Χρήστος Μαζάνης 

  

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών σχεδόν στις περισσότερες χώρες είναι οι κώδικες επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα καρτέλ προκειμένου να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας στις υπηρεσίες της αστυνομίας, μετά την εποχή του Εσκομπάρ, οι έμποροι ναρκωτικών κατάλαβαν ότι θα έπρεπε να βρουν έναν τρόπο για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την εχεμύθεια αλλά και την ασφάλεια στις μεταξύ τους συναλλαγές.

Οι έμποροι ναρκωτικών έφτασαν σε σημείο να κατασκευάζουν κώδικες οι οποίοι είναι πολύ δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν ακόμα και από τα πιο ευφυή μυαλάΈτσι λοιπόν, αν και στη σημερινή εποχή οι υπηρεσίες διαθέτουν σχεδόν τα πάντα στη μάχη κατά της διακίνησης, εκείνο που συνεχίζει να τους δυσκολεύει είναι οι κώδικες επικοινωνίας των καρτέλ. Ένας τέτοιος κώδικας για να φτιαχτεί χρειάζεται πολύ καιρό και για κάθε «σοβαρό» καρτέλ θεωρείται μοναδικός. Οι έμποροι, ένα βήμα μπροστά, έφτασαν σε σημείο να κατασκευάζουν κώδικες οι οποίοι είναι πολύ δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν ακόμα και από τα πιο ευφυή μυαλά. Τόσο καλά φτιαγμένοι, που για να διαβαστούν χρειάζεται διαφορετικός κώδικας (το λεγόμενο λεξικό). Για πρώτη φορά λοιπόν, οι Ιταλοί πράκτορες της δίωξης κατά των ναρκωτικών πιθανόν άφησαν να διαρρεύσει ο «κώδικας της Ντραγκέτα», δηλαδή της ιταλικής μαφίας που δραστηριοποιείται στην Καλαβρία (νότια Ιταλία). Κι αυτό γιατί έπειτα από μια μεγάλη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε για αρκετούς μήνες, οι πράκτορες μπόρεσαν και ξεσκέπασαν ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα εμπορίας κοκαΐνης από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Τα εύσημα λοιπόν, αν και ανήκουν σε αυτούς, υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος. Σύμφωνα με τον γιο του Πάμπλο Εσκομπάρ, Χουάν Πάμπλο, υπάρχει ένας και μόνο τρόπος για να σταματήσει η διακίνηση των ναρκωτικών ανά την υφήλιο. Να σταματήσουν να υπάρχουν οι βαρόνοι, η χλίδα της κόκας αλλά και οι χιλιάδες θάνατοι ετησίως. Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο zougla.gr, «η απαγόρευση των ναρκωτικών εξασφαλίζει μεγάλα κέρδη».

Επομένως, το αίνιγμα την εποχή των ναρκέμπορων είναι ένα χαρτί με αλφαριθμητικούς κώδικες. Όπως οι ναζί τον καιρό του Τρίτου Ράιχ, έτσι και οι αρχηγοί της ιταλικής μαφίας του Νότου, Ντραγκέτα, δημιούργησαν ένα μοντέλο επικοινωνίας σούπερ ασφαλές και σίγουρο. Γράμματα και αριθμοί μπλεγμένα, σχηματίζουν συνδυασμούς, διαταγές, εντολές, όπως ακριβώς χρησιμοποιούν σε κάποιες περιπτώσεις οι κατάσκοποι. Οι ναρκέμποροι όμως, εν αντιθέσει με τους ναζί, δεν είχαν ανάγκη από έναν περίπλοκο μηχανισμό και εξειδικευμένους μηχανικούς για να πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους. Το δούλεψαν στο τραπέζι. Έγιναν ευφυείς κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους για να μπορέσουν να χαράξουν τη στρατηγική της μπίζνας. Χρειάζονταν απλά έναν κώδικα επικοινωνίας, που τον έφτιαξαν και τον ονόμασαν «κώδικας ναρκέμπορων». Αλφάβητο και λεξικό μαζί.

Όπως αναφέρει το τμήμα της ιταλικής Δίωξης, πρόκειται ουσιαστικά για το μοναδικό κλειδί για να μπορούν να αποκωδικοποιούν τα κρυπτογραφημένα σταλθέντα μηνύματα, μέσω chat, από κινητά Blackberry ειδικά τροποποιημένα για να δουλεύουν χωρίς κάρτα sim. Για παράδειγμα, εάν θέλουμε να πούμε στον δικό μας άνθρωπο στην Κολομβία ή στο Μεξικό ή στη Νέα Υόρκη ή στο Ρότερτναμ ότι το πλοίο φτάνει με έναν τόνο ναρκωτικά έχουμε στη διάθεσή μας τουλάχιστον τέσσερις συνδυασμούς. Η πιο απλή έκδοση του μηνύματος ξεκινάει με το D7, το πλοίο, ακολουθεί το D5, οι τσάντες με την κοκαΐνη και καταλήγει με BB- A13-A18-A19-A19-A26-A21-A21-A30-A13-A30, ένας τόνος.

Επίσης, το πλοίο μπορούμε να το γράψουμε και ως εξής: A19-A30-A11-A26. Υπάρχει όμως ένας κανόνας για όλους τους χρήστες του κώδικα με τον οποίο πρέπει να συμμορφώνονται. Πρέπει να προστίθενται στο τέλος της φράσης άλλοι δύο συνδυασμοί ψεύτικοι για να παραπλανήσουν τη δίωξη, τους κατασκόπους, τους σπιούνους και τις αντίπαλες ομάδες.

Μέρη του κώδικα με μετάφραση στα ελληνικά:

AA Lunedì (Δευτέρα)
AB Martedì (Τρίτη)
AC Mercoledì (Τετάρτη)
AD Giovedì (Πέμπτη)
AE Venerdì (Παρασκευή)
AF Sabato (Σάββατο)
AG Domenica (Κυριακή)
AH Mattina (πρωί)
AI Pomeriggio (απόγευμα)
AL Sera (βράδυ)
C1 Mamma (μαμά)
C2 Ciccio (παιδί)
C3 Peppe Agri (ψευδώνυμο) 
C4 Luciano (Λουτσιάνο)
C5 Granatore (?)
C6 Ponte Vecchio (περιοχή)
C7 Vicino Preside (κοντά στον πρύτανη)
C8 Giuseppe Bar (μπαρ Τζιουζέπε)
C9 Casa (σπίτι)
C10 Ristorante (εστιατόριο)
C11 Preparare i documenti (ετοίμασε τα χαρτιά)
C12 Portare i documenti (φέρτε τα χαρτιά)
D1 Ci vediamo (βλέπουμε)
D2 Alle ore ( τη συγκεκριμένη ώρα)
D3 Domani (αύριο)
D4 Dopodomani (μεθαύριο)
D5 Borse da (τσάντες για)
D6 Numero (νούμερο)
D7 Nave (πλοίο)
D8 Arrivo previsto (προβλεπόμενη άφιξη)
D9 Pezzi (τιμές)
D10 Contenitore (δοχείο)
A30 A
A29 B
A28 C
A27-A26 DE
A25-A24 FG
A23-A22 HI
A21-A20 LM
A19-A18 NO
A17-A16 PQ
A15-A14 RS
A13-A12 TU
A11-A10 VZ
A9-A8 KY
BA 0
BB-BC 12
BD-BE 34
BF-BG 56
BH-BI 78
BL-BM 910
BN-BO 2030

Όπως και στο έργο «The Imitation game», έτσι και σε αυτήν την ιστορία, η οποία διαδραματίζεται μεταξύ της Καλαβρίας και του υπόλοιπου κόσμου, επιστρατεύτηκαν οι ειδικοί για να μπορέσουν να λύσουν τον μοναδικό αυτό κώδικα. Αν και στο συγκεκριμένο φιλμ η έρευνα για τη λύση του κώδικα των ναζί ανατέθηκε σε έναν μαθηματικό, και σε ιδιοφυΐες από τη Βρετανία του σχολείου κρυπτογράφησης, η ανακάλυψη του αλφαβήτου των ναρκέμπορων έγινε από την ομάδα ερευνητών του τμήματος κατά των ναρκωτικών της Καλαβρίας. Δύο χρόνια δουλειά, ατέλειωτες υποκλοπές, παρακολουθήσεις, ξενύχτια, και λίγη τύχη για να βρουν το κλειδί της πιο κερδοφόρας δουλειάς της Ντραγκέτα και των συνεργατών της.

Τα 400 κιλά κόκα από τη Βραζιλία που οδήγησαν στην αποκάλυψη του κώδικα

Σε αυτήν την ιστορία με κώδικες, αινίγματα και νονούς, είναι αναγκαίο να μεταφερθούμε εκεί που άρχισαν όλα. Στη Βραζιλία, μια ζεστή μέρα στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη, σε μια από τις αποβάθρες του λιμανιού στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Εκεί λοιπόν, όπως αναφέρει η ιταλική «L’Espresso», σε κάποιον με το όνομα Τότι είχαν δώσει μόνο μερικές πληροφορίες για τη μεταφορά 400 κιλών κοκαΐνης και ένα κινητό Brackberry για σίγουρη επικοινωνία. Ο συγκεκριμένος ναυτικός ήθελε να φέρει εις πέρας την αποστολή και μετά με 350 χιλιάδες δολάρια, τα κέρδη του, να γυρίσει στα μέρη του στην Αυστραλία. Ο Τότι είναι ένας έμπειρος ναυτικός. Ταξίδευε για μήνες, μια δύσκολη ζωή. Έτσι δεν ήταν δύσκολο για τον broker (μεσάζοντα) των ναρκέμπορων να τον βάλουν στο κόλπο.

Η αποστολή που του ανατέθηκε ήταν απλή: μόλις μερικά μίλια από το λιμάνι της Gioia Tauro της Καλαβρίας θα έπρεπε να ρίξει στη θάλασσα 400 κιλά κοκαΐνη καθαρή φορτωμένη από το Ρίο ντε Τζανέιρο σε εμπορικό πλοίο της εταιρείας Hamburg . Στο κινητό του, συγκεκριμένη ώρα, στην κόκκινη ζώνη της μεταφόρτωσης θα έπρεπε να λάβει ένα σήμα. Μόνο τότε θα μπορούσε να ξεφορτώσει με σχοινιά το εμπόρευμα σε 17 μεγάλους σάκους αδιάβροχους. Η επικοινωνία έπρεπε να ήταν ασφαλής και σίγουρη. Αδύνατον να την παραβιάσεις.

Στις 07.40 στις 19 Οκτωβρίου του 2016, ο Τότι βρίσκεται στην πρύμνη του εμπορικού πλοίου. Στον ορίζοντα το λιμάνι της Καλαβρίας, Gioia Tauro, στα αριστερά η Σικελία. Στο τηλέφωνο όμως δεν λαμβάνει κανένα σήμα. Ο ναυτικός εκείνη τη στιγμή παρατήρησε πως ένα άλλο σκάφος που βρισκόταν ένα περίπου μίλι μακριά του ακολουθούσε το εμπορικό πλοίο με την κοκαΐνη. Τότε σκέφτηκε πως ήταν οι άνθρωποί του. Έτσι χωρίς να περιμένει άλλο, βάζει τέλος στην αναμονή. Αφήνει το σχοινί, που τρέχει γρήγορα κατά μήκος του σκάφους: η πρόσκρουση των εμπορευμάτων στο νερό ανεπαίσθητη, μπερδεμένη μεταξύ των αφρών των κυμάτων.

Αλλά όταν το πλοίο αράζει στο λιμάνι της Καλαβρίας, γνωστό λιμάνι για τη διακίνηση κοκαΐνης ανά τον κόσμο, οι πράκτορες της δίωξης ναρκωτικών το περίμεναν. Είχαν εντοπίσει το φορτίο και πιθανόν οι τελικοί παραλήπτες κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το εμπόρευμα. Έτσι, λοιπόν, ο Τότι θα έπρεπε να απαντήσει για αυτά τα 400 κιλά κοκαΐνη.

Η έρευνα στο εμπορικό πλοίο της Hamburg και στο πλήρωμα από το Κιριμπάτι (κρατίδιο), αγορασμένο από την Ντραγκέτα, επιβεβαιώνει τον κεντρικό ρόλο της μαφιόζικης οργάνωσης της Καλαβρίας στη σκακιέρα της παγκόσμιας διακίνησης ναρκωτικών. Τα αφεντικά της Ντραγκέτα μπορούν να υπολογίζουν σε ένα διεθνές παγκόσμιο δίκτυο που τους επιτρέπει να αγοράσουν ολόκληρο το πλήρωμα ενός εμπορικού πλοίου.

Η επιχείρηση όπως μεταδόθηκε στην ιταλική τηλεόραση

Ο Τότι παραδέχτηκε ότι είχε συνεργούς, άλλους οκτώ ναύτες, όλοι από το Κιριμπάτι, οι οποίοι συνελήφθησαν μαζί με αυτόν και με αυτόν θα μοιράζονταν τα 350 χιλιάδες δολάρια. Αν και το να προσλαμβάνεις φτωχούς ναύτες μπορεί να φαίνεται πανεύκολο, είναι πολύ πιο σύνθετο όμως να «αγοράζεις» έναν έμπειρο καπετάνιο συνηθισμένο να οδηγεί γιγάντια πλοία που διασχίζουν τον Ατλαντικό Ωκεανό.

O κοριός που «άκουσε» τη λέξη «λεξικό»

Και φτάνουμε έτσι την ημέρα που για πρώτη φορά οι πράκτορες της Δίωξης ανακαλύπτουν την ύπαρξη ενός μυστικού κώδικα για τις επικοινωνίες των ναρκέμπορων. Αυτή η δεύτερη έρευνα για τον πληρωμένο καπετάνιο «τρέχει» παράλληλα με αυτή του Τότι. Μελετούν τις κινήσεις των νονών και ανακαλύπτουν πως για να μιλήσεις μαζί τους χρησιμοποιούν έναν κώδικα μόνο δικό τους, τον οποίον τον ονομάζουν λεξικό. Είναι αυτός ο μυστήριος κώδικας των ναρκέμπορων. Ένα εγχειρίδιο με λεπτομερείς οδηγίες για να αποκωδικοποιήσεις τις επικοινωνίες των διακινητών της κοκαΐνης.

«Χρησιμοποιούμε αυτό το λεξικό εκεί» είναι μια απρόσεκτη φράση ενός μέλους της οργάνωσης που κατά τύχη έπιασε ένας ερευνητικός κοριός. Κι έτσι οι πράκτορες της Δίωξης διαισθάνονται την ύπαρξη ενός αλφάβητου παράλληλου και κρυπτογραφημένου. Οι πράκτορες μπορούσαν τώρα να βασιστούν μόνο σε μια καρποφόρα έρευνα, γιατί κανένας άλλος δεν θα τους βοηθούσε, κανένας δεν θα αποκάλυπτε.

Η τύχη βοήθησε την ομάδα καταδίωξης ναρκωτικών. Πολλοί από αυτούς είναι νέοι, μαζί με κάποιους πιο έμπειρους πράκτορες. Το γραφείο όπου εργάζονται είναι σαν το δεύτερό τους σπίτι, μέσα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα, υπολογιστές, monitor, database. Εδώ δεν είναι σημαντικό μόνο να γνωρίζουν νέες τεχνολογίες, αλλά είναι απαραίτητο να διαβάζουν το πεδίο, να ακούν τους θορύβους, τους ήχους. Κυρίως τώρα που οι μαφιόζοι ξέρουν πως τα κινητά τηλεφωνά ελέγχονται. Γι’ αυτό κάνουν τα πάντα για να βρουν τεχνολογίες όλο και πιο «προστατευμένες», εργαλεία που οι ίδιοι εμπλουτίζουν κάνοντάς τα απρόσιτα χάρη σε μυστήριους συνδυασμούς.

Έτσι γεννήθηκε ο κώδικας τους, κώδικες γραμμένοι με το χέρι, γράμμα προς γράμμα, σε χαρτιά που λειτουργούν σαν εγχειρίδια οδηγιών. Επικοινωνούν όμως μέσω Blackberry, με φραγή προς τους ανεπιθύμητους έλεγχους χάρη σε μια τροποποίηση που η Ντραγκέτα, και όχι μόνο, πληρώνει χρυσό. Ουσιαστικά το τηλέφωνο απενεργοποιείται από τη γραμμή του και λειτουργεί χωρίς sim card. Μένει συνδεδεμένο με έναν server στο εξωτερικό κι έτσι μπορεί να συνδέει έναν κλειστό κύκλο μελών. Είναι αδύνατο να έχει κάποιος άλλος πρόσβαση σε αυτό. Ένα τέτοιο Blackberry μπορεί να κοστίζει και 7.000 ευρώ, εξηγεί ένας πράκτορας. Οι μαφιόζοι χρησιμοποιούν δεκάδες από αυτά, τα αλλάζουν συχνά και δεν νοιάζονται για τα έξοδα.

Χιλιάδες ευρώ για την ασφάλεια των επικοινωνιών

Ένα βαποράκι μπορεί να πάρει 150.000 ευρώ για ένα ταξίδι από τη Νότια ΑμερικήΈνα βαποράκι μπορεί να πάρει 150.000 ευρώ για ένα ταξίδι από τη Νότια Αμερική. Τα 50 πριν από την αναχώρηση και τα υπόλοιπα μετά. Έπειτα υπάρχουν τα κόστη της επικοινωνίας, όχι λιγότερα από 20.000 ευρώ για κρυπτογραφημένα κινητά για το βαποράκι και για όλους τους υπόλοιπους εμπλεκομένους.
Παράλληλα, υπάρχουν οι ανεξάρτητοι μεγαλέμποροι στη Νότια Αμερική που πρέπει να πληρωθούν, καθώς και άλλα κρατικά σώματα που πρέπει να «λαδωθούν». Οι πράκτορες επίσης εξηγούν πως τα κέρδη πολλαπλασιάζονται με τη μεταπώληση.

Δέκα φορές πάνω η τιμή πώλησης από την τιμή αγοράς

Για παράδειγμα, σε μια υπόθεση, η Ντραγκέτα διέθεσε 250.000 ευρώ για περίπου 80 κιλά ναρκωτικά από τη Λατινική Αμερική. Τίποτα, όμως, σε σχέση με τα όσα θα έβγαζε από αυτά. Ναρκωτικά πληρωμένα όχι παραπάνω από 3.000 ευρώ το κιλό, κέρδος που στην ιταλική και ευρωπαϊκή αγορά τριπλασιάζεται όταν η κόκα πωλείται σε κομμάτια. Ουσιαστικά τα 80 κιλά γίνονται 240. Ξαναδουλεμένα σε ντόπιους έμπορους σε τιμή περίπου 32.000 ευρώ το κιλό, μας κάνουν σχεδόν 8 εκατομμύρια ευρώ.

Στην περίπτωση του πλοίου της Hamburg όμως, το κέρδος θα ήταν 10 φορές παραπάνω και τα κόστη λίγο ανώτερα. Μια παράλληλη οικονομία, η ναρκωοικονομία που μολύνει την αγορά μιας αφηρημένης Ευρώπης, με θεσμούς ανίκανους να περιορίσουν το φαινόμενο στο σύνολό του και χώρες μέλη που κάνουν πως δεν βλέπουν. Τα κεφάλαια της Ντραγκέτα που επενδύονται στη γερμανική, ολλανδική, ισπανική και γαλλική οικονομία δεν τρομάζουν κανέναν και ουδείς στο εξωτερικό τούς αναζητεί.

Χρυσές δουλειές με τους Μεξικανούς

Σύμφωνα με τον Ιταλό εισαγγελέα της επιτροπής καταπολέμησης ναρκωτικών του Καταντζάρο της Ιταλίας, Νικόλα Γκρατέρι, στη γείτονα χώρα οι Αρχές κατάσχουν κάτι λιγότερο από το 10% της κοκαΐνης η οποία φτάνει τελικά στην Ευρώπη.

Ο ίδιος επισημαίνει πως τα προηγούμενα χρόνια, πριν από τη σύλληψή του, ο Μεξικανός βαρόνος των ναρκωτικών Χοακίν Γκούσμαν Λοέρα ( Ελ Τσάπο) είχε αντικαταστήσει τον Πάμπλο Εσκομπάρ, ενώ τα αφεντικά των καρτέλ της Ντραγκέτα έκαναν χρυσές δουλειές με τους Μεξικανούς. Εμπιστεύονταν ό ένας τον άλλον.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως συνελήφθη στη Φλωρεντία από πράκτορες της Δίωξης ο Μεξικανός πολιτικός, υπουργός της Tamaulipas, Ruvalcaba Tomas Jesus Yarrington, για συνεργασία με το «καρτέλ του Κόλπου». Ο Μεξικανός πολιτικός όμως, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα, δεν έμενε στη Φλωρεντία αλλά σε μια βίλα στην Καλαβρία. Τυχαίο ή άλλη μία ένδειξη της συνεργασίας που γεννήθηκε για να χωρίσουν την αγορά της παλαιάς ηπείρου;

H αγορά της κόκας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα 

Πηγές: World Drug Report 2017 (United Nations Office), Eυρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (έκθεση 2017)

Συγκρινόμενη με άλλες περιοχές του κόσμου, η Ευρώπη αποτελεί σημαντική αγορά ναρκωτικών ουσιών, η οποία τροφοδοτείται τόσο από εγχώρια παραγόμενα ναρκωτικά όσο και από ναρκωτικά που διακινούνται λαθραία από άλλες περιοχές του κόσμου. Η Λατινική Αμερική, η Δυτική Ασία και η Βόρεια Αφρική αποτελούν σημαντικές πηγές προέλευσης των ναρκωτικών που εισέρχονται στην Ευρώπη, ενώ η Κίνα είναι πηγή προέλευσης νέων ψυχοδραστικών ουσιών. Πέραν αυτού, η Ευρώπη διαδραματίζει ρόλο διαμετακομιστικού κέντρου για κάποια ναρκωτικά και κάποιες πρόδρομες ουσίες που προορίζονται για άλλες ηπείρους.

Κάθε χρόνο αναφέρονται πάνω από ένα εκατομμύριο κατασχέσεις παράνομων ουσιών στην Ευρώπη. Οι περισσότερες κατασχέσεις αφορούν σε μικροποσότητες ναρκωτικών που χρησιμοποιούνται από χρήστες, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής ποσότητας που κατάσχεται αντιπροσωπεύει φορτία ναρκωτικών βάρους πολλών κιλών που ανήκουν σε διακινητές και παραγωγούς.

Η κάνναβη είναι η ουσία που κατάσχεται συχνότερα και αντιπροσωπεύει ποσοστό άνω του 70% των κατασχέσεων στην Ευρώπη. Η κοκαΐνη κατατάσσεται στη δεύτερη θέση (9 %) και ακολουθούν οι αμφεταμίνες (5 %), η ηρωίνη (5 %) και η MDMA (2 %).

Στην Ευρώπη η κοκαΐνη κυκλοφορεί σε δύο μορφές: η ευρύτερα διαδεδομένη είναι η κοκαΐνη σε σκόνη (η μορφή άλατος), ενώ λιγότερο διαδεδομένο είναι το κρακ (ελεύθερη βάση), μια μορφή της ουσίας που καπνίζεται. Η κοκαΐνη παράγεται από τα φύλλα της κόκας. Η ουσία παράγεται κυρίως στη Βολιβία, την Κολομβία και στο Περού. Η κοκαΐνη μεταφέρεται στην Ευρώπη με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων επιβατικών πτήσεων, εμπορικών πτήσεων, ταχυδρομικών υπηρεσιών, ιδιωτικών αεροσκαφών, θαλαμηγών και εμπορευματοκιβωτίων θαλάσσιων μεταφορών.

Η αξία της λιανικής αγοράς κοκαΐνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται σε τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώΕκτιμάται ότι η αξία της λιανικής αγοράς κοκαΐνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται σε τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ. Συνολικά, το 2015 αναφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση περί τις 87 000 κατασχέσεις κοκαΐνης. Το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία αντιπροσωπεύουν από κοινού το 78 % των εκτιμώμενων 69,4 κατασχεθέντων τόνων. Η κατάσταση παραμένει σχετικά σταθερή από το 2007, παρότι τόσο ο αριθμός κατασχέσεων όσο και οι κατασχεθείσες ποσότητες αυξήθηκαν από το 2014 έως το 2015.

Ενώ η Ισπανία παραμένει η χώρα με τις μεγαλύτερες κατασχέσεις κοκαΐνης, το Βέλγιο και η Γαλλία κατάσχεσαν πολύ μεγάλες ποσότητες το 2015, ενώ το Βέλγιο, η Γερμανία και η Πορτογαλία ανέφεραν αξιοσημείωτες αυξήσεις των κατασχεθεισών ποσοτήτων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά, οι αναπροσαρμοσμένες τάσεις υποδηλώνουν μικρή αύξηση της καθαρότητας της κοκαΐνης το 2015.

Άλλα προϊόντα κόκας που κατασχέθηκαν στην Ευρώπη το 2015 είναι 76 κιλά φύλλα κόκας και 377 κιλά πάστα κόκας. Οι κατασχέσεις πάστας κόκας υποδηλώνουν την ύπαρξη παράνομων εργαστηρίων παραγωγής υδροχλωρικής κοκαΐνης στην Ευρώπη. Αυτή είναι μια νέα εξέλιξη, καθώς έως σήμερα τα περισσότερα εργαστήρια κοκαΐνης που εντοπίστηκαν στην Ευρώπη ήταν «εγκαταστάσεις δευτερογενούς εκχύλισης», στις οποίες η κοκαΐνη ανακτάται από υλικά στα οποία έχει ενσωματωθεί (όπως οίνοι, είδη ένδυσης, πλαστικά).

Διαβάστε επίσης τη συνέντευξη που έδωσε ο γιος του Πάμπλο Εσκομπάρ στο zougla.gr:

Η επιχείρηση κατά της Ντραγκέτα που αποκάλυψε τις διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα:

 
Στην Ελλάδα ο γιος του Εσκομπάρ – Τι είπε στο zougla.gr κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο: