Στο απώτερο μέλλον θα ξαναδούν προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, οι δεκαέξι από τους δεκαοκτώ δήμους της Ηπείρου. Στην πρώτη φάση του προγράμματος, όπως ήταν γνωστό, περιλαμβάνεται μόνο ο δήμος Άρτας και στην δεύτερη που εξαγγέλθηκε την Δευτέρα, περιλαμβάνεται ο δήμος Πρέβεζας.
Χαρακτηρίζονται ως Δήμοι με υψηλή ανεργία και είναι απορίας άξιον αν στην Άρτα και την Πρέβεζα οι άνεργοι είναι περισσότεροι από ότι στα Γιάννινα, την Ηγουμενίτσα ή τους μικρότερους Καλλικρατικούς δήμους!
Βέβαια στοιχεία που να πείθουν για την επιλογή δεν συνοδεύουν την ανακοίνωση, γεγονός που γεννά πολλά ερωτήματα και προκαλεί εύλογες αντιδράσεις.
Στο Δήμο Άρτας, θα δημιουργηθούν 334 θέσεις εργασίας οκτάμηνης διάρκειας. Στην Πρέβεζα, ο αριθμός των θέσεων δεν ανακοινώθηκε. Έγινε μόνο γνωστό ότι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των 34 δήμων με υψηλή ανεργία.
Το εντυπωσιακό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την ΠΕΔ Ηπείρου, η οποία έχει γίνει αποδέκτης της δυσαρέσκειας αυτοδιοικητικών της περιοχής αλλά και από τον Δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος είναι από τους μεγάλους αδικημένους. Εκτός κι αν πιστεύουν ότι το πρόβλημα της ανεργίας στην πόλη των Ιωαννίνων έχει λυθεί.
Με πολλές αλλαγές
Τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας παρουσιάζουν αρκετές αλλαγές.
Είναι οκτάμηνης διάρκειας και όχι πέντε μηνών, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, και παρέχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
Τα νέα προγράμματα απευθύνονται κυρίως στους μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι αποτελούν την πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα για δύο λόγους: α) Οι μακροχρόνια άνεργοι παραιτούνται πιο εύκολα από τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας και β) οι πιθανότητες πρόσληψης ενός ανέργου από μία επιχείρηση μειώνονται όσο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής του εκτός εργασίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, εντός Απριλίου αναμένεται να έχει εκδοθεί η πρώτη πρόσκληση για τη δημιουργία 6.900 θέσεων εργασίας σε 17 Δήμους, στους οποίους περιλαμβάνεται και η Άρτα, θύλακες υψηλής ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας.
Θα ακολουθήσουν άλλες 12.600 θέσεις στους υπόλοιπους 34 Δήμους με υψηλή μακροχρόνια ανεργία, με στόχο το πρόγραμμα να επεκταθεί το πρόγραμμα σε όλους τους Δήμους της χώρας. Σ’ αυτό το πακέτο περιλαμβάνεται ο Δήμος Πρέβεζας.
• Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα προγράμματα απασχόλησης έχουν ως βασικό άξονα την κατάρτιση. Όμως κατά πόσο μπορούν τα προγράμματα κατάρτισης να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε ένα περιβάλλον, όπως είναι το ελληνικό, όπου το πρόβλημα δεν είναι η ποιότητα του εργατικού δυναμικού, αλλά η έλλειψη ζήτησης του; Δεν υπάρχουν δουλειές. Αυτός είναι ο λόγος που εκτοξεύεται η ανεργία και παρατηρείται το φαινόμενο του brain drain.
• Για να τονωθεί λοιπόν η ζήτηση εργασίας και από τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας δεν δύναται να δημιουργήσει ικανό αριθμό θέσεων εργασίας προκειμένου να περιοριστεί ουσιαστικά το ποσοστό ανεργίας, απαιτείται δημοσιονομική επεκτατική πολιτική.
• Η παροχή εγγυημένης απασχόλησης στα προγράμματα υποστήριξης των ανέργων, όπως τα κοινωφελή προγράμματα, αποτελεί τμήμα αυτής της πολιτικής.
Οι 17 Δήμοι – Θύλακες υψηλής ανεργίας, κατά το Υπουργείο
Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αγρίνιου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Άργους-Μυκηνών, Αρταίων, Ασπροπύργου, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορδελιού-Εύοσμου, Κορινθίων, Παιονίας, Παύλου Μελά, Περάματος, Σαλαμίνος, Σιντικής, Φυλής.
Οι 34 Δήμοι – Θύλακες υψηλής ανεργίας, επίσης κατά το Υπουργείο
Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Αλεξανδρείας, Αχαρνών, Βέροιας, Γρεβενών, Δέλτα, Δράμας, Ηλίδας, Θεσσαλονίκης, Ιλίου (Νέων Λιοσίων), Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κύμης-Αλιβερίου, Λαγκαδά, Λαμιέων, Λαυρεωτικής, Λεβαδέων, Μεγαρέων, Νάουσας, Ναυπακτίας, Νεάπολης-Συκέων, Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Πατρέων, Πετρούπολης, Πρέβεζας, Πύργου, Τρικκαίων, Φλώρινας, Χαλκηδόνας.
ΠΗΓΗ: epiruspost.gr