Την αντίδραση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρη Λιντζέρη, έχει προκαλέσει η ανάδειξη του θέματος των ελλείψεων φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνο Λουράντο, ο κ. Λιντζέρης επισημαίνει ότι «η προβολή από τα ΜΜΕ των ελλείψεων φαρμάκων είναι δυνατόν να επιτείνει το πρόβλημα» και υπογραμμίζει ότι το φαινόμενο παρατηρείται διεθνώς και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Ο κ. Λουράντος είχε την Πέμπτη ενημερωτική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, κατά τη διάρκεια της οποίας ζητήθηκαν οι δυσκολίες πρόσβασης στο φάρμακο που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ στην επιστολή του χαιρετίζει τις αναφορές για τις ελλείψεις φαρμάκων που περιήλθαν σε γνώση του οργανισμού, μέσω επιστολών του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στις 15 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη διατάξει την απαγόρευση εξαγωγής 12 σκευασμάτων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Ο ΕΟΦ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της απόφασης απαγόρευσης, η οποία είναι σημαντικό να τηρηθεί από όλη την αλυσίδα διακίνησης (εταιρείες – φαρμακαποθήκες – φαρμακεία)», αναφέρεται σε δελτίο τύπου που συνοδεύει την κοινοποίηση της επιστολής.

Ο κ. Λιντζέρης επισημαίνει επίσης ότι, το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη και την διεθνή κοινότητα, καθώς συχνά παρουσιάζονται ελλείψεις προϊόντων λόγω, μεταξύ άλλων, προβλημάτων παραγωγής ή ποιότητας, μειώσεων στην προμήθεια πρώτων υλών, απρόβλεπτης αύξησης της ζήτησης ή εθελοντικών ανακλήσεων.

Σχολιάζοντας την προβολή του θέματος από τα ΜΜΕ σημειώνει ότι «η προβολή από τα ΜΜΕ των ελλείψεων φαρμάκων είναι δυνατόν να επιτείνει το πρόβλημα, εάν υπάρχει, γιατί ωθεί τους ασθενείς στην αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων από ανασφάλεια, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να διογκώνεται. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους φορείς του δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι οφείλουν να λειτουργούν με φειδώ και τεκμηρίωση».

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ διευκρινίζει επίσης ότι, όταν ένα φάρμακο παρουσιάζει έλλειψη, οι πολίτες μπορούν σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους ή τον φαρμακοποιό τους να προμηθεύονται ισοδύναμα φαρμακευτικά προϊόντα, «επιλογή που συνάδει με την συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει δραστικής ουσίας, η οποία καθιερώθηκε στη χώρα μας από το 2012».

Τέλος, ο κ. Λιντζέρης την αμέριστη συνεργασία και διαρκή επικοινωνία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να επιτυχγάνεται κάθε φορά ορθός προγραμματισμός στην προμήθεια των φαρμάκων ώστε να αποτρέπονται ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών και του συστήματος υγείας.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης