Πλήρες αδιέξοδο διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του προεδρείου της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο έπειτα από σχετικό αίτημα του συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης τόνισε ότι το προεδρείο της Ομοσπονδίας δεν πείσθηκε από τη συνομιλία που είχε με τον υπουργό και ότι θα επιμείνει στην πρόθεσή του για απεργιακή κινητοποίηση με την έναρξη του σχολικού έτους στις 11 Σεπτεμβρίου.
«Τα σχολεία μας, τα πανεπιστήμιά μας θα είναι ανοιχτά, οι εκπαιδευτικοί θα είναι στη θέση τους, τα βιβλία στη θέση τους και η ελληνική οικογένεια δεν θα έχει κανένα άγχος και καμία αγωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε, επίσης, «με τον πλέον κατηγορητικό τρόπο» ότι δεν κινδυνεύει καμία θέση εκπαιδευτικού» και πρόσθεσε ότι η διαδικασία των μετατάξεων εξελίσσεται ομαλά, τονίζοντας ότι στη διαδικασία θα ληφθούν υπόψη οι προτιμήσεις τους.
Όπως δήλωσε: «Για τη διαθεσιμότητα, για τους συναδέλφους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, έχει -όπως γνωρίζετε ήδη- ληφθεί μέριμνα, ώστε αυτοί που έχουν να κάνουν με επαγγέλματα υγείας, και αυτό είναι περίπου το 60% του αριθμού, να απορροφηθούν από Οργανισμούς του Υπουργείου Υγείας. Αλλά γίνεται μεγάλη προσπάθεια, ούτως ώστε και οι υπόλοιποι να απορροφηθούν από άλλους Οργανισμούς του Δημοσίου, αλλά και υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας που σχετίζονται με την κατάρτιση».
Οι αντιδράσεις της ΟΛΜΕ
Η μορφή των κινητοποιήσεων αναμένεται να καθοριστεί σε συνεδρίαση της ΟΛΜΕ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου προγραμματίζονται οι γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ), προκειμένου να εγκριθεί ή όχι η εισήγηση της Ομοσπονδίας.
Σε περίπτωση τώρα που συμφωνήσoυν οι ΕΛΜΕ, τότε οι απεργιακές κινητοποιήσεις θεωρούνται δεδομένες.
Διευκρινίσεις για τις μετατάξεις
Παράλληλα για τη διαδικασία των μετατάξεων το υπουργείο εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα με ερωτήσεις και απαντήσεις ώστε να διευκολύνει τους υπό μετάταξη εκπαιδευτικούς στις επιλογές τους:
1. Όταν έχω οργανική θέση, επειδή δεν έχω στο σχολείο μου πλήρες ωράριο (πάνω από 12 ώρες) και θεωρούμαι υπεράριθμος, χρειάζεται να κάνω αίτηση μετάταξης; Απάντηση: ΟΧΙ, εκτός εάν θέλεις να μεταταχθείς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ή σε Διοικητική θέση.
2. Εάν κάποιος αιτηθεί και τελικά δεν μεταταχθεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ή σε Διοικητική θέση χάνει την οργανική του θέση ή τη θέση του ως υπεράριθμου ή στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ της Διεύθυνσης Δ.Ε που υπηρετεί; Απάντηση: ΟΧΙ, παραμένει στο προηγούμενο υπηρεσιακό καθεστώς. Η υποβολή αίτησης προτίμησης δεν έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της υπηρεσιακής θέσης, εάν δεν μεταταχθεί.
3. Όσοι υπηρετούν σε συγκεκριμένη Διεύθυνση προηγούνται κατά τη μετάταξη, εφόσον έχουν ζητήσει μετάταξη εντός της ίδιας Διεύθυνσης σε σχέση με άλλους που υπηρετούν σε άλλη Διεύθυνση; Απάντηση: ΝΑΙ γιατί η πολιτική βούληση είναι οι μετατάξεις να έχουν το μικρότερο κόστος για τον μετατασσόμενο καθηγητή. Άρα, πρώτα θα ικανοποιηθούν, όσοι προτιμούν μετάταξη εντός Διεύθυνσης που υπηρετούν, εφόσον φυσικά τα κενά της ειδικότητας/κλάδου τους είναι ισάριθμα των πλεονασμάτων στην οικεία τους Διεύθυνση, έπονται όσοι αιτηθούν μετάταξης εντός της οικείας Περιφέρειας, εφόσον υπάρχουν κενά και ακολουθούν όσοι αιτηθούν μετάταξης εκτός αυτής.
4. Μπορεί η μία επιλογή προτίμησης να είναι σε διαφορετική Περιφερειακή Διεύθυνση από τη δεύτερη; Απάντηση: ΝΑΙ.
5. Όσοι μεταταχθούν σε ΕΑΕΠ τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, υπάρχει κίνδυνος, εφόσον σταματήσει η χρηματοδότηση, να ακυρωθεί η θέση τους; Οι θέσεις στην Πρωτοβάθμια είναι οργανικές θέσεις ή λειτουργικά κενά; Απάντηση: ΟΧΙ, διότι καταλαμβάνουν οργανική θέση και ως γνωστόν το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί μόνο θέσεις αναπληρωτών στα ΕΑΕΠ. Οι θέσεις στην Πρωτοβάθμια ή στη Διοίκηση είναι οργανικές θέσεις.