15 χρόνια συμπληρώθηκαν  από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας, Επαμεινώνδα Κορκονέα, στα Εξάρχεια της Αθήνας. Το γεγονός αυτό, είχε ως αποτέλεσμα την πυροδότηση εκτεταμένων ταραχών, συγκρούσεων και διαδηλώσεων τον Δεκέμβριο του 2008 σε όλη την ελληνική επικράτεια, που χαρακτηρίστηκαν και ως Δεκεμβριανά του 2008.

Σήμερα, 6 Δεκεμβρίου 2023, πλήθος πολιτών άφησε λουλούδια και σημειώματα στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. «Δεν ξεχνάμε δεν συγχωρούμε» έγραφε ένα από τα μηνύματα που είχαν αφήσει στο μνημείο στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, όπου ξεψύχησε ο 15χρονος. Νωρίτερα το μεσημέρι, μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα Προπύλαια, ενώ στις 18:00, συγκέντρωση από συλλογικότητες και φορείς έλαβε χώρα στο ίδιο σημείο. Χιλιάδες αστυνομικοί ήταν επί ποδός για την αποφυγή επεισοδίων, έχοντας προβεί από το πρωί σε 67 προσαγωγές. Μάλιστα τόσο η Πανεπιστημίου, όσο και η Σταδίου είχαν κλείσει, όπως προσωρινά είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας και οι σταθμοί του Μετρό “Σύνταγμα”, “Πανεπιστήμιο” και “Μοναστηράκι”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε κάδους επί της Ιπποκράτους.

Περί τις 19:00 ξεκίνησε πορεία προς τη Βουλή, όπου συμμετείχαν περίπου 6.000 άτομα και ολοκληρώθηκε στις 20:30.

Ακολούθησε συγκέντρωση στο μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, όπου άγνωστοι έβαλαν φωτιές σε κάδους και ξέσπασαν μικροεπεισόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε βίντεο

 

Δείτε οπτικό υλικό από την πορεία μέσα από τον φακό της «Ζούγκλας»

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Δείτε φωτογραφίες της «Ζούγκλας» από την απογευματινή συγκέντρωση στα Προπύλαια

Το χρονικό της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, ο Γρηγορόπουλος βρισκόταν στα Εξάρχεια μαζί με τον φίλο του Νίκο Ρωμανό. Λίγο πριν τις 9 μ.μ., ένα περιπολικό της αστυνομίας που περνούσε από την περιοχή δέχτηκε αποδοκιμασίες (κατά άλλους και αντικείμενα) από ομάδα νεαρών. Στη συνέχεια απομακρύνθηκε, αλλά οι δύο αστυνομικοί επέστρεψαν πεζοί, και ένας εξ αυτών, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας στόχευσε ευθεία προς το πλήθος πυροβολώντας δυο φορές, με αποτέλεσμα να δολοφονήσει τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα.

«Ρε ‘σεις, με χτυπήσανε». Αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του 15χρονου μαθητή, ενώ όσοι ήταν κοντά του φώναζαν «Ασθενοφόρο».

Όσο ο Αλέξης ήταν πεσμένος στο έδαφος, άρχισε να μαζεύεται πλήθος. Κανείς δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι το παιδί είναι νεκρό, μέχρι τη στιγμή που κάποιος σήκωσε τη μπλούζα του και είδε την τρύπα στο σημείο της καρδιάς.

Ο Αλέξης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στον Ευαγγελισμό, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ο οποίος, όπως έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση, ήταν ακαριαίος, καθώς η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί άργησαν να μεταδώσουν την είδηση, μεταφέροντας αρχικά την πρώτη επίσημη εκδοχή της αστυνομίας για το περιστατικό, σύμφωνα με την οποία το περιπολικό είχε δεχτεί «μαζική επίθεση αναρχικών» με ξύλα και μολότοφ, ο αστυνομικός πυροβόλησε, για να σώσει τη ζωή του και η σφαίρα «εξοστρακίστηκε», κάτι που διαψεύστηκε αργότερα από την ιατροδικαστική έρευνα.

 

Σφοδρές αντιδράσεις

Η δολοφονία του νεαρού μαθητή, όπως ήταν λογικό, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας βγήκαν αμέσως και εντελώς αυθόρμητα στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της αστυνομικής βίας. Λεπτά μετά τη δολοφονία στήθηκαν τα πρώτα οδοφράγματα και λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου ξέσπασαν οι πρώτες οδομαχίες έξω από τα πανεπιστήμια.

Από την επόμενη κιόλας ημέρα έως τις 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας. Μαθητές γυμνασίων και λυκείων βγήκαν στους δρόμους, προχώρησαν σε πορείες, καταλήψεις σχολείων και απείχαν από τα μαθήματα, για να διαδηλώσουν για τον 15χρονο Αλέξη, ζητώντας να δικαιωθεί η μνήμη του.

 

Σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και πρωτοφανείς καταστροφές σε δημόσια κτήρια, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, μνημεία και αυτοκίνητα.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην Αθήνα και, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΕΒΕΑ, οι ζημιές που προκλήθηκαν μόνο στην πρωτεύουσα ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Η εικόνα του φλεγόμενου χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία Συντάγματος κατά τη διάρκεια πορείας για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο λίγο μετά τη δολοφονία του μετατράπηκε σε «σύμβολο» και έγινε ακόμη και πρωτοσέλιδο στους New York Times.

 

Η κηδεία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου στο κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου, παρουσία χιλιάδων πολιτών και μαθητών.

Μετά το τέλος της, όμως, σημειώθηκαν άγρια επεισόδια και πετροπόλεμος στη γύρω περιοχή και τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ αστυνομικοί της Ομάδας Ζ πυροβόλησαν πολλές φορές στον αέρα.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και το ίδιο βράδυ σε πολλές πόλεις, πλην της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ Ρομά επιτέθηκαν και στο αστυνομικό τμήμα Ζεφυρίου.

«Η δική σου μνήμη θα μείνει ζωντανή»

Στο σημείο όπου ο τότε 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από τη σφαίρα του Επαμεινώνδα Κορκονέα έχει τοποθετηθεί μνημείο και πλάκα στη μνήμη του, ενώ περαστικοί αφήνουν καθημερινά, όλ’ αυτά τα χρόνια, λουλούδια.

Η μαύρη επιγραφή με τη φωτογραφία του 15χρονου μαθητή αναφέρει: «Εδώ, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, εντελώς αναίτια, έσβησε το παιδικό χαμόγελο του αθώου δεκαπεντάχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τις σφαίρες αμετανόητων δολοφόνων».

Το λευκό μάρμαρο στο μνημείο για τον Αλέξη αναφέρει: «Στη μνήμη του μικρού Αλέξανδρου. Δεν σε σκότωσε ο θάνατος. Τα σπίτια των νεκρών είναι χτισμένα με λήθη. Τα σπίτια των ζωντανών είναι φτιαγμένα από μνήμη.

Η δική σου μνήμη θα μείνει ζωντανή. Ένα φωτεινό αστέρι που θα λάμπει για πάντα. θα φωτίζει τα χνάρια σε όσους συνεχίζουν τον αγώνα.

Στις τσέπες μας κουβαλάμε το χαμόγελό σου.

Γιατί δεν είπαμε ποτέ αντίο αλλά εις το επανιδείν».

Η δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Στην απολογία του στον ανακριτή της υπόθεσης, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας υποστήριξε ότι πυροβόλησε στον αέρα και όχι προς την ομάδα των νεαρών, και ως εκ τούτου ο θάνατος του νεαρού ήταν ατύχημα, εξαιτίας του εξοστρακισμού κάποιας σφαίρας.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι ο Γρηγορόπουλος ήταν ένας έφηβος με αποκλίνουσα συμπεριφορά. Η απολογία του Κορκονέα δεν έπεισε τον ανακριτή, που διέταξε την προφυλάκιση και των δυο αστυνομικών.

Επιπρόσθετα, η εξήγηση του αστυνομικού (περί εξοστρακισμού της σφαίρας) καταρρίφθηκε μετά τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας που κατέδειξαν ότι η φορά της σφαίρας που σφηνώθηκε στον σπόνδυλο του Γρηγορόπουλου, ήταν από επάνω προς τα κάτω (και όχι από κάτω προς τα επάνω, που θα ήταν το λογικό αν η σφαίρα είχε εξοστρακιστεί στο οδόστρωμα). Το συμπέρασμα του ιατροδικαστή ήταν: «τυφλό τραύμα θώρακος διά βλήματος πυροβόλου όπλου, μικρού διαμετρήματος- ανθρωποκτονία».

Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οδηγήθηκαν σε περιφερειακές φυλακές.

Ο Κορκονέας παρέμεινε στη φυλακή για 11 χρόνια, όμως έλαβε ελαφρυντικό στον δεύτερο βαθμό εκδίκασης της υπόθεσης, με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια και να βρεθεί εκτός φυλακής, παρά το γεγονός ότι κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ωστόσο, ασκήθηκε αναίρεση από τον Άρειο Πάγο, οδηγώντας την υπόθεση πίσω στο ΜΟΕ Λαμίας, προκειμένου να συζητηθεί ξανά το ελαφρυντικό.

Ο πρώην ειδικός φρουρός της ελληνικής αστυνομίας κατοικούσε για αρκετό διάστημα στη Θεσσαλονίκη, όμως τώρα είναι άγνωστο πού διαμένει με την οικογένειά του.

Στις 28 Ιουνίου του 2022, οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση: «Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στις 25/6 θα γινόταν 29 χρόνων. Σήμερα η υπεράσπιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα, καταδικασμένου για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου, θα ισχυριστεί και πάλι ότι ο Κορκονέας είχε πρότερο σύννομο βίο κι ότι αξίζει να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό. Κι ας ήταν διαβόητος μεταξύ των συναδέλφων του, κι ας τον φώναζαν “Ράμπο”. Κι ας έχει κατατεθεί από τη μητέρα του Αλέξανδρου ότι δούλευε ως μπράβος στην Καλαμάτα. Κι ας έχει αποκαλυφθεί ότι υπάρχει ένα σκοτεινό κομμάτι της ζωής του, για το οποίο αρνήθηκε να αποκαλύψει οτιδήποτε στο Δικαστήριο και αφορά την παραμονή του στον Καναδά… »

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης