Τη ζωή της από το Ιό του Δυτικού Νείλου έχασε μία γυναίκα από την Κομοτηνή, η οποία ήταν ένα από τα συνολικά επτά επιβεβαιωμένα, μέχρι στιγμής, κρούσματα στην Περιφέρεια ΑΜΘ.
Πρόκειται για μια ηλικιωμένη η οποία, ωστόσο, δεν παρουσίαζε ιδιαίτερα βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Η άτυχη γυναίκα κατέληξε μετά από μερικές ημέρες νοσηλείας.
Μέσα στο 2013 σημειώθηκαν συνολικά τρεις θάνατοι από τον Ιό στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η οποία κατέγραψε ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Παράλληλα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που μετά την επαφή του με τον Ιό έμειναν ανάπηροι ή αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες στον να επανέλθουν πλήρως στην αρχική τους φυσική κατάσταση.
Άξιο αναφοράς είναι, άλλωστε, το γεγονός πως τόσο η Ξάνθη όσο και η Καβάλα συμπεριλαμβάνονται εδώ και μήνες στη λίστα με τις περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης του Ιού, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στατιστικά του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Μάλιστα, μόλις πριν από ένα χρόνο, η Ξάνθη κατέγραψε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της, καθώς συγκέντρωσε τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου πανελλαδικώς, αμέσως μετά την Αττική.
Συνολικά 7 άτομα στην ΑΜΘ
Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 7 κρούσματα του Ιού στην Περιφέρεια ΑΜΘ, εκ των οποίων το ένα στην Ξάνθη, σε ασθενή που εισήχθη με τα συμπτώματα του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Παθολογική Κλινική και μετά τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε το ότι είχε προσβληθεί από τη νόσο, και τα υπόλοιπα έξι στην Κομοτηνή. Πιο συγκεκριμένα, κατεγράφησαν τέσσερα κρούσματα εντός της πόλης της Κομοτηνής, ένα στον Ίασμο και ένα στην περιοχή της Μαρώνειας ενώ αξίζει να αναφερθεί πως και τα έξι εκδηλώθηκαν από το κεντρικό νευρικό σύστημα των ασθενών, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά.
Πληρώνει με ζωές η Περιφέρεια
Ερωτηθείς σχετικά ο νέος Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως η αναποτελεσματικότητα του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών τα τελευταία χρόνια ευθύνεται για την έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή, δηλώνοντας πως ήδη επεξεργάζεται τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η καταπολέμηση των κουνουπιών τα επόμενα χρόνια.
“Αρχικά θα γίνει μια μεγάλη σύσκεψη σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων. Η Περιφέρεια μας την υπόθεση των κουνουπιών την πληρώνει με ανθρώπινες ζωές, με σωματικές βλάβες που έχουν υποστεί συμπολίτες μας, με υλικό κόστος αλλά είναι και ένας ισχυρός αντιαναπτυξιακός παράγοντας τα κουνούπια” δηλώνει ο ίδιος, για να προσθέσει πως “έρχονται επισκέπτες από τις γύρω χώρες και ένας τεράστιος αριθμός αυτών φεύγει γιατί δεν μπορεί δεν μπορεί να αντέξει την παρουσία των κουνουπιών. Χάνουμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό”.
Στον άμεσο σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια και η δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου καταπολέμησης των κουνουπιών το οποίο θα αναλάβει με δικά του μέσα το έργο. “Πρέπει να πάμε σε ένα περιφερειακό κέντρο καταπολέμησης κουνουπιών με δικά του εργαλεία. Θα γλιτώσουμε πάρα πολλά χρήματα. Φέτος δεν προλαβαίνουμε γιατί χρειάζονται νομοθετικές τροποποιήσεις. Έτσι θα πάμε αναγκαστικά μέσω διαγωνισμών. Στο έργο όμως θα υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση GPS. Όποιος αναλάβει το έργο η υπηρεσία θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγχει ποιους χώρους καλύπτει, να παρακολουθεί τα σκευάσματα που χρησιμοποιεί και την αποτελεσματικότητα του όλου εγχειρήματος”, τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Παυλίδης.
Πηγή: thrakitoday.com