Η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, της παραλίας, που βρίσκεται στα όρια της προστατευόμενης ζώνης Natura 2000, στο Σανί Κυπαρισσίας, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, και πριν από μερικές μέρες, οι βλαβερές παρεμβάσεις ολοκληρώθηκαν!
Η περιοχή Σανί Κυπαρισσίας πριν τις παρεμβάσεις του εργολάβου
Την δασική έκταση, τις αμμοθίνες, τα λουλούδια της θάλασσας και τις φωλιές θαλάσσιων χελωνών, που βρίσκονταν εκεί, αντικατέστησε τον Ιούλιο του 2007 ένας δρόμος, «μια λεωφόρος που ούτε η Κυπαρισσία δε διαθέτει τέτοια» όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής.

Τότε ένας εργολάβος με μηχάνημα χωρίς αριθμό κυκλοφορίας, και χωρίς άδεια, διάνοιξε – σύμφωνα με τους καταγγέλοντες – δρόμο κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.
Καταπάτησε μεγάλο μέρος από την αιγιαλίτιδα ζώνη, αποψίλωσε μέρος δασικής έκτασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφαίρεσε πασσάλους της κτηματικής υπηρεσίας. Ισοπέδωσε όλες τις αμμοθίνες της περιοχής σε απόσταση 400 μέτρων περίπου, και τέλος εναπόθεσε χοντρό χαλίκι οδοποιίας (3Α).

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2007 ο Άγγελος Δημόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι του Μεσσηνιακού Κόλπου», κατήγγειλε επίσημα το γεγονός, με επιστολή του προς τον Λιμενικό Σταθμό Κυπαρισσίας, την Κτηματική Υπηρεσία Μεσσηνίας, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κυπαρισσίας, και τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ».

Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε στην επιστολή του ότι «το γεγονός αντιλήφθηκε αρχικά ο κ. Ανδρέας Δημητρίου, δικηγόρος από την Αθήνα, που έκανε τις διακοπές του στην περιοχή και προσπάθησε να σταματήσει το έργο […] Όταν ο κ. Δημητρίου και άλλοι παραθεριστές προσπάθησαν να τον εμποδίσουν, δεν πτοήθηκε καθόλου και μάλιστα τους απείλησε βίαια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επομένη, συνέχισε τις εργασίες και έστρωσε το αμμοχάλικο στο μισό περίπου του υπό διάνοιξη δρόμο. Τις εργασίες διέκοψαν αξιωματικοί του Λιμενικού Σταθμού Κυπαρισσίας, οι οποίοι προσήγαγαν τον εργολάβο για ανάκριση».

Είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη παράκτια ζώνη ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και ισχύουν οι περιορισμοί που καθορίζει το Προεδρικό Διάταγμα 1161/20 Σεπτεμβρίου 1993, για τις προστατευόμενες περιοχές.

Επίσης, η εταιρεία για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, «ΑΡΧΕΛΩΝ» έχει εκπονήσει Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ.), η οποία έχει κατατεθεί στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Οποιαδήποτε ανάπτυξη επομένως πρέπει να είναι ήπια και με πολύ υψηλές προδιαγραφές.

Ο σύλλογος απευθύνθηκε και προς την Κτηματική Υπηρεσία της Μεσσηνίας, η οποία επιβεβαίωσε τις αυθαιρεσίες με έκθεση αυτοψίας της. Με διοικητική πράξη προστασίας της Η περιοχή πριν το 2007περιοχής (πρωτόκολλο κατεδάφισης) ζήτησε να αποκατασταθεί η βλάβη.

Η διάνοιξη συνεχίστηκε απρόσκοπτα το 2009

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2009, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, ο ίδιος εργολάβος, ο Γιώργος Μπακούρος, παράνομα άπλωσε αμμοχάλικο και στο υπόλοιπο κομμάτι του δρόμου, που δεν είχε προλάβει να «στρώσει» τότε.

Προχώρησε όμως ανενόχλητος και σε επιπλέον εκχέρσωση δασικής έκτασης, αφού διαπλάτυνε κι’ άλλο τον παράνομο δρόμο.

Οι κάτοικοι της περιοχής Γεώργιος και Ευθυμία Κασίμη κατήγγειλαν στις 12/9/2009 στο Α.Τ. Κυπαρισσίας την δράση του.

Το ίδιο έκανε και ο κ. Δημόπουλος, όπως αναφέρει, στην επιστολή που έστειλε χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας. Όμως οι αστυνομικές αρχές του απάντησαν ότι αν και πήγαν στην περιοχή δεν διαπίστωσαν τίποτα.

Ακούστε τι δήλωσε στην zougla.gr ο κ. Δημόπουλος σχετικά με την υπόθεση:



Όλοι οι αρμόδιοι… αναρμόδιοι (Δήμος, Κτηματική Υπηρεσία, Περιφέρεια)

Ο δήμαρχος Κυπαρισσίας, Γιώργος Αμπατζιώτης, μιλώντας στην zougla.gr, μας εξήγησε ότι «κάποιοι εξ Αθηνών κάνουν την τρίχα, τριχιά. Επί της ουσίας έγινε μια μικρή διάνοιξη ενός δρόμο που προϋπήρχε.

Γνωρίζω το γεγονός αλλά δεν έχω εικόνα του, πως είναι τώρα περιοχή. Καλύτερα να απευθυνθείτε στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου καθώς η περιοχή ανήκει στο ελληνικό δημόσιο». Ο δρόμος μετά την "επέμβαση" του εργολάβου τον Ιούλιο του 2007
 
Ο Γιώργος Βλάχος, διευθυντής της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου της Μεσσηνίας εξήγησε στην zougla.gr ότι μετά την αυτοψία το 2007 εκδόθηκε, όπως προβλέπεται, πρωτόκολλο κατεδάφισης, προκειμένου ο φερόμενο ως δράστης να αποκαταστήσει τον χώρο και να απομακρύνει τα υλικά. Αν αυτό δεν γίνει μέσα σε 30 μέρες ο νόμος προβλέπει να προχωρήσει στην αποκατάσταση, η Περιφέρεια.

Μετά και από την δεύτερη καταγγελία σχετικά με την νέα παρέμβαση το 2009, ο κ. Βλάχος μας είπε ότι στην επιτόπια έρευνα φάνηκε ότι ο εργολάβος είχε αφαιρέσει μεν κάποια ποσότητα του αρχικού αμμοχάλικου, αλλά είχε προβεί σε κάποιες νέες, ήπιες παρεμβάσεις, που δύσκολα διακρίνονται.

Συμπέρασμα: όλοι οι αρμόδιοι είναι τελικά αναρμόδιοι και κάθε ιδιώτης μπορεί τελικά να ανοίγει ανενόχλητος δρόμους για να φτάνει ευκολότερα στην ιδιοκτησία του. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια από τις πλέον «προστατευμένες» περιοχές της Ελλάδας. Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί στις απροστάτευτες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης