Της Άντζελας Πεΐτση
Επίκαιρος όσο ποτέ είναι ο σημερινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, καθώς συμπίπτει με την συζήτηση και την υπό ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Σύσσωμοι οι εργαζόμενοι, εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο «έκτρωμα» όπως το αποκαλούν και ζητούν έστω και την ύστατη στιγμή να μην ψηφιστεί από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης.
Από το πρωί, οι εργαζόμενοι απέκλεισαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης με συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.
ΤΟ ΠΑΜΕ
Το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε στο Άγαλμα Βενιζέλου, η πορεία του αναπτύχθηκε επί τις Εγνατίας Οδού και κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Εκ μέρους του ΠΑΜΕ για τις σημερινές κινητοποιήσεις μίλησε στο zougla.gr, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού Αρχαιολογικού, Γιάννης Βασιλειάδης: «Συμπληρώνονται 130 χρόνια από τη εξέγερση των εργατών του Σικάγο, 80 χρόνια από τον Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη. Τιμούμε τους νεκρούς εργάτες που έδωσαν τον αγώνα και τη ζωή τους για την εφαρμογή του 8ωρου, την κοινωνική ασφάλιση. Δικαιώματα που σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ τα στερούν από τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία. Ετοιμάζουν ένα μέλλον «κόλαση» για μας τους φοιτητές, τους αυριανούς εργαζόμενους. Συνεχίζουμε μαζί με τον υπόλοιπο λαό εδώ στη Θεσσαλονίκη στο δρόμο του αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας».
ΤΟ ΕΚΘ
Σωματεία, συνδικάτα, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, στοχοποιώντας την Κυβέρνηση, υπογράμμισε: «Με έναν πρωτοφανές και πραξικοπηματικό, που δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά έφερε αιφνιδιαστικά το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, το συγκεκριμένο σαββατοκύριακο, προκειμένου να μπερδέψει ακόμα περισσότερο την κοινωνία.
Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ι.Τ., Δημήτρης Μπρούσας δήλωσε στο zougla.gr: «Με ένα νόμο σήμερα η κυβέρνηση φέρνει την κατάργηση της εργατικής τάξης. Είναι «ταφόπλακα» στην εργατική τάξη, στους μικρομεσαίους και στην ελληνική οικογένεια. Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για να κρατήσουμε αυτά τα οποία κερδήθηκαν κάποτε».
Στις σημερινές κινητοποιήσεις του ΕΚΘ συμμετείχε και απεύθυνε χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Τάσος Φωκιανίδης. Μιλώντας στο zougla.gr υπογράμμισε: «Οι δημοσιογράφοι και ο χώρος των ΜΜΕ είναι ο χειρότερα πληττόμενος μετά τον κατασκευαστικό κλάδο. Τώρα μάλιστα με το νέο ασφαλιστικό που επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει σήμερα – όπως ομολογεί και η ίδια η κυβέρνηση αλλά και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, θα υπάρξει κατάρρευση επιχειρήσεων στο χώρο του τύπου. Δυστυχώς, επιχειρήσεις θα κλείσουν, εργαζόμενοι θα απολυθούν, τα ασφαλιστικά ταμεία μας θα βρεθούν σε δεινή θέση και η εισφοροδοτική βάση θα συρρικνωθεί τα μέγιστα. Αυτό το παραδέχονται και οι ιδιοκτήτες και είναι ένα πρόβλημα, που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε». Και κατέληξε: «Η κυβέρνηση με αυτή τη βίαιη ανατροπή αυτό που ουσιαστικά σχεδιάζει, δεν αίναι άλλο από την υφαρπαγή των αποθεματικών μας και στη συνέχεια θα δημιουργηθεί μία τρύπα των 100 εκατ€ το χρόνο – 1 δις 800 εκατ€ σε λίγα χρόνια, χωρίς να έχει υπολογιστεί το πώς θα κλείσει αυτή η «τρύπα». Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνουν οι συνταξιούχοι, τι θα γίνουν οι ασφαλισμένοι μας και ταυτόχρονα, η ανεργία η οποία σήμερα βρίσκεται στο 45% -πέρα της υποαπασχόλησης, θα εκτιναχθεί στα ύψη».
Το μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Υπαλλήλων Αθήνας και Θεσσαλονίκης της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Μανταζής, μιλώντας από τη μεριά του στο zougla.gr δήλωσε: «Η Κυβέρνηση διάλεξε την ημέρα, που εμείς τιμούμε τους εργαζόμενους που έδωσαν το αίμα τους με αγώνες, να φέρει αυτό το νομοσχέδιο που στην ουσία καταργεί κάθε ασφαλιστικό δικαίωμα που είχαμε ως εργαζόμενοι μέχρι και σήμερα. Μας πηγαίνει πολλές δεκαετίες πίσω και βάζει στην ουσία την ταφόπλακα της σύνταξης των επόμενων γενεών. Στην ουσία δεν είναι ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλά είναι βόμβα και πετσόκομμα των συντάξεων και των εισφορών».