Από αιμορραγία που προκλήθηκε από τα πολλαπλά τραύματα τα οποία έφερε εσωτερικά και εξωτερικά πέθανε η 60χρονη Βρετανίδα, η οποία παρασύρθηκε από ταχύπλοο σκάφος ενώ κολυμπούσε στο Αυλάκι της Κασιώτης στην Κέρκυρα το πρωί της Δευτέρας.

Η ιατροδικαστική εξέταση, ολοκληρώθηκε σήμερα και σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, Γιάννη Αϊβατίδη, η άτυχη γυναίκα έζησε για λίγα μόνο λεπτά μετά το ατύχημα. Ο ιατροδικαστής κατά τις ίδιες πληροφορίες ξεκαθάρισε ότι ο θάνατός της δεν προήλθε από πνιγμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τρία νεαρά άτομα Αγγλικής υπηκοότητας, οι οικογένειες των οποίων έχουν βίλες στη ΒΑ Κέρκυρα, ανακρίνονται για το ενδεχόμενο εμπλοκής τους στο θάνατο της 60χρονης Claire Glatman.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιθανότητα εμπλοκής τους προέκυψε από σειρά μαρτυρικών καταθέσεων κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής, οι οποίοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες του τραγικού συμβάντος που στοίχισε τη ζωή στην άτυχη Βρετανίδα…

Ανακρίνονται τρία άτομα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως και τα τρία νεαρά άτομα κρατούνται στο Λιμεναρχείο, ενώ ταχύπλοο που φέρεται πως ανήκει στην οικογένεια του ενός (που θεωρείται ο χειριστής του) βρέθηκε παρατημένο το απόγευμα στην παραλία του Αγίου Στεφάνου και μεταφέρθηκε στη Μαρίνα Γουβιών για φύλαξη στο χώρο του λιμενικού φυλακίου, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται.

Ο νεαρός χειριστής φέρεται πως διαμένει σε βίλα στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου (κοντά στη βίλα Ρότσαϊλντ) ενώ τα άλλα δύο άτομα σε βίλες στην ευρύτερη περιοχή.

Από τις μαρτυρικές καταθέσεις οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος συνθέτουν το παζλ των τραγικών γεγονότων, από τη στιγμή που το ταχύπλοο πέρασε κυριολεκτικά πάνω από την Claire Glatman έως την εξαφάνισή του με ταχύτητα παρατώντας την τραυματισμένη γυναίκα στη θάλασσα με ακατάσχετη αιμορραγία…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν αναμονή της νεκροψίας

Εν τω μεταξύ, στην αναγνώριση του πτώματος της 60χρονης προχώρησε το μεσημέρι ο δικηγόρος της οικογένειάς της. Ο σύζυγος και το ένα της παιδί, που βρίσκονται στην Κέρκυρα, είναι σε κατάσταση σοκ όπως αναφέρουν πηγές από το φιλικό περιβάλλον της οικογένειας, μην μπορώντας να πιστέψουν πως χάθηκε τόσο άδικα ο άνθρωπός τους…

Πληροφορίες από το Νοσοκομείο αναφέρουν πως πιθανότερη αιτία θανάτου είναι η ακατάσχετη αιμορραγία, καθώς η προπέλα του ταχυπλόου φέρεται να έκοψε την κεντρική αρτηρία στο ένα της άκρο ενώ η γυναίκα είχε υποστεί πολλαπλά τραύματα στα άκρα και το σώμα.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου της πάντως, θα διευκρινιστούν μετά από τη διενέργεια της νεκροψίας.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Η 60χρονη, κολυμπούσε το πρωί όπως έκανε κάθε μέρα σε απόμερο σημείο της παραλίας Αυλάκι στη βορειοανατολική Κέρκυρα, έχοντας απομακρυνθεί από την ακτή.

Μαρτυρίες φέρουν τη γυναίκα να είχε φτάσει σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την παραλία, χωρίς να διαθέτει την ειδική σημαδούρα για λουόμενους που απομακρύνονται πέραν των 200 μέτρων.

Τότε, ένα ταχύπλοο σκάφος το οποίο έσερνε σκιέρ, προφανώς δεν είδε τη γυναίκα, πέρασε από πάνω της και στη συνέχεια, ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα αλλάζοντας ρότα και εξαφανίστηκε απομακρυνόμενο από τον κόλπο του Αυλακίου στην ανοικτή θάλασσα.

Το περιστατικό είδαν λουόμενοι αλλά και επαγγελματίες, ενώ χειριστής ταχύπλοου που συνεργάζεται με τοπική επιχείρηση ενοικίασης σκαφών, μπήκε αμέσως σε σκάφος στην παραλία και έσπευσε να βοηθήσει την πολυτραυματισμένη γυναίκα.

Με το λιμενικό στην Ημερολιά

Στο σημείο σε ελάχιστα λεπτά, έφτασε σκάφος του Λιμενικού Σώματος το οποίο ανέσυρε από τη θάλασσα την τραυματία, τη μετέφερε στο κοντινό λιμάνι της Ημερολιάς και από κει, με ασθενοφόρο, στο νοσοκομείο της Κέρκυρας. Ωστόσο, ήταν ήδη αργά…

Από την πρώτη στιγμή, οι άντρες του Λιμενικού Σώματος σάρωναν ολόκληρη την περιοχή για να εντοπίσουν τον οδηγό του ταχύπλοου αλλά και μαρτυρίες από λουόμενους και περιοίκους.

Πολύ αγαπητή στην περιοχή

Η 60χρονη κατοικούσε για πολλούς μήνες κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια στην Κέρκυρα καθώς η ίδια και η οικογένειά της είχε σπίτι στην περιοχή Αυλάκι.

Την είδηση του θανάτου της μετέφερε στο σύζυγο και τη μία της κόρη που εκείνη την ώρα ήταν στο σπίτι τους, επαγγελματίας της περιοχής ο οποίος με το ταχύπλοο του επιχείρησε να της δώσει τις πρώτες βοήθειες.

Ήταν πολύ αγαπητή τόσο στην αγγλική κοινότητα του νησιού, όσο και στους κατοίκους των Σινιών και της Κασσιώπης με τους οποίους διατηρούσε στενές κοινωνικές σχέσεις.

Οδηγίες και τήρηση νομοθεσίας που σώζουν ζωές

Προσοχή! Αυτά προσέχουμε ως λουόμενοι ή ως χειριστές ταχυπλόων. 

Εγκληματικό χαρακτηρίζουν το γεγονός της εγκατάλειψης θύματος ατυχήματος επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενοικίασης σκαφών.

Παράλληλα ότι τόσο οι χειριστές ενός σκάφους όσο κυλιόμενοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή ατυχημάτων στη θάλασσα.

Οδηγίες προς τους λουομένους

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι λουόμενοι θα πρέπει να κολυμπούν σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 200 μέτρων από την ακτή. Αν επιθυμούν να απομακρυνθούν (ή, αν κάνουν ιδιαίτερες δραστηριότητες όπως κατάδυση ή ψαροντούφεκο) τότε θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους ειδικό σημαντήρα (σημαδούρα) χρώματος κόκκινου ή πορτοκαλί ώστε να είναι διακριτοί από απόσταση, από παραπλέοντα σκάφη.
Σε διαφορετική περίπτωση, οι λουόμενοι θα πρέπει να παραμένουν εντός των περιοχών που καθορίζονται από τις κόκκινες σημαδούρες κατά μήκος της παραλίας.
Να μη χρησιμοποιούν τους καθορισμένους διαύλους σκαφών που βρίσκονται κάθετα των παραλίων.
Τα παιδιά να μην κολυμπούν ανεπιτήρητα. Στην περίπτωση των παιδιών κάτω των 5 ετών επιβάλλεται στενή και συνεχής επιτήρηση. Επίσης, είναι απαραίτητο τα παιδιά να φέρουν σωσίβιο.
Να προτιμώνται οι ελεγχόμενες παραλίες με ναυαγοσώστες, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μικρά παιδιά.
Ακόμη κι αν κάποιος είναι κολυμβητής, θα πρέπει πάντοτε να συνοδεύεται και από άλλο πρόσωπο όταν πηγαίνει για κολύμπι.

Οδηγίες προς χειριστές ταχυπλόων

Να τηρούνται οι κανόνες ασφαλούς πλεύσης και αποφυγής σύγκρουσης και γενικά να υπάρχει η μέγιστη προσοχή στις ιδιαιτερότητες της θάλασσας και τους κινδύνους που εγκυμονούν η άγνοια και η έλλειψη εμπειρίας στο χώρο αυτό.
Να μην πλησιάζουν τα σκάφη σε λιγότερο 200 μέτρα απόσταση τόσο από τις ακτές όσο και στις περιοχές όπου υπάρχουν λουόμενοι.
Ταχύπλοα επιτρέπεται να κινούνται κοντά στις ακτές μόνο σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν λουόμενοι και εφόσον τηρείται ταχύτητα μικρότερη των 5 ναυτικών μιλίων ανά ώρα.
Η εκκίνηση και επιστροφή του σκάφους με χρήση κινητήρα επιτρέπεται στις εγκαταστάσεις ελλιμενισμού (λιμένες, μαρίνες, καταφύγια), καθώς και στον αιγιαλό λουτρικών εγκαταστάσεων, εφόσον πλέουν εντός οριοθετημένου διαύλου, πλάτους 10 μέτρων.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, corfupress.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης