Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τρίτη 21 Μαΐου 2024 αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.
ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία στις 21 Μαΐου – Τα αιτήματα
Επίσης, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο αφενός μεν την ενημέρωση των συναδέλφων, αφετέρου δε την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης.
Ακόμα, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε τα ακόλουθα:
- Απεργιακή κινητοποίηση την ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς (1η Μαΐου 2024).
- Τη στήριξη των κινητοποιήσεων των υγειονομικών (ΠΟΕΔΗΝ–ΟΕΝΓΕ) στις 16 Μαΐου 2024.
- Τη στήριξη των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα με την απεργία–αποχή από την αξιολόγηση.
- Τη στήριξη του απολυμένου συνδικαλιστή, Δ. Αντωνίου, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 5 Απριλίου στο Ε.Κ.Π.Α.».
Απεργία και στις 17 Απριλίου
Η ΓΣΕΕ, σχολιάζοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μικτά, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων», αναφέρει:
«Η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα, αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα» αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και σημειώνει ότι αυτή η αύξηση σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει συνθήκες, στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δεν θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο».
Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ επισημαίνει στην ανακοίνωση της:
«Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στον λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού, που είναι το κατώφλι της φτώχειας, συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα, αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων. Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζουν συνθήκες, στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δεν θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.
Εμείς ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης, μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Η ΓΣΕΕ έχει λάβει απόφαση και διοργανώνει, με δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, Γενική Απεργία για τις 17 Απριλίου.
Κλιμάκια της Συνομοσπονδίας έχουν, μέχρι στιγμής, επισκεφτεί περίπου 30 πόλεις της Ελλάδας, επικοινωνώντας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις, με στόχο τη μαζική και ενωτική συμμετοχή στην απεργία του Απριλίου.
Οι εργαζόμενοι και αυτό το μήνυμα είναι σαφές: Δεν μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη».