Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Με δυναμικό παρών και την ένταση στην ατμόσφαιρα να αυξάνεται ανά χρονικά διαστήματα έξω από την πλαϊνή είσοδο της Βουλής κορυφώθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας των ενστόλων που ξεκίνησε στις 11.00 το πρωί από την πλατεία Κολοκοτρώνη και μεταφέρθηκε περίπου μια ώρα αργότερα απέναντι από το Υπουργείο Οικονομικών.

Περίπου 2.000 στελέχη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού Σώματος εξέφρασαν για πολλοστή φορά τη διαμαρτυρία τους στην πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε απορρόφηση του επικουρικού τους ταμείου. Προς αυτήν την κατεύθυνση, αντιπρόσωποι των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας παρέδωσαν σχετικό ψήφισμα στη Βουλή. Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό εμπεριέχονται στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο και θα τεθεί προς ψήφιση και έχει ήδη προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων.

Έχοντας παραμείνει για αρκετή ώρα έξω από το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), οι ένστολοι κατευθύνθηκαν προς το κτήριο της Βουλής στην πλατεία Συντάγματος. Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στην πλαϊνή είσοδο του Κοινοβουλίου, ζητώντας να περάσει μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων ένα πανό που είχαν στην κατοχή τους.

Ωστόσο, οι φρουροί απάντησαν αρνητικά στο αίτημά τους, προκαλώντας την έντονη δυσφορία των διαδηλωτών. Προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος βγήκε από το κτήριο και βρέθηκε στο σημείο, προχωρώντας σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των ενστόλων.

Φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης, οι διαδηλωτές υποστήριξαν πως πίσω από την ενοποίηση των ταμείων στο πλαίσιο του σχεδίου για τη δημιουργία τριών υπερ-ταμείων (ένα για μισθωτούς, ένα για ελεύθερους επαγγελματίες και ένα για αγρότες) κρύβεται η προσπάθεια να «μπει χέρι στα αποθεματικά». Όπως ανέφεραν ορισμένοι από τους διαδηλωτές, το ταμείο είναι υγιές και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

Παράλληλα, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν ακόμα και σε απεργία, ενώ για το θέμα αυτό θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα η ΠΟΑΣΥ.

«Προκαλούν τις Ένοπλες Δυνάμεις»

Σε κοινή ανακοίνωση των ομοσπονδιών σημειώνεται ότι «καλούνται τα Προεδρεία των Πρωτοβάθμιων να δράσουν καταλυτικά, παρεμβαίνοντας στα κατά τόπο γραφεία των βουλευτών, ιδίως της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντάς τους τις τεράστιες ευθύνες που επωμίζονται εφόσον δεν αποσυρθεί το επίμαχο άρθρο 221 για το ΤΕΑΠΑΣΑ και ψηφιστεί τελικά από το Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής».

Παράλληλα, ζητούν από τους βουλευτές «να ακούσουν έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, την καθολική απαίτηση των ενστόλων για απόσυρση του επίμαχου άρθρου. Είναι αδιανόητο, όταν αποκαλύπτονται οι επιζήμιες για τα Ταμεία μας επιπτώσεις της δήθεν μεταρρυθμιστικής πρότασης του Υπουργείου Εργασίας και μάλιστα την ώρα που καταγράφεται δημοσίως το φιάσκο της αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ψηφίζεται σχετική τροπολογία προς αποκατάσταση της ανωμαλίας που προκλήθηκε, κάποιοι βουλευτές να εξακολουθούν να νομοθετούν με τόση ελαφρότητα».

«Δυστυχώς η κυβέρνηση επέλεξε μεσούντος του θέρους, να προκαλέσει για άλλη μια φορά το σύνολο των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως έχουμε ήδη τονίσει, καλώντας στο συλλαλητήριό μας όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους μας, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, όλων των Σωμάτων, Κλάδων και Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το προσκλητήριο αγώνα είναι διαρκές και το μέτωπο αγώνα αρραγές. Θα λάβουν την απάντηση όσο κι αν προσπαθούν να υπονομεύσουν τον δίκαιο αγώνα μας» προστίθεται.