Με «πτώχευση» απειλούνται αρκετά τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, λόγω των ολοένα αυξανόμενων περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ανέφεραν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο αντιπρύτανης Οικονομικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Ήδη κάνουν λόγο για μείωση της κρατικής χρηματοδότηση κατά 30% κατά μέσο όρο, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικότερα, μειωμένη κατά 33% ήταν η χρηματοδότηση που αναλογούσε το 2010 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Ο αντιπρύτανης Οικονομικού προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Γιάννης Παντής, εξηγεί ότι τα ανελαστικά λειτουργικά έξοδα του ΑΠΘ είναι περίπου 36 εκατ. ευρώ και τα 30 εκατ. ευρώ που έλαβε την περσινή χρονιά, δημιούργησαν μια «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του ιδρύματος της τάξης των 6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, το Πανεπιστήμιο προχώρησε σε περικοπές των «περιττών» δαπανών του, όπως τη μείωση των εργολαβιών και των εξόδων για συνέδρια και ημερίδες.

«Το αποθεματικό που έχει το Πανεπιστήμιο δεν θα κρατήσει για πάντα. Αν χειροτερέψει η κατάσταση σε δύο χρόνια μπορεί να τελειώσει και το ΑΠΘ να δηλώσει πτώχευση», επισήμανε.

Όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, έχουν παρατηρηθεί μείωση των περιτών δαπανών ως αποτέλεσμα μειωμένης χρηματοδότησης. Όπως τονίζει ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Ιωάννης Χατζηδημητρίου, το 2010 τα λειτουργικά έξοδα του ιδρύματος έφτασαν τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση ήταν μόλις 4 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γι’ αυτό σταματήσαμε κάποια έργα συντήρησης ή βελτίωσης των κτηρίων του Πανεπιστημίου, τις προμήθειες, ενώ σταματήσαμε και τις συνδρομές σε επιστημονικά περιοδικά ή την αγορά βιβλίων που χρειάζονται για την έρευνα», αναφέρει.

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη για το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με τον πρόεδρο του ιδρύματος, Παύλο Καρακολτσίδη, να εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το μέλλον.

 «Πέρυσι λάβαμε το 84% της συνολικής χρηματοδότησης που δικαιούμασταν, διότι παίρναμε το 7% του συνολικού ποσού για κάθε μήνα. Το γεγονός ότι δεν πήραμε το 100% της χρηματοδότησης μάς δημιούργησε ένα έλλειμμα της τάξης των 2 εκατ. ευρώ. Αν η ίδια τακτική ακολουθηθεί και αυτή τη χρονιά, δεν θα μπορέσουμε από τον Σεπτέμβριο να καλύψουμε τα βασικά έξοδά μας», υπογραμμίζει.

Πηγή: voria.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης