Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στην Μπουμπουλίνας, σήμερα Παρασκευή στις 12.00 το μεσημέρι και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος – Ε.Ε.Τ.Ε.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ & ΣΥΝΤΑΞΗ
ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
να είμαστε όλοι εκεί

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ- ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΥΓΕΙΑΣ- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η κρίση τις συνέπειες της οποίας βιώνουν οι εργαζόμενοι, κρίση υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης, βρίσκει τους καλλιτέχνες να εργάζονται σε καθεστώς γαλέρας με βασικό χαρακτηριστικό την εκτεταμένη ανεργία. Η «μαύρη» εργασία πρυτανεύει. Οι καλλιτέχνες στα θέατρα, στα κανάλια και τις μουσικές σκηνές, αναγκάζονται να εργάζονται πλέον χωρίς ασφάλιση, ενώ και όταν συνάπτουν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, δύσκολα θεμελιώνουν πλέον συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω της ανεργίας, της ετεροαπασχόλησης, των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των απολύσεων που κυριαρχούν και στον καλλιτεχνικό χώρο.
Η κατάσταση που ήταν ήδη κακή από την δεκαετία του 1990 με την ψήφιση της συνθήκης του Μάαστριχτ, επιδεινώθηκε πολύ από τα μέτρα που παίρνουν σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ με την αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων που ψηφίστηκε για την κάλυψη του τομέα της υγείας, ακόμα και αυτοί που είναι ασφαλισμένοι δεν μπορούν πλέον να έχουν σε ισχύ ούτε το βιβλιάριο υγείας.
΄Ηδη από τον νόμο Σιούφα έχουν ανέβει τα όρια ηλικίας σε κλάδους όπως οι χορευτές, τραγουδιστές, μουσικοί πνευστών οργάνων κλπ. .
Οι δημιουργοί (εικαστικοί καλλιτέχνες, ζωγράφοι, γλύπτες, μουσουργοί, μουσικοσυνθέτες , σκηνογράφοι, χορογράφοι, συγγραφείς, ποιητές κλπ) παραμένουν για το καλλιτεχνικό τους έργο ανασφάλιστοι. Η συνταξιοδότηση και ασφάλιση των δημιουργών, καλυπτόταν μερικά από την χορήγηση των «συντάξεων καλλιτεχνών λογοτεχνών» του ΥΠΠΟΤ, συντάξεων που δεν λύνουν το θέμα της ασφάλισης αφού δεν αφορούν στο σύνολο των καλλιτεχνών που εργάσθηκαν αλλά σε ένα μικρό μέρος τους,αλλά όμως είναι το μόνο που υπάρχει για αυτούς. Το 2011 δεν δόθηκαν παρά τη σχετική νομοθεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συλλογικοί φορείς των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού, έχουν εδώ και χρόνια καταθέσει προτάσεις για την καθολική λύση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού. Οι κυβερνήσεις αντιπρότειναν πάντα την αυτασφάλιση. Η αγοραία αυτή λογική, της «εμπορευματοποίησης» της τέχνης (όπως και της εμπορευματοποίησης της παιδείας, της υγείας, του περιβάλλοντος, της έρευνας κλπ) είναι λογική μέσα στα πλαίσια της καπιταλιστικής αγοράς, λογική που στρεβλώνει τον ιδεολογικό, συναισθηματικό, παιδαγωγικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα της τέχνης. Οι κυβερνήσεις στα πλαίσια της ΕΕ και των στρατηγικών επιλογών της, θέλησαν και θέλουν να «λύσουν» το πρόβλημα της ασφάλισης στη βάση του ότι ο καλλιτέχνης είναι «αυτοαπασχολούμενος» και «παρέχει υπηρεσίες» σε «πελάτες», παραβλέποντας συνειδητά ότι ο μεγαλύτερος όγκος της καλλιτεχνικής παραγωγής, παραμένει στο περιθώριο των οικονομικών ανταλλαγών, όχι με τη μορφή της ζημίας η του αδιάθετου προϊόντος όπως συμβαίνει με άλλα επαγγέλματα, αλλά γιατί η καλλιτεχνική δημιουργία δεν οφείλεται στη σχέση ζήτησης- προσφοράς. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί το έργο του χωρίς παραγγελία ή πελάτη, εκφράζοντας την κοινωνική συνείδηση.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ- ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Τα νέα μέτρα στο χώρο της υγείας, που έχουν στόχο να περιορίσουν τις δημόσιες παροχές στην υγεία-πρόνοια και στο φάρμακο και να ενισχύσουν την κερδοφορία των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων, που πρόσφατα πήρε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ –ΛΑΟΣ στο πλαίσιο των επιταγών της ΕΕ, πλήττουν το θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε άνθρωπο στην υγεία. Με τη δημιουργία του ΟΕΠΥΥ, η υγεία είναι πλέον ένα πανάκριβο εμπόρευμα. Πρόκειται για στόχο όλων των κομμάτων της συγκυβέρνησης, επιλεγμένο πολύ πριν την εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Ο ΕΟΠΥΥ δημιουργήθηκε για να αποτελέσει το φορέα υλοποίησης της πολιτικής των περικοπών για όλους τους άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους από την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τους συνταξιούχους.
Οι ασθενείς, οι χρόνια πάσχοντες έρχονται αντιμέτωποι με τις δραστικές περικοπές στην παροχή υπηρεσιών υγείας, εργαστηριακών και ιατρικών εξετάσεων, φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, επιδομάτων κλπ., με αύξηση της συμμετοχής τους στις πληρωμές γι’ αυτές τις υπηρεσίες είτε στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο είτε στον άμεσα επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα.
Τα λεηλατημένα από το κράτος και το κεφάλαιο ασφαλιστικά ταμεία, πολύ γρήγορα θα προχωρήσουν σε νέες περικοπές παροχών και αύξηση των εισφορών. Με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), εξομοιώνει η Κυβέρνηση υγειονομικές εργασίες των δημόσιων νοσοκομείων με αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα, θέτοντας όριο κόστους ζωής.

Παράλληλα οι γενικότερες αλλαγές στο ασφαλιστικό, η μείωση των εισφορών των εργοδοτών, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, η πολιτική στο φάρμακο, οι συγχωνεύσεις, όλα, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη ανεργία στο χώρο της τέχνης που φθάνει ακόμα και στο 80% (π.χ. ηθοποιοί), διαμορφώνει ένα τοπίο καταστροφικό για τους καλλιτέχνες και το δικαίωμα της κοινωνίας στην τέχνη.

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Παλεύουμε για τη δημιουργία προϋποθέσεων για ανεμπόδιστη καλλιτεχνική δημιουργία (ανεμπόδιστη στην παραγωγή της, ανεμπόδιστη στη διακίνησή της και ανεμπόδιστη στην επαφή της με το λαό). Το πρόβλημα της ασφάλισης και της συνταξιοδότησης των καλλιτεχνών επιδεινώνει την κατάσταση και είναι παράγοντας που αναστέλλει την ίδια την καλλιτεχνική δημιουργία. Ο αγώνας για το ασφαλιστικό, συνδέει τους καλλιτέχνες με τους αγώνες της υπόλοιπης εργατικής τάξης, και σηματοδοτεί ένα σημαντικό πεδίο αντίστασης στην ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση της τέχνης Το ότι υπάρχουν ανασφάλιστοι καλλιτέχνες, υποαπασχολούμενοι ή άνεργοι και το ότι οι μεσάζοντες λυμαίνονται το χώρο της τέχνης, είναι μια βαρβαρότητα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
1. ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ –ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ, βασική αξιοπρεπή σύνταξη για όλους ακόμα και αυτών που έχουν από την τέχνη μηδενικά έσοδα, σε βάση συλλογική και αναλογική των εσόδων των καλλιτεχνών και με βάση τον τρόπο εργασίας τους, με δωρεάν τον κλάδο της υγείας.
2. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
3. Δωρεάν υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους. Κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο υγείας και της συμμετοχής στα φάρμακα.
4. Κανένα εισοδηματικό κριτήριο για τα Βιβλιάρια της Πρόνοιας που δίνονται σε ανασφάλιστους καλλιτέχνες.
5. Ενίσχυση των ανέργων. Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου
μισθού χωρίς όρους αποκλεισμούς. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Επιδότηση των νέων ανέργων χωρίς καμιά προϋπόθεση για όσο διαρκεί η ανεργία.
6. Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα χαμένα από το τζογάρισμα αποθεματικά. Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί Νόμοι Σιούφα- Ρέππα- Πετραλιά.
7. Απαλλαγή όλων των καλλιτεχνών που εργάζονται στην Τοπική Διοίκηση σαν Συμβασιούχοι Έργου από την υποχρεωτική ένταξη στον Ο.Α.Ε.Ε. όπως προβλέπει το Άρθρο 46 του νόμου 3996 / 5-9-2011. Οι εργαζόμενοι μουσικοί και ηθοποιοί είτε ως εκτελεστές είτε ως καθηγητές ανήκουν ενιαία στο Ι.Κ.Α.
8. Εξίσωση των ορίων ηλικίας των πνευστών, χορευτών, ηθοποιών μελοδράματος που ασφαλίστηκαν πρώτη φορά μετά το 1993 με αυτά των συναδέλφων τους που ίσχυαν πριν το 1993.
9. Να ενταχθούν και άλλες κατηγορίες καλλιτεχνών στο καθεστώς των Βαρέων
και Ανθυγιεινών, να επανενταχθούν οι μουσικοί και τραγουδιστές νυκτερινών κέντρων.
10. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες
11. Δικαίωμα στην διακίνηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και μετά τη συνταξιοδότηση, χωρίς μείωση της σύνταξης.
12. Αλλαγή του νόμου για τις «Συντάξεις λογοτεχνών καλλιτεχνών του ΥΠΠΟΤ» και την επιστροφή στον νόμο του 1996-2002, μέχρι την καθολική λύση του Ασφαλιστικού- Συνταξιοδοτικού των καλλιτεχνών, ώστε μην υπάρχει περιορισμένος αριθμός (οροφή). Να δοθούν το 2012 αθροιστικά και οι συντάξεις του 2011.
13. Πλήρη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να πληρωθούν τα χρωστούμενα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς.
14. Να αναπτυχθούν κρατικά Κέντρα Υγείας σε κάθε πόλη και Δήμο που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, να μην καταργηθεί καμία κρατική μονάδα υγείας, καθώς και του ΙΚΑ. Τα Πολυϊατρεία του ΙΚΑ να μετατραπούν σε κρατικά Κέντρα Υγείας.
15. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα – Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία- οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και φαρμακοποιοί με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»
Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης