Αντιμέτωπη με μία ακόμη δύσκολη χρονιά αναμένεται να βρεθεί η Ελλάδα το 2016, όπως εκτιμά το αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικών ερευνών Stratfor, που αν και εκτιμά ότι ο κίνδυνος ενός «Grexit» έχει υποχωρήσει σημαντικά, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης, καθώς και κοινωνικών αναταραχών στο εσωτερικό. H Deutsche Welle από την πλευρά της προσπαθώντας να σκιαγραφήσει τι θα μας φέρει η νέα χρονιά, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η ελληνική οικονομία και η αβέβαιη πορεία της θα συνεχίσει να απασχολεί την Ευρώπη.
Στην ετήσια εκθεσή του για το νέο έτος, αναφορικά με τη χώρα μας, το Stratfor θεωρεί ως σημαντικότερα «αγκάθια» την πολιτική αβεβαιότητα και την κοινωνική αναταραχή.
Σε οικονομικό επίπεδο τονίζεται οτι για μία ακόμη χρονιά η ανάπτυξη θα είναι… απούσα και η ανεργία στα ύψη, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες και ενδοκυβερνητικές διαφωνίες που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν το ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Το Stratfor τονίζει ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Ελλάδα τάσσεται κατά της διενέργειας νέων εκλογών, με μοναδικές λύσεις που «προκρίνονται» να είναι αυτές μιας κυβέρνησης συνεργασίας ή μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών
Δεδομένης μάλιστα της εύθραυστη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Τονίζεται ωστόσο ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Ελλάδα τάσσεται κατά της διενέργειας νέων εκλογών, με μοναδικές λύσεις που «προκρίνονται» να είναι αυτές μιας κυβέρνησης συνεργασίας ή μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, που θα μπορούσαν να περάσουν τα «δύσκολα» νομοσχέδια της προσεχούς περιόδου.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Stratfor στην ανάλυσή του: «Το 2016 η σοβαρότερη απειλή για την Ελλάδα δεν έχει να κάνει με την αποπληρωμή του χρέους αλλά με την κοινωνική αναταραχή. Δεν θεωρείται πιθανή μία κρίση, όπως εκείνη του 2015 καθώς η χώρα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα πιεστικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους, κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας ή Grexit είναι χαμηλότερος από ότι το 2015».
Deutsche Welle: Τι θα φέρει για την Ευρώπη το 2016
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη Γερμανία το 2015. Πόλεμοι στη Συρία, στο Ιράκ και στην Αφρική, οι οποίοι ωθούν τους ανθρώπους στη μετανάστευση. Το προσφυγικό θέμα θα μείνει στην κορυφή και το 2016, μια μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη. Αυτά είναι τα κορυφαία ζητήματα για το νέο έτος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα παραμείνει και το 2016 στο κέντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντοςΠώς θα μοιραστούν οι πρόσφυγες στα ευρωπαϊκά κράτη; Πώς θα ενσωματωθούν στις κοινωνίες τους; Και πώς θα συμβεί αυτό σε μια Ευρώπη όπου η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος; Πολλά ερωτήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα οποία θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση η Ολλανδία και η Σλοβακία, οι οποίες θα αναλάβουν την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του έτους αντίστοιχα.
Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα παραμείνει και το 2016 στο κέντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει υποσχεθεί ή έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή πολλές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι πιστωτές είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για τον χρόνο που έρχεται.
Ρωσία και ΝΑΤΟ στο επίκεντρο
Τον Σεπτέμβριο τα βλέμματα είναι στραμμένα στις εκλογές στη Ρωσία, όπου κάποιοι πολιτικοί σχηματισμοί σχεδιάζουν να συνασπιστούν εναντίον του Πούτιν. Αλλά και η Ουκρανία θα παραμείνει στην κορυφή του ενδιαφέροντος, κυρίως για το ΝΑΤΟ, αφού η κρίση γύρω από την προσάρτηση της Κριμαίας και κυρίως γύρω από το Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας δεν πρόκειται να ξεπεραστεί όπως όλα δείχνουν ούτε το 2016.
Στις 8 και 9 Ιουλίου πρόκειται να συναντηθούν στην Βαρσοβία, πρωτεύουσα της Πολωνίας, οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ. Εκεί θα επιχειρήσουν να συνεργαστούν ως προς τα ατομικά τους ενδιαφέροντα. Οι σύμμαχοι από την ανατολική Ευρώπη επιθυμούν μια αυστηρότερη πολιτική άμυνας απέναντι στη Ρωσία. Οι χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, θέλουν αντιθέτως να αποτρέψουν τη μονοπώληση του ενδιαφέροντος από την πλευρά της Ανατολής. Πράγμα κατανοητό, αν δει κανείς τη γεωγραφική θέση της Τουρκίας δίπλα στη Συρία και το Ιράκ.
Επιστήμη και ποδόσφαιρο για το 2016
Ο κόσμος της επιστήμης θα έχει στις 14 Μαρτίου το βλέμμα του στραμμένο στον ουρανό. Τότε θα ξεκινήσει η ρωσοευρωπαϊκή αποστολή στον Άρη Exo-Mars με την εκτόξευση ενός μη επανδρωμένου διαστημόπλοιου. Το λεγόμενο Trace Gas Orbiter θα εκτοξευτεί από το διαστημικό σταθμό του Καζακστάν με σκοπό να εξερευνήσει τη ατμόσφαιρα του Άρη.
Και τέλος, οι φίλαθλοι θα περιμένουν με λαχτάρα τον Ιούνιο του 2016, για να δουν 24 ομάδες να αγωνίζονται στη Γαλλία για τον τίτλο του πρωταθλητή της Ευρώπης. Ωστόσο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 προτεραιότητα για τη διοργανώτρια χώρα είναι η ασφάλεια. Ο τελικός θα διεξαχθεί στο Stade de France, το μέρος δηλαδή που οι τρομοκράτες του Δεκεμβρίου είχαν θέσει, μεταξύ των άλλων, στο στόχαστρό τους. Η
πρόκληση για τους οικοδεσπότες είναι ωστόσο να μην αφήσουν τα μέτρα ασφαλείας να επισκιάσουν το ίδιο το αθλητικό γεγονός. Από ποδοσφαιρική άποψη, θα είναι πάντως ένας αγώνας για τον τίτλο, στον οποίο η πρωταθλήτρια Γερμανία και η οικοδέσποινα Γαλλία θα συγκαταλέγονται ανάμεσα στα φαβορί.