Tην ώρα που εκατοντάδες πολίτες σπεύδουν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, κατατίθεται η πρώτη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εγκατάστασης μεταναστών στο Αττικό Άλσος.
Πρόκειται για μία κίνηση που καταδεικνύει πως στα σημαντικά θέματα όπως το προσφυγικό η Ελλάδα έχει συχνά …δύο όψεις.
Με την προσφυγή που κατέθεσαν 47 κάτοικοι της Νέας Φιλοθέης και των Τουρκοβουνίων ζητούν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις για την εγκατάσταση μεταναστών στο Αττικό Άλσος υποστηρίζοντας πως θα αλλάξουν «επί το δυσμενέστερο» οι όροι διαβίωσης στην περιοχή.
Η προσφυγή τους αφορά το τριώροφο ιδιωτικό κτίριο στην συμβολή των οδών Γεωργίου Μπάκου και Αθανασίου Καρπενησιώτη, που μισθώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (γραφείο Ελλάδος) για να φιλοξενήσει μετανάστες.
Οι κάτοικοι θεωρούν αντισυνταγματικές και παράνομες τις αποφάσεις για τις δομές φιλοξενίας των προσφύγων αλλά και τον κανονισμό λειτουργίας του hot spot, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος για την προστασία του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, καθώς μετατρέπουν τη χρήση του επίμαχου κτιρίου από χρήση γενικής κατοικίας και γραφείων σε δομές φιλοξενίας μεταναστών.
Με την προσφυγή τους οι κάτοικοι μιλούν για παντελή έλλειψη τεχνικών ελέγχων και σειρά αυθαίρετων κατασκευών στην συγκεκριμένη εγκατάσταση. Ισχυρίζονται επίσης ότι οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις παραβιάζουν τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης της περιοχής, καθώς επιτρέπουν μέχρι 100 ξενώνες και ξενοδοχεία στο Αττικό Άλσος. Μία από τις αποφάσεις αυτές, όπως λένε, εκδόθηκε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου χωρίς καμία τέτοια αρμοδιότητα θέτοντας ακόμη ένα θέμα ακυρότητας.