Ως μία πρώτη νίκη του λαού του Κορυδαλλού, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο δήμαρχος, Σταύρος Κασιμάτης, καθώς το μεσημέρι παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργου Γαβρίλη και βουλευτών της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση του εξωτερικού τοίχου των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.
Η σημερινή «είναι μέρα χαράς και ηθικής ικανοποίησης», καθώς «τη θέση των γκρίζων τοίχων και των κελιών θα πάρει σύντομα ένα πάρκο πρασίνου και αναψυχής», το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής, ανέφερε ο κ. Κασιμάτης και προσέθεσε. «Σήμερα γιορτάζουμε και από αύριο συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα μας, προκειμένου να γίνει πράξη η δέσμευση όλων των κυβερνήσεων από το 1994 και μετά, για πλήρη και οριστική απομάκρυνση των φυλακών από την πόλη».
Πρόκειται για έναν χώρο 10 στρεμμάτων στον οποίο βρίσκονταν παλαιότερα τρεις πτέρυγες των γυναικείων φυλακών και για την οποία υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη από τον Δήμο Κορυδαλλού για τη διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου αναψυχής, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής.
«Η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα και προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις να υλοποιήσει αυτό που είχε υποσχεθεί», τόνισε κατά την άφιξη του ο Σταύρος Κοντονής και προσέθεσε ότι «το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού ήταν άμεσο γι΄ αυτή την εξέλιξη και η κυβέρνηση λειτούργησε στο σύνολό της για να πραγματοποιηθούν οι εργασίες».
«Σήμερα πανηγυρίζουμε γι΄ αυτή την εξέλιξη και από αύριο εντείνουμε τον αγώνα μας για να γίνει πράξη η δέσμευση όλων των κυβερνήσεων να φύγουν οριστικά οι φυλακές από την πόλη μας», δήλωσε από την πλευρά του ο Σταύρος Κασιμάτης, και απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό τόνισε, ότι αυτό που θέλει να του ζητήσει και δεν έχει κανένα κόστος είναι να περάσει και να ψηφιστεί από τη Βουλή το ειδικό χωροταξικό για την πλήρη απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού.
Ο υπουργός προσέθεσε ότι αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε η κυβέρνηση το υλοποίησε και ότι τα περαιτέρω είναι θέματα που άπτονται της γενικότερης οικονομικής κατάστασης και των δυνατοτήτων για τη συγκρότηση νέων φυλακών.
Σημειώνεται ότι το 2008 οι κρατούμενες των γυναικείων φυλακών μεταφέρθηκαν στο νέο κατάστημα του Ελεώνα και δημοπρατήθηκε το έργο κατεδάφισης. Το 2010 ξεκίνησε η πρώτη φάση της κατεδάφισης, ενώ στις 8 Νοεμβρίου του 2011 με απόφαση υπουργού Χάρη Καστανίδη παραχωρούνται στον Δήμο Κορυδαλλού τα 10 στρέμματα των πρώην γυναικείων φυλακών.
Την 1η Οκτωβρίου 2013 με διάφορες προφάσεις «παγώνει» το έργο της κατεδάφισης, ενώ στις 12 Σεπτεμβρίου 2016, ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητά να ολοκληρωθεί η κατεδάφιση και η παραχώρηση της έκτασης στον Δήμο.
Τον Μάρτιο του 2017 γίνεται επανέναρξη των εργασιών και η κατεδάφιση της τρίτης πτέρυγας και τελικά σήμερα κατεδαφίζεται η μάντρα στην οδό Γρ. Λαμπράκη και παραδίδεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης στον Δήμο Κορυδαλλού.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μετά το πέρας το εκδήλωσης σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους τόνισε τα εξής: «Μια προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού προς τους πολίτες της περιοχής σήμερα υλοποιήθηκε και ένα αίτημα δεκαετιών πήρε σάρκα και οστά. Αυτό δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση πολιτεύεται και υλοποιεί βήμα- βήμα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες το πρόγραμμά της και τις υποσχέσεις που έδωσε στο λαό. Θέλω να πω ότι οι προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής όλα αυτά τα χρόνια απέδωσαν καρπούς, αλλά απέδωσαν καρπούς γιατί υπάρχει στην εξουσία η κυβέρνηση της Αριστεράς, η κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτά τα αιτήματα από την πρώτη στιγμή τα αγκάλιασε. Σήμερα σε σύντομα χρονικό διάστημα τα υλοποιεί. Είναι κάτι που πιστώνεται στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση του έργου».
«Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτής της πολύχρονης και δύσβατης προσπάθειας. Όλους τους δημάρχους, που προηγήθηκαν της δικής μου θητείας, των οποίων ο αγώνας υπήρξε παρακαταθήκη για να έχουμε τη σημερινή επιτυχία» τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Κορυδαλλού.
Ο κ. Κασιμάτης ευχαρίστησε επίσης τους πρώην υπουργούς Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη για τη δημοπράτηση του έργου κατεδάφισης το 2008 και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρώην γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής Μαρίνο Σκανδάμη για την παραχώρηση της έκτασης των 10 στρεμμάτων στον Δήμο το 2011, την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και το περιφερειακό συμβούλιο για την ένταξη του έργου διαμόρφωσης του πάρκου στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής το 2016 και την εταιρεία Κτηριακές Υποδομές Α.Ε, που είχε την ευθύνη του έργου κατεδάφισης και την πρόεδρο Ιωάννα Κοντούλη.
«Και βεβαίως ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, η συμβολή των οποίων υπήρξε καταλυτική για την ολοκλήρωση του έργου κατεδάφισης και την παράδοση της έκτασης», επισήμανε.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης είπε ότι το γκρέμισμα του εξωτερικού τοίχου των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού αποτελεί μια εξέλιξη με υψηλό συμβολισμό και αξία. Ανέφερε ότι συνιστά μια πρώτη δικαίωση των αγώνων που προηγήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες για την πλήρη απομάκρυνση των φυλακών, ενώ υπογράμμισε ότι το γκρέμισμα κάθε φυλακής, έστω και με έμμεσο τρόπο, επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση την ανάγκη εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος κι αυτό με τη σειρά του μας θέτει ενώπιον των ζητημάτων εκπαίδευσης και πολιτισμού ως κοινωνία συνολικά.
Υπογράμμισε ότι η μελέτη της ανάπλασης είναι έτοιμη και ότι το έργο θα δημοπρατηθεί σύντομα, έχοντας «εξασφαλισμένες πιστώσεις 5.000.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής».
Συμπλήρωσε επίσης ότι Περιφέρεια στηρίζει εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις μέσα στις φυλακές, και μεθαύριο Πέμπτη στελέχη της θα επισκεφτούν το Σχολείο «2ης ευκαιρίας» των Φυλακών Κορυδαλλού.
Κλείνοντας τη δήλωση του ο κ, Γαβρίλης χαρακτήρισε απολύτως θετικές αυτές τις δράσεις, γιατί όπως σημείωσε «σε μια περίοδο που όλοι διαπιστώνουν την σοβούσα κρίση πολιτικής εκπροσώπησης όπου μπορούν να καταγράφονται μετρήσιμα αποτελέσματα και να ικανοποιούνται κοινωνικά αιτήματα δεκαετιών, είναι προφανές ότι αυτό συμβάλλει πέραν των άλλων και στην αποκατάσταση της σχέσης της κοινωνίας με την πολιτική, που έχει πια αποκτήσει στη σημερινή συγκυρία επιτακτική».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ