το πούμε, αν δεν ανοίξει ο τάφος. Είναι πάρα πολύ απίθανο ο τάφος του Αλέξανδρου να έχει μεταφερθεί από την Αίγυπτο κάπου αλλού. Δεν βάζω όμως και το χέρι μου στη φωτιά. Τα πιο πιθανά σενάρια για μένα είναι να είναι ο τάφος της Ρωξάνης ή ενός μεγάλου στρατηγού της εποχής εκείνης».
Από το 2010 διευθύντρια της ΙΖ΄ ΕΠΚΑ (Νομοί Ημαθίας και Πέλλας) και από το 2011 και της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Αγγελική Κοτταρίδη σε δηλώσεις της στο zougla.gr είναι πολύ επιφυλακτική για τα όσα ακούγονται τελευταία.
Πέπη Λαζαρίδου: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι μάλλον είναι άνδρας »
Ο Δημήτρης Λαζαρίδης ήταν ο αρχαιολόγος που από το 1955 μέχρι και τον θάνατό του, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, αφιέρωσε τη ζωή του στην ανεύρεση των αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής. Σύμφωνα με την κόρη του, η οποία συνέχισε το έργο του, τα στοιχεία δείχνουν ότι στον τύμβο πρέπει να έχει ταφεί άνδρας.
«Η κατασκευή αυτής της τεράστιας τούμπας δείχνει και μόνο ότι υπάρχει ένα πολυδάπανο έργο, το οποίο, αν το παρατηρήσει κανείς που γνωρίζει, καταλαβαίνει ότι όλο αυτό προοριζόταν για να φαίνεται από πολύ μακριά. Σαν ένα τοπόσημο, σαν ένα ταφικό ηρώων, σαν ένα δείγμα ανδρείας για γεγονότα, για πολέμους για μάχες, είτε έγιναν εκεί είτε έγιναν αλλού» υποστηρίζει. Παράλληλα, αναφέρεται στο έργο του πατέρα της αλλά και στις ανασκαφές που έχουν γίνει παλαιότερα στην περιοχή.
Διαβάστε επίσης:Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τoν τάφο στην Αμφίπολη
Τα μυστικά του τάφου