Την άμεση πρόσληψη προσωπικού, με σκοπό τη λειτουργία ενός από τα σημαντικότερα μνημεία του Νομού Τρικάλων, το Σπήλαιο Θεόπετρας, ζητεί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο.

Το σπήλαιο της Θεόπετρας βρίσκεται στο βορειοδυτικότερο σημείο της θεσσαλικής πεδιάδας, κοντά στις υπώρειες της Πίνδου και των Χασίων, και αποτέλεσε πολύ νωρίς καταφύγιο για τον άνθρωπο. Έχει έκταση περίπου 500 τ.μ., είναι μονόχωρο και η αψιδωτή είσοδός του βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του ασβεστολιθικού όγκου της Θεόπετρας βλέποντας απέναντι τα Μετέωρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανασκαφές άρχισαν το 1987 και συνεχίζονται ακόμη. Η θέση αυτή αποτελεί μέχρι σήμερα μοναδικό δείγμα για τον ελλαδικό χώρο, καθώς συνδυάζει πολλές και διαδοχικές πολιτισμικές περιόδους, τουλάχιστον από τα 70.000 χρόνια πριν από σήμερα έως περίπου το 3500 π.Χ. (Μέση και Ανώτερη Παλαιολιθική, Μεσολιθική και Νεολιθική), ενώ μόνο μέρος αυτών έχει βρεθεί σε λίγα ακόμη σπήλαια της Ελλάδας.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι, επίσης, η παρουσία πολλών εστιών φωτιάς (τροφοπαρασκευές), χρονολογημένων στα 25.000 χρόνια, στη διάρκεια ενός σχετικά θερμού διαλείμματος κατά τον τελευταίο παγετώνα του Πλειστοκαίνου. Η πολυπληθέστερη περίοδος του σπηλαίου, κατά την οποία και το κλίμα ήταν ευνοϊκό, είναι της Μέσης Παλαιολιθικής (περίπου 70.000-35.000 χρόνια πριν), από τις επιχώσεις της οποίας προέρχονται και τα περισσότερα κινητά ευρήματα (κυρίως λίθινα εργαλεία από πυριτόλιθο), που αντανακλούν κυνηγετικές και άλλες δραστηριότητες των ενοίκων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης