Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον καθηγητή Δ. Κουρέτα, μετά από έρευνα και κλινικές μελέτες για την ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού, ανάπτυξαν μια συσκευή που θα μπορεί να υπολογίσει την αντιοξειδωτική ικανότητα υγρών όπως ο καφές, οι χυμοί, η μπύρα και το κρασί.
Αυτά τα καθημερινά ροφήματα λοιπόν μπορούν να μας δώσουν την ιδανική ποσότητα αντιοξειδωτικών για τον οργανισμό μας με τη σωστή μέτρηση.
Η συσκευή είναι πολύ εύκολη στη χρήση της, περιλαμβάνει ένα χρωμόμετρο και μια εφαρμογή ο συνδυασμός των οποίων επιτρέπει την αποτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας ενός υγρού χρησιμοποιώντας ουσιαστικά μια σταγόνα του.
Όλοι ακούμε τελευταία για τροφές με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και για το ρόλο τους στην υγεία μας. Τα superfoods έχουν γίνει μέρος της καθημερινής μας διατροφής για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε αντιοξειδωτικά τα οποία παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προστασία τόσο του κυττάρου όσο και ολόκληρου του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες.
Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν την περίσσεια των ελευθέρων ριζών, ωστόσο όταν τα ενδογενή δεν επαρκούν κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση διαιτητικών αντιοξειδωτικών, προκειμένου να μην οδηγηθεί ο οργανισμός σε ένα φαινόμενο που αποκαλείται οξειδωτικό στρες και έχει συσχετιστεί εδώ και χρόνια με πληθώρα παθολογικών καταστάσεων όπως διάφοροι καρκίνοι, καρδιαγγειακά νοσήματα, νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Τα φυτικά προϊόντα πριν καταλήξουν στον καταναλωτή υφίστανται επεξεργασία η οποία μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις ιδιότητες τους. Και πάλι όμως, το τελικό προϊόν μπορεί να ενισχύσει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού όπως έχει φανεί σε κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών, τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από την ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα. Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε πως η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού για δυο εβδομάδες, βελτίωσε την οξειδοαναγωγική εικόνα του οργανισμού, αυξάνοντας τα αντιοξειδωτικά και μειώνοντας τους δείκτες οξειδωτικού στρες.
Για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια ατομική δίαιτα με βάση τις ανάγκες του καθενός σε αντιοξειδωτικά πρέπει να μετρηθεί και η αντιοξειδωτική ικανότητα του κάθε ανθρώπινου οργανισμού κάτι που θα μπορέσει να γίνει εύκολα με μια άλλη συσκευή που σχεδιάζει η ίδια ομάδα.
Αυτό αποσκοπεί στην εξατομίκευση της ιατρικής ώστε μακροχρόνια να καταστεί δυνατή η ύπαρξη ατομικών θεραπειών με βάση το μεταβολικό και γενετικό προφίλ του κάθε ατόμου. Αυτή η τάση είναι παγκόσμια, ακόμη και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, έκανε πρόσφατα μια ανακοίνωση, σχετικά με το ‘Precision Medicine Initiative’
Η συσκευή παρουσιάστηκε στο Athens Science Festival φέτος στο Γκάζι 9-10 Απριλίου.
Με την επιστημονική ομάδα συνεργάστηκαν και τρεις εγχώριες επιχειρήσεις,Polytech, CoffeeIsland, Serinth.
Επιμέλεια: Γεωργία Μόσιου