Το πρωί της Πέμπτης (5/10) στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, συνδέθηκε ο υγιειλόγος, Κωνσταντίνος Ντελέζος και μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην Θεσσαλία, σχετικά με τα χημικά που έχουν μολύνει το νερό στον κάμπο της Θεσσαλίας.
«Κατ’ αρχάς, όσον αφορά τις γαλότσες έχουμε ένα θέμα με τη συντήρησή τους. Δηλαδή, δε μπορεί να τις χρησιμοποιούμε και μετά να τις πετάμε μέσα στην υγρασία σε ένα υπόγειο και να περιμένουμε να λειτουργήσουν. Η βάση είναι από πολυουρεθάνη, οπότε από τη μία μέρα στην άλλη πρέπει να στεγνώνει. Αυτό είναι το φυσιολογικό σενάριο για τη χρήση.
Στη Θεσσαλία, έχουμε λίγο διαφορετικά ζητήματα. Υπάρχουν τα φυτοφάρμακα, τα εντομοκτόνα. Καθένα από εκείνα δεν είναι τόσο τοξικό και διαβρωτικό από μόνο του για να δημιουργήσει, γιατί και πολλές φορές τα πιάνουμε και με τα χέρια και εκείνη τη στιγμή δεν νιώθουμε τίποτα. Όμως, μέσα στα νερά έχουν γίνει μίξεις και αυτά τα μείγματα ενδεχομένως έχουν δημιουργήσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Για να φθάσουν σε σημείο να λιώσουν οι σόλες και το πλαστικό από τις γαλότσες, μάλλον αυτό οφείλεται σε υγρά μπαταρίας τα οποία έχουν διαρρεύσει από πλημμυρισμένα φωτοβολταϊκά ή μεγάλα φορτηγά, τα οποία πάλι πλημμύρισαν και βγήκαν τα υγρά μπαταρίας».
Ακόμη, μίλησε για πλύσιμο με άφθονο νερό, «δηλαδή να διαλύουμε ουσιαστικά την ουσία. Τίποτε άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε. Σε μία υποθετική περίπτωση, θα λέγαμε ότι μπορούμε να τα αδρανοποιήσουμε όλα αυτά αν ρίχναμε ένα αντίδοτο –ας το πούμε έτσι– μέσα στο νερό, ένα αντιδραστήριο. Ωστόσο, αυτό δε μπορεί να συμβεί σε μεγάλες εκτάσεις», προσέθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Ντελέζος.
«Θέλω να επισημάνουμε την κατάχρηση που είδαμε με το χλώριο. Το είχαμε επισημάνει και προηγουμένως ότι αυτή τη στιγμή, το χλώριο παρουσία του νερού δεν έχει νόημα να χρησιμοποιηθεί. Το αποτέλεσμα είναι, λοιπόν, το χλώριο να έχει περάσει μέσα στο νερό. Επιπλέον, είναι διαβρωτικό για πλαστικά και μεταλλικά, άρα είναι πολύ πιθανό να οφείλεται και αυτό στην κατάχρηση του χλωρίου», είπε στο τέλος.