Βίντεο: Νίκος Χριστοφάκης
«Εντελώς ακατάλληλο και επικίνδυνο το κτήριο που στεγάζει τις υπηρεσίες του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά» σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος και Εφέτης, Δήμος Χρυσός, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή στο σημείο όπου στεγάζεται το Πρωτοδικείο.
H κάμερα της «Ζούγκλας» προχώρησε σε αυτοψία στο κτήριο του Πρωτοδικείο. Σε δήλωσή του στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, ο Δήμος Χρυσός αναφέρει ενδεικτικά για την ακαταλληλότητα του χώρου πως λόγω της πυρκαγιάς και της θερμότητας που αναπτύχθηκε έλιωσαν τα μηχανήματα του πρώτου ορόφου. «Είμαστε τυχεροί για το γεγονός ότι η φωτιά ξέσπασε Κυριακή και όχι Δευτέρα γιατί θα μιλούσαμε με άλλα δεδομένα σήμερα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά.
Όπως κατήγγειλε στο «ακατάλληλο κτήριο» όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δικαστηρίου «δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου. Δεν υπάρχει σύστημα πυρανίχνευσης ή πυρόσβεσης. Ούτε πιστοποιητικό πυρασφάλειας.
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, μετά από σύσκεψη που είχε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Άρη Τσιάρα, ο τελευταίος δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην μεταστέγαση των υπηρεσιών σε άλλο κτήριο.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιστρέψουμε για εργασία σε αυτό το επικίνδυνο κτήριο», κατέληξε ο κ. Χρυσός.
Δείτε όσα ανέφερε στην κάμερα της Ζούγκλας:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, με αφορμή την πυρκαγιά στο κτήριο, στο οποίο στεγάζεται το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιώς, εκφράζει την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι για πολλά χρόνια και με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων στεγάζεται το Δικαστήριο αυτό σε ακατάλληλο χώρο, όπως συμβαίνει και με πολλά Διοικητικά Δικαστήρια της Χώρας. Το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα ήταν εντελώς τυχαίο και οφείλεται στο γεγονός ότι συνέβη την Κυριακή, ημέρα που είναι αργία. Καλούμε την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε λύση για την στέγαση και λειτουργία του Δικαστηρίου, σε συνεννόηση με το Τριμελές Συμβούλιο του Δικαστηρίου, μέχρι την οριστική λύση του στεγαστικού προβλήματος των Δικαστηρίων του Πειραιά.
Επείγουσα ανακοίνωση: Αναστολή λειτουργίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά
Λαμβάνοντας υπόψη:
α) το άρθρο 22 παρ. 2 του ν. 4938/2022, σύμφωνα με το οποίο: «Αν, για λόγους ανωτέρας βίας, καθίσταται αδύνατη η ομαλή λειτουργία ενός δικαστηρίου ή μιας εισαγγελίας, ο δικαστικός λειτουργός που διευθύνει το δικαστήριο ή την εισαγγελία ή ο πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης, σταθμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, αποφασίζει την αναστολή μέρους ή του συνόλου των εργασιών του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας, για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο μέχρι να εκλείψουν οι λόγοι αυτοί. Η απόφαση γνωστοποιείται στους δικηγορικούς συλλόγους της περιφέρειας του δικαστηρίου και αναρτάται στην είσοδο του δικαστικού καταστήματος και στην ιστοσελίδα του δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει. Με όμοια απόφαση ρυθμίζονται τα δικονομικά και λοιπά ζητήματα που προκύπτουν από την αναστολή λειτουργίας του δικαστηρίου.»,
β) την φωτιά που ξέσπασε σήμερα, Κυριακή 2 Απριλίου 2023, σε εμπορικό κατάστημα εντός του κτηρίου, όπου στεγάζεται το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, και τις εκτεταμένες ζημίες που προκάλεσε,
γ) τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του κτηρίου για τον ανωτέρω λόγο,
δ) τους πιθανούς κινδύνους για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα εργαζομένων και πολιτών,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
1) Αναστέλλονται οι εργασίες του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά από την Δευτέρα 3/4/2023 μέχρι και την Τετάρτη 5/4/2023.
2) Αναστέλλονται όλες οι δικονομικές προθεσμίες που τίθενται είτε εκ του νόμου είτε από το δικαστήριο.
4) Ματαιώνονται οι δικάσιμοι του 1ου, του 2ου και του 3ου Τμήματος, που θα διεξάγονταν κατά τις παραπάνω ημερομηνίες.
3) Η παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας και η εκδίκαση αντιρρήσεων θα γίνονται κατά τις παραπάνω ημερομηνίες από τον δικαστή υπηρεσίας, στο κατάστημα του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, οδός Κολοκοτρώνη αρ. 55.
Πειραιάς, 2 Απριλίου 2023
Δήμος Χρυσός
Εφέτης Δ.Δ.
Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης
του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά
Συμπτωματικά… ήταν Κυριακή.
Μια φωτιά ξεσπάει από βραχυκύκλωμα σε ένα κτήριο, όπου στεγάζεται δημόσια υπηρεσία, π.χ. ένα δικαστήριο.
Συμπτωματικά, η μέρα αυτή είναι Δευτέρα.
Ο καπνός εισχωρεί από την είσοδο του κτηρίου, ανεβαίνει προς τα πάνω και καταπνίγει όλους τους χώρους του δικαστηρίου.
Στο κτήριο βρίσκονται 150 άνθρωποι, εργαζόμενοι και εξυπηρετούμενοι πολίτες.
Η μοναδική έξοδος του κτηρίου είναι στο κλιμακοστάσιο, προς την πηγή του καπνού.
Δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου.
Οι εγκλωβισμένοι δεν ξέρουν τί να κάνουν.
Κάποιοι τρέχουν προς τη σκάλα και λιποθυμούν από τις αναθυμιάσεις και τον καπνό. Κάποιος παθαίνει υστερία.
Άλλοι τρέχουν να ανέβουν το κλιμακοστάσιο προς την ταράτσα. Λιποθυμούν.
Οι περισσότεροι κλείνουν τις πόρτες των γραφείων αλλά ο καπνός σιγά σιγά εισχωρεί και γεμίζει τον χώρο. Δεν μπορούν να αναπνεύσουν.
Ανοίγουν τα παράθυρα αλλά έξω από το κτήριο ο καπνός είναι ακόμη περισσότερος. Το άνοιγμα των παραθύρων τραβάει κι άλλο καπνό μέσα στα γραφεία…..
Ο ένας μετά τον άλλο λιποθυμάνε, εισπνέοντας επικίνδυνες ουσίες από τα χημικά που καίγονται στο μαγαζί από κάτω.
Κάποιος απελπίζεται και πηδάει από το παράθυρο.
Μαζεύεται απέξω κόσμος. Κάποιοι ψάχνουν τους δικούς τους.
Η Πυροσβεστική προσπαθεί να τιθασεύσει τις φλόγες.
……………
ΟΧΙ. Τίποτα από τα παραπάνω δε συνέβη στις 2 Απριλίου στην οδό Γούναρη 31 στον Πειραιά, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.
Ξέρετε γιατί;
Γιατί, συμπτωματικά, ήταν Κυριακή.
Με πλήθος εγγράφων από το 2012 , οι εργαζόμενοι του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά είχαν ενημερώσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ακαταλληλότητα του κτηρίου επί της οδού Γούναρη 31.
Το υπ’ αριθ. πρωτ. ΓΠ12814/12 έγγραφο της Διοίκησης του Δικαστηρίου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης
Σε έγγραφο της 14/9/2012 περιγράφεται με ανατριχιαστικό ομοιότητα αυτό ακριβώς που συνέβη την Κυριακή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά.
Συγκεκριμένα, στο ανωτέρω έγγραφο που είχε απευθύνει η τότε Διευθύνουσα το Δικαστήριο κα. Αγγελική Παπαπαναγιώτου-Λέζα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
“Θέμα : Το στεγαστικό πρόβλημα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά
… το εν λόγω κτήριο έχει βεβαρημένο ιστορικό , δεδομένου ότι το έτος 1987 καταστράφηκε από πυρκαγιά , που είχε προκληθεί στο ισόγειο κατάστημα χρωμάτων αυτού και υπήρξαν εργασίες αποκατάστασης.
……
Το κτήριο , πέραν των λοιπών προβλημάτων που έχει παρουσιάσει , κατά καιρούς, δεν διαθέτει πυρασφάλεια, και τούτο γιατί παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς τους ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά δεν κατέστη τούτο εφικτό. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ιδιοκτητών υπερβαίνει τους 20. Αποτέλεσμα τούτου είναι ότι, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, πράγμα όχι απίθανο, λόγω και των εύφλεκτων υλών που έχουν τοποθετηθεί στο υπόγειο του κτηρίου (αποθήκη χρωμάτων) και λόγω του ότι στο κτήριο αφενός δεν υπάρχουν έξοδοι κινδύνου και αφετέρου οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει ελεύθερα χωρίς κανένα έλεγχο καθόσον η φύλαξή του είναι ανέφικτη ,καθίσταται αδύνατη η άμεση εκκένωση αυτού με προφανή και άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και την σωματική ακεραιότητα των δικαστών και υπαλλήλων του , των δικηγόρων και του συναλλασσόμενου κοινού.
…….
Από τα εκτεθέντα ανωτέρω προκύπτει ότι οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο κτήριο της οδού Γούναρη 31-33, που στεγάζει το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, προσβάλλουν την προσωπικότητα των εργαζομένων σ’ αυτό δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων και εγκυμονούν άμεσους κινδύνους για την ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα. Η κατάσταση αυτή συνιστά ευθεία και κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων του ν. 3850/2010 «Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων» (ΦΕΚ Α 84/2-6-2010) .”
—–
Το από 26/2/2020 με αριθ. πρωτ. ΓΠ3147/2020 έγγραφο της Διοίκησης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης
Στο εν λόγω έγγραφο της Διευθύνουσας το Δικαστήριο Αργυρώς Φλεριανού αναφέρονται τα εξής συγκλονιστικά για το κτήριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, που αναδεικνύουν την απόλυτη ακαταλληλότητά του:
“Στεγάζεται σε ένα πολυώροφο κτήριο, έτους κατασκευής 1970. Οι Γραμματείες, οι δικαστικές αίθουσες και τα αρχεία του Δικαστηρίου, συνολικής επιφάνειας 1806 τ.μ., είναι διασκορπισμένα σε 6 ορόφους (μέρους του 2ου, 3ο, 4ο, μέρους του 5ου, μέρους του 6ου και του 7ου) με την υπάρχουσα μίσθωση να έχει λήξει από τις 26-10-2011. Το κτήριο αυτό είναι ακατάλληλο…
Δεν έχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ…..
Δεν είναι εφικτή η έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας, διότι προφανώς το κτήριο δεν πληροί τις απαιτήσεις πυρασφάλειας (έχουν επανειλημμένως οχληθεί διαχειριστές, ιδιοκτήτες, πυροσβεστική κ.ά.). Το κτήριο είχε υποστεί πυρκαγιά το έτος 1987, (κριθέν αρχικώς ακατάλληλο, σχετ. η 42/87 έκθεση επικίνδυνης οικοδομής της Δ/νσης Πολεοδομίας Πειραιά) και κατόπιν ήρθη η επικινδυνότητά του.
Δεν είναι ευχερής η αστυνόμευση του χώρου, λόγω του ότι εκτείνεται σε 6 ορόφους, χωρίς δυνατότητα εγκατάστασης μηχανήματος ελέγχου στον εξαιρετικά μικρό χώρο της εισόδου, αλλά και λόγω της συστέγασης του Δικαστηρίου με πάσης φύσεως γραφεία και καταστήματα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι εντός της στοάς και έναντι της κυρίας εισόδου στεγάζονται καταστήματα ζωοτροφών, οικοδομικών εργαλείων κ.ά.
Δεν έχει συντηρηθεί εδώ και δεκαετίες. Κύρια αιτία είναι ο μεγάλος καταμερισμός της ιδιοκτησίας του μισθίου σε 34 περίπου ιδιοκτήτες (μεταξύ των οποίων και κάποιοι που δεν έχουν αποδεχθεί την κληρονομιαία ιδιοκτησία, μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού), με συνέπεια να μην καταβάλλονται από τους συνιδιοκτήτες οι δαπάνες διαχείρισης και ο διαχειριστής, λόγω των συσσωρευμένων οφειλών, να αδυνατεί να συντηρήσει στοιχειωδώς το μίσθιο.
Η από 2-8-2019 έκθεση μετασεισμικής αυτοψίας μετά το σεισμό της 19-7-2019 αναφέρει σειρά εργασιών που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αποφευχθούν τραυματισμοί λόγω πτώσεως αρχιτεκτονικών στοιχείων όψεων, κλιματιστικών κλπ, για τις οποίες έχουμε οχλήσει εγγράφως τους ιδιοκτήτες, αλλά αυτοί δεν ανταποκρίνονται. Όπως δεν ανταποκρίνονται διαχρονικά στις εκκλήσεις μας για επισκευή βλαβών, λόγω συνήθους χρήσης, ακόμη και μικρού κόστους (π.χ. επισκευή σπασμένης θύρας, σωληνώσεων κ.α.).
Φέρει μονούς υαλοπίνακες με άμεση οπτική επαφή του αρχείου που στεγάζεται στον 2ο όροφο με την οδό Γούναρη, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά ευάλωτο ως πιθανό στόχο δολιοφθοράς, σε συνδυασμό δε με την απουσία πυρασφάλειας καθίσταται επικίνδυνο για στέγαση Υπηρεσίας όπως η δική μας, με προσέλευση εκατοντάδων πολιτών, υπάλληλων και δικαστών ημερησίως.
… σας παρακαλούμε να πράξετε ό,τι χρειάζεται, … προκειμένου να έχουμε ελπίδες να προχωρήσουμε σε σύναψη σύμβασης και να λυθεί έτσι το χρονίζον πρόβλημα της στέγασης του Δικαστηρίου μας, το οποίο κατά κοινή ομολογία είναι το χειρότερο δικαστικό κτήριο όλης της Ελλάδος. …
Επειδή, πέραν άλλων μακρόπνοων σχεδιασμών για ανέγερση δικαστικού μεγάρου, η μίσθωση ενός κατάλληλου κτηρίου για το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά είναι επείγουσα για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, σας παρακαλώ να συμβάλετε με όλες σας τις δυνάμεις στην εξεύρεση λύσης για τη μεταστέγασή μας.
Μετά τιμής,
Η Πρόεδρος
του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης
Κινητοποίηση εργαζομένων στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά
Γενική κινητοποίηση των εργαζομένων του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά οι οποίοι αρνούνται να συνεχίσουν την εργασία τους στις σημερινές εγκαταστάσεις του θεσμού στην οδό Γούναρη 31, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή, καθώς το κτήριο είναι πλέον επικίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή.
Οι εργαζόμενοι σε γενική συνέλευση αποφάσισαν να απέχουν από την εργασία τους. Οι λόγοι περιγράφονται στην παρακάτω ανακοίνωση:
«Στη γενική συνέλευση όλων των εργαζομένων του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, Δικαστών και Γραμματέων, λήφθηκε η ομόφωνη απόφαση να μην επιστρέψει ποτέ κανείς πλέον για εργασία στο επικίνδυνο και ακατάλληλο κτίριο της οδού Γούναρη 31, που έχει καεί δύο φορές, που έχει κριθεί από το 1987 ακατάλληλο, που ταλαντευόταν ολόκληρο εδώ και χρόνια, που δεν έχει έξοδο κινδύνου, που συστεγάζεται με μαγαζιά χρωμάτων, ζωοτροφών και άλλων εύφλεκτων ουσιών, που δεν έχει πιστοποιητικό πυρασφάλειας.
Θα ακολουθήσει προσεχώς η έκδοση σχετικού ψηφίσματος.
Δήμος Χρυσός
Εφέτης Δ.Δ.
Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης
του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά»