Μόλυνση προερχόμενη από τη ΔΕΗ και συγκεκριμένα από τον ατμοηλεκτρικό σταθμό του Αγίου Γεωργίου καταγγέλλει ο δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε, η συνεχής διαρροή πετρελαιοειδών και καταλοίπων, από τον προαναφερθέντα ΑΗΣ, δημιούργησε μία τεράστια πετρελαιοκηλίδα στο λεγόμενο «λιμανάκι των ψαράδων» καθώς και σε όλη την ευρύτερη- γύρω περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δελτίο «Το λιμανάκι των ψαράδων είναι το μοναδικό κομμάτι της πόλης του Κερατσινίου, με πρόσβαση στη θάλασσα, το μοναδικό κομμάτι που μπορούν οι κάτοικοι να σκύψουν και να πάρουν στα χέρια τους θαλασσινό νερό, αφού ο ΟΛΠ με συνεχείς επεκτάσεις κατάπιε όλο το θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου μας, ενός παραθαλάσσιου Δήμου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πρόσφατη επίσκεψή τους στο σημείο, εκπρόσωποι του δήμου αντίκρισαν εικόνες εγκατάλειψης. Συγκεκριμένα αναφέρουν πως «Επισκεφτήκαμε το πρωί της περασμένης Τετάρτης το λιμανάκι. Το θέαμα που συναντήσαμε ήταν θλιβερό. Ο πλαστικός φράχτης που υποτίθεται ότι συγκρατεί το πετρέλαιο είχε κολλήσει στη μία όχθη, η κηλίδα πετρελαίου είχε βγει στη στεριά και πότισε το έδαφος, οι πάπιες με την κοιλιά τους αλειμμένη πετρέλαιο έκραζαν μαζεμένες έξω από το νερό, και οι ψαράδες, μέλη του Συλλόγου Αλιέων «Ο Άγιος Νικόλαος», προσπαθούσαν να ξεκολλήσουν και να απλώσουν τον φράκτη στο έμπα του λιμανιού».

Μάλιστα, οι ψαράδες της περιοχής φαίνεται να είπαν στους εκπροσώπους «Αυτή η κατάσταση είναι χρόνια. Η ρύπανση που προκαλείται από τη διαρροή πετρελαίου και καταλοίπων πετρελαιοειδών στη θάλασσα, προέρχεται από τις παλαιές δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου, οι οποίες τροφοδοτούσαν με καύσιμο το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής πριν την αλλαγή του καυσίμου σε φυσικό αέριο. Δυστυχώς σε αυτό το μικρό, γραφικό λιμανάκι, τη μοναδική διέξοδο της περιοχής προς τη θάλασσα, που αράζουμε τις βάρκες μας, που έρχονται για βόλτα τα παιδιά μας και το χαίρονται οι κάτοικοι, συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Η διαρροή πετρελαίου αποτελεί μία από τις σοβαρότερες αιτίες ρύπανσης και καταστροφής της θαλάσσιας χλωρίδας και της πανίδας. Η μεγάλη κακοκαιρία που είχε χθες το βράδυ, έσπρωξε τον πλαστικό φράκτη στην ακτή. Τα αποτελέσματα είναι μπροστά στα μάτια σας: η ρύπανση είναι μεγάλη. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Η ΔΕΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΜΕΤΡΑ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο κ. Λουκά Τζανή: «Η αδιαφορία της ΔΕΗ είναι εγκληματική. Ποσότητες πετρελαιοειδών από το εργοστάσιό της, διαρρέουν στο θαλάσσιο περιβάλλον και εξαπλώνονται στην επιφάνεια της θάλασσας. Η ρύπανση όμως δε συντελείται μόνο στο θαλάσσιο χώρο, αλλά και στο χερσαίο χώρο στον οποίο εδράζονται οι εν λόγω δεξαμενές. Τα κατάλοιπα των πετρελαιοειδών, διασταλάζουν από τον κατεστραμμένο πυθμένα των δεξαμενών στο έδαφος και από εκεί στον θαλάσσιο χώρο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κατάλοιπα πετρελαίου, αποτελούν, σύμφωνα και με τον ευρωπαϊκό κατάλογο αποβλήτων, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ και πρέπει να διαχειριστούν ανάλογα, καθώς και να γίνει αποκατάσταση του ρυπασμένου χώρου. Σαν Δημοτική Αρχή, από την αρχή της θητείας μας καταγγείλαμε το γεγονός. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί η αδιαφορία και ανευθυνότητα της ΔΕΗ να αντιμετωπίσει την κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί. Τρείς μήνες πριν, με έγγραφό μου μεταξύ άλλων ζήτησα: Την άμεση κινητοποίηση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών ώστε η περιοχή του λιμένα να ελεγχθεί άμεσα και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διαρροής πετρελαιοειδών, καθώς ο κίνδυνος για το περιβάλλον συνεχώς αυξάνει. Προειδοποίησα ότι η απερίγραπτη κατάσταση απειλεί ευθέως το περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων και επισκεπτών της περιοχής, καθώς το πετρέλαιο διαρρέει τόσο στον όρμο όπου υπάρχουν οι θέσεις ελλιμενισμού αλιευτικών σκαφών, όσο και στο έδαφος της περιοχής. Ζήτησα επίσης να ενεργοποιηθεί ο αρμόδιος φορέας, ο οποίος έχει σήμερα την ευθύνη για την αποκατάσταση/ απορρύπανση του θαλάσσιου χώρου, και Να διερευνηθούν, αναζητηθούν και αποδοθούν, οι τυχόν ποινικές ευθύνες και οι παραλήψεις των υπαιτίων αυτής της ρύπανσης και ιδιαίτερα της ΔΕΗ ως ιδιοκτήτης του χώρου απ΄ όπου προέρχεται η ρύπανση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης