Μία μεγάλη εκδήλωση τιμής στον αγωνιστή της Δημοκρατίας Γρηγόρη Λαμπράκη, διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ο ΣΕΓΑΣ, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Στην λαμπρή εκδήλωση με κεντρικό θέμα «Ειρήνη, Δημοκρατία, Πολιτισμός, Αθλητισμός», ο ΣΕΓΑΣ τίμησε τα μέλη της οικογένειάς του Γρηγόρη Λαμπράκη και συγκεκριμένα τους γιους του, Θόδωρο και Γρηγόρη, αλλά και τρεις ανθρώπους οι οποίοι ανέδειξαν με μοναδικό τρόπο τη ζωή και τη δράση του Έλληνα ειρηνιστή.

Τον Βασίλη Βασιλικό, συγγραφέα του περίφημου βιβλίου «Ζ», το οποίο αναφέρεται στη ζωή, τη δράση και τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Κώστα Γαβρά ο οποίος μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο έργο και βέβαια τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος επένδυσε μουσικά την ταινία, ενώ ήταν και ο ιδρυτής της «Νεολαίας Λαμπράκη».

Και οι τρεις τιμήθηκαν για το έργο τους με το «Αριστείο» του ΣΕΓΑΣ.

Επίσης τιμήθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατιας, Χρήστος Σαρτζετάκης.

Ο Σαρτζετάκης ήταν ο εισαγγελέας ο οποίος προχώρησε την υπόθεση Λαμπράκη, σε μία άκρως δύσκολη εποχή.

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εκφράσει την επιθυμία του να μην βραβευτεί, επιθυμία την οποία είχε εκφράσει στον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Βασίλη, Σεβαστή.

Όπως δήλωσε στη διάρκεια της εκδήλωσης, πιστεύει ότι ως δικαστή έκανε απλά το καθήκον του και δεν χρειάζεται καμία επιβράβευση γι΄αυτό.

Ο Κώστας Γαβράς δεν κατάφερε να παραβρίσκεται στην εκδήλωση, αλλά μίλησε μέσω βίντεο και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σύντομα θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και πάλι τους κκ Βασιλικό και Θεοδωράκη, να μιλήσουν και να θυμηθούν τα παλιά.

Η βραδιά είχε ως παρουσιαστή τον ηθοποιό και βουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Καζάκο.

Ο κ Σεβαστής έκανε αναφορά στους λόγους που οδήγησαν τον ΣΕΓΑΣ να τιμήσει τον Γρηγόρη Λαμπράκη, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Βραβεύουμε στο πρόσωπο του Γρηγόρη Λαμπράκη τον άνθρωπο που με το έργο του άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη σε όλους μας.

Έχουμε υποχρέωση να ασχολούμαστε και να αναδεικνύουμε αξίες που προέρχονται από τον αθλητισμό.

Επίσης ο ΣΕΓΑΣ είναι ο διοργανωτής του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη Γρηγόρη Λαμπράκη».

Για τη ζωή και τη δράση του Λαμπράκη προβλήθηκε στη συνέχεια ντοκιμαντέρ σε σενάριο και σκηνοθεσία Τάκη Παπαγιαννίδη, ενώ είχαν την ευκαιρία οι κκ Πάγκαλος, Θεοδωράκης, Βασιλικός, Θεοδωράκης, Καζάκος, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης αλλά και ο νυν, Κάρολος Παπούλιας, να θυμηθούν αλλά και να αφηγηθούν πολλά περιστατικά από τη δύσκολη εκείνη περίοδο.

Ιδιαίτερα, ο Μίκης Θεοδωράκης εξιστόρησε με απίστευτες λεπτομέρειες σκηνές που είχαν να κάνουν τόσο με τη δολοφονία Λαμπράκη και την μετάβασή του στη Θεσσαλονίκη ως μέλος αντιπροσωπείας της ΕΔΑ, όσο και τη δημιουργία εν συνεχεία της Νεολαίας Λαμπράκη και το «Ζ», που ανέλαβε αργότερα ο Βασίλης Βασιλικός να μεταφέρει σε βιβλίο.

«Όταν πήγα να τον δω στο νοσοκομείο λίγο πριν τον θάνατό του που υποστηριζόταν μηχανικά, θέλησα να τον αποχαιρετήσω και γι΄ αυτό έπιασα το χέρι του.

Αμέσως κατάλαβε ότι μου το έσφιξε με μεγάλη δύναμη και με πολύ δυσκολία και τη βοήθεια το γιατρού κατάφερα να το απαγκιστρώσω.

Πέρασε από το μυαλό κου ότι συνέβαιναν δύο πράγματα.

Ή ότι ήθελε να με πάρει μαζί του ή ότι μου έστελνε κάποιο μήνυμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας δημιουργός

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η εξιστόρησή του για τη δημιουργία του «Ζ» που όπως είπε οφειλόταν στη νεολαία που μετά το πρωτοφανές ξεσήκωμα στην κηδεία του μεγάλου αγωνιστή, δημιουργήθηκε ένα κίνημα, με δύο βασικά συνθήματα στα στόματα όλων.

«Ο Λαμπράκης Ζει» και «Ζει, Ζει, Ζει».

Σπουδαίες αναμνήσεις ήρθαν στον νου και του Βασίλη Βασιλικού.

Χαρακτήρισε το χαμό του Γρηγόρη Λαμπράκη «ως απαρχή των πολιτικών δολοφονιών που ξέσπασαν σε όλο σχεδόν τον κόσμο την δεκαετία του ΄60.

Και βέβαια αφού μιλάμε για την ημέρα τιμής και μνήμης στον Γρηγόρη Λαμπράκη, στο μυαλό μας έρχονται, τα έργα και τα λόγια του που συνοψίζονται στην υποθήκη που άφησε σε όλους μας:

«Είναι τόσο όμορφο να ζεις για την Ειρήνη,

είναι τόσο μεγάλο να πεθαίνεις για την Ειρήνη».