Ένα πρωτόγνωρο κοινωνικό φαινόμενο διαρκούς, δυναμικής και παλλαϊκής αντίστασης μιας μικρής πόλης σημάδεψε την Ελλάδα της εποχής του μνημονίου και της έξαρσης των λαϊκών αντιδράσεων. Οι κάτοικοι της Κερατέας, υπερασπιζόμενοι το φυσικό κάλλος της περιοχής τους και οπλισμένοι με νομικά επιχειρήματα, έδωσαν ένα καινούργιο παράδειγμα αποφασιστικότητας και αντίδρασης απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια δημιουργίας «χωματερής», όπως τη χαρακτήριζαν, στις παρυφές της πόλης τους.
Στις 11 Δεκεμβρίου του 2010, οι δυνάμεις της αστυνομίας εμφανίζονται αιφνιδιαστικά μαζί με τα μηχανήματα του εργολάβου στο Οβριόκαστρο, μια καταπράσινη περιοχή, αναγνωρισμένης αρχαιολογικής αξίας, ακριβώς έξω από την πόλη, όπου για κάποιους λόγους ορίστηκε από τον περιφερειακό σχεδιασμό ως τόπος χωροθέτησης του νέου Χ.Υ.Τ.Υ.. Ολόκληρη η πόλη βρίσκεται στο πόδι: ξεκινούν τα πρώτα επεισόδια στη Λεωφόρο Λαυρίου, η οποία τις επόμενες ημέρες αποκλείεται με τη δημιουργία μπλόκων. Η αστυνομία παραμένει φρουρός στο Οβριόκαστρο και αποτελεί τον στόχο των κατοίκων, οι οποίοι οργανώνονται με απίστευτη ταχύτητα και συντονισμό.
Οι ειρηνικές διαδηλώσεις δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Οι κάτοικοι δημιουργούν μπλόκα, με 24ωρη συνεχή παρουσία στο κεντρικό τους ορμητήριο.
Και το θέατρο του παραλόγου ξεκινάει. Επί 4 μήνες, η Λεωφόρος Λαυρίου μετατρέπεται σε πραγματικό πεδίο μάχης, με τις επιθέσεις των κατοίκων προς τις δυνάμεις της αστυνομίας να γίνονται καθημερινό φαινόμενο. Σφοδρές ακρότητες και από τις δύο πλευρές, συλλήψεις, τραυματισμοί εκατέρωθεν και… τα όρια τού τι θεωρείται «κατάσταση εκτός ελέγχου» επανατοποθετούνται σε νέες διαστάσεις…
Δείτε τα επιλεγμένα βίντεο της zougla.gr από όλα αυτά που συνέβησαν στη Λεωφόρο Λαυρίου το τελευταίο τετράμηνο.
Οι συνεχείς συγκρούσεις, όπως αναφέρθηκε, φέρνουν και ακρότητες. Σε μια νύχτα επεισοδίων, οι δυνάμεις της αστυνομίας, στόχος επί συνεχείς εβδομάδες εκρηκτικών κοκτέιλ μολότοφ, «ξεσπάνε» πάνω στα αυτοκίνητα των κατοίκων της Κερατέας. Ως αντίποινα, δεκάδες κάτοικοι επιτίθενται στο απροετοίμαστο για τέτοιες συγκρούσεις Αστυνομικό Τμήμα της Κερατέας και καταστρέφουν με μανία τα Ι.Χ. των αστυνομικών που βρίσκονται στον χώρο παρκαρισμένα.
Η Κερατέα, όμως, έμελλε να ζήσει κι άλλες στιγμές έντονης βίας, αυτήν τη φορά κυριολεκτικά μέσα στα
στενά της σοκάκια και στις αυλές των σπιτιών των κατοίκων της. Με αφορμή μια κατ’ οίκον έρευνα σε σπίτι υπόπτου για συμμετοχή στα επεισόδια, οι κάτοικοι επιτίθενται και πάλι στο αστυνομικό τμήμα, αυτήν τη φορά πιο οργανωμένα και μαζικά. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ κατακλύζουν την πόλη, για να επαναφέρουν την τάξη και… η πόλη βρίσκεται σε πόλεμο.
Έντονα επεισόδια θα ξεσπάσουν ακόμη δύο φορές στις παρυφές της πόλης, σε μια τεράστια ακτίνα γύρω από αυτή. Οι «ευθείες βολές» των χημικών από τους αστυνομικούς, που προκαλούν τραυματισμούς, καθίστανται… πάγια πρακτική, ενώ ακραία στοιχεία μεταξύ των διαδηλωτών επιτίθενται με μολότοφ σε οικία αστυνομικών, μέσα στην οποία βρίσκονταν και τα ανήλικα παιδιά τους.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κάτοικοι αποκλείουν τη Λεωφόρο Λαυρίου σε μια μεγαλύτερη ακτίνα, αποσκοπώντας στην καθυστέρηση της αλλαγής βάρδιας των αστυνομικών. Τουλάχιστον τέσσερις φορές σε διάστημα λίγων ημερών οι κάτοικοι πετούν μπάζα και κάθε λογής αντικείμενα στην άσφαλτο, ενώ έφθασαν μέχρι και να δημιουργήσουν βαθιά ορύγματα στο οδόστρωμα. Όσα καταστρέφονται το βράδυ διορθώνονται την ημέρα από γερανούς και μηχανήματα που δουλεύουν υπό την επιτήρηση ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων και… το «Γιοφύρι της Άρτας» αποκτάει τον σύγχρονο μιμητή του…
Και ξαφνικά, μέσα στις ημέρες του Πάσχα, μια λαμπρή χαραμάδα ανοίγεται στο έωλο αδιέξοδο των τελευταίων μηνών και η λογική φαίνεται να πρυτανεύει: το πάγιο αίτημα των κατοίκων προς την Πολιτεία, για αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων και έναρξη διαβούλευσης για τη λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, γίνεται δεκτό. Τα ΜΑΤ αποχωρούν, τα μπλόκα ανοίγουν και από τις έως τώρα διαβουλεύσεις η Πολιτεία φαίνεται να συμβιβάζεται μέχρι στιγμής στην αλλαγή της χωροθέτησης του εργοστασίου σε τόπο που βρίσκει σύμφωνους τους κατοίκους.
Η επιμονή και η συλλογική αντίσταση έφερε αποτέλεσμα
Οι «πρωταγωνιστές» της Κερατέας, ο πρώην δήμαρχος Σταύρος Ιατρού, ο οποίος έχει μοχθήσει για την καλύτερη δυνατή λύση για τον τόπο του επί σειρά ετών, όσο κανείς άλλος, ο νυν δήμαρχος Λαυρεωτικής και ο αντιδήμαρχος Βασίλης Θηβαίος καταθέτουν στη zougla.gr το στίγμα του αγώνα που σημάδεψε τον τόπο τους.
(εικονολήπτης: Άβικ Δαλλακιάν)
Κάτοικοι της Κερατέας μιλούν για τη νίκη τους, όπως διαφαίνεται μέχρι αυτή τη στιγμή, τονίζουν τη σημασία των θυσιών τους και ευχαριστούν τη zougla.gr που βρέθηκε δίπλα τους και κάλυψε με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο όλα τα γεγονότα σε αντίθεση, όπως επισημαίνουν, με τη στάση που ακολούθησαν τα περισσότερα Μέσα.
Ο αγώνας της Κερατέας, όμως, αποτελεί σύμβολο και παράδειγμα και για άλλους συνδικαλιστικούς φορείς. Ορισμένοι από αυτούς καταθέτουν τις απόψεις τους στον φακό της zougla.gr.
Τα σύμβολα του αγώνα την επόμενη ημέρα
Η zougla.gr ανέβηκε στο επίμαχο Οβριόκαστρο, όπου διαπίστωσε ότι εδώ τα μπλόκα… παραμένουν: κάτοικοι φρουρούν τον πανέμορφο και καταπράσινο χώρο σε 24ωρες βάρδιες, «για τον φόβο του Ιουδαίων», όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν…
Το δικαίως αποκαλούμενο «Άπαρτο Κάστρο», η κατασκευή δηλαδή του ορμητηρίου των κατοίκων πάνω στη Λεωφόρο Λαυρίου, θα μετατραπεί σε πολιτιστικό στέκι, αποτελώντας έτσι ένα διαρκές σύμβολο του αγώνα τους. Και όπως συνέβαινε και πολύ πολύ παλαιότερα, σε ένα χωριό που αντιστεκόταν πάντα στους δικούς του «εισβολείς», έτσι και τώρα, η νίκη εορτάζεται με ένα λαμπρό, παραδοσιακό γλέντι, με φαγητό, μουσική και… ακίνδυνα βεγγαλικά…
Δείτε ακόμη: Η ζωή εν μπλόκω
ΧΥΤΑ Γραμματικού: Αποφασισμένοι για αγώνα μέχρις εσχάτων οι κάτοικοι