Μπορεί η ρωσική να θεωρείται -και να είναι- μια δύσκολη γλώσσα, όμως σήμερα ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν να τη μάθουν «επενδύοντας» στη διεύρυνση του επαγγελματικού τους ορίζοντα.
Ένας απ’ αυτούς είναι και ο 30χρονος δικηγόρος Λουκάς Χατζηγεωργίου από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξηγεί ότι τα ρωσικά είναι πλέον μια γλώσσα που μπορεί να τον κάνουν επαγγελματία με υψηλές προδιαγραφές.
«Τρία χρόνια μαθαίνω τη ρωσική γλώσσα και προσπαθώ, με αυτόν τον τρόπο, να ανοίξω μια πύλη προς τη ρωσική αγορά. Να είμαι δικηγόρος για τα ελληνορωσικά οικονομικά και άλλα θέματα» λέει χαρακτηριστικά.
Ο Λουκάς Χατζηγεωργίου δεν έχει κανενός είδους δεσμού με τη Ρωσία -όπως οι Έλληνες από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ που παλιννόστησαν στην Ελλάδα. Μάλιστα, όπως αναφέρει, «ούτε ήξερα πόσο μεγάλη είναι η Ρωσία!».
Τώρα, έχοντας ήδη εντρυφήσει στη γλώσσα, έχει μάθει πολλά και για την ίδια τη χώρα, καθώς, όπως τονίζει, «δεν μπορείς να μάθεις ρωσικά χωρίς να καταλάβεις τη χώρα και τους ανθρώπους της».
Για την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών της Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Αικατερίνη Ζουραβλιόβα, η οργάνωση της διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα ευρύτερα είναι έργο ζωής.
«Στην Ένωση είναι εγγεγραμμένοι 156 καθηγητές της ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας της μέσης και ανώτατης εκπαίδευσης, που σπούδασαν στην άλλοτε ΕΣΣΔ και οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν προϋπηρεσία εκεί. Στην Ελλάδα, βέβαια, δεν βρήκαν όλοι τους απασχόληση, αλλά δεν παύουν να αποτελούν δυναμικό για την ανάπτυξη της διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας στη χώρα μας» υποστηρίζει η κα Ζουραβλιόβα.
Η Τάνια Χαλκονίδου, διευθύντρια του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Russian Word», με έδρα τη Θεσσαλονίκη, δηλώνει πως το ενδιαφέρον για τη ρωσομάθεια στη Βόρεια Ελλάδα έχει αυξηθεί ραγδαία.
«Φέτος, 186 άτομα πήραν πιστοποιητικά εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας και 16 από αυτούς έδωσαν εξετάσεις στη Μόσχα, στο πανεπιστήμιο Λομονόσοφ. Μεγάλο ενδιαφέρον για τα ρωσικά δείχνουν οι φοιτητές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, γι’ αυτό κι έχουμε ανοίξει ειδικά τμήματα για δικηγόρους, με έμφαση στη νομική ορολογία» επισημαίνει.
Σε μια βραδιά αφιερωμένη στα δέκα χρόνια της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών της Ρωσικής Γλώσσας, που έγινε πριν από μερικές μέρες, απονεμήθηκαν πτυχία πιστοποίησης σε όσους συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό ταξίδι, στη Μόσχα, τον περασμένο Απρίλιο.
Μεταξύ αυτών και ο στρατιωτικός γιατρός Στράτος Συμεωνίδης, ο οποίος μαθαίνει ρωσικά επειδή, όπως λέει, του αρέσει η γλώσσα και θέλει να κάνει πολλά ταξίδια στη Ρωσία.
Μια άλλη «ρωσόφιλη» μαθήτρια, η Άννα Ψυχογιού, φοιτήτρια Οικονομικών, εξηγεί πως μαθαίνει την εν λόγω γλώσσα, επειδή πλέον «υπάρχει άμεση ανάγκη στην επαγγελματική κατάρτιση κάθε Έλληνα να ξέρει και τα ρωσικά».