Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, με εξαίρεση ενός κόμματος, πλέον είναι ώριμο να υπερασπιστεί νέες ρυθμίσεις που θα προβλέπουν μια νέα ποινική αντιμετώπιση των φαινομένων του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο, που επιβάλει ποινικές κυρώσεις εναντίον εκείνων που δημόσια προκαλούν ρατσιστικού χαρακτήρα βιαιοπραγίες, είναι κατά βάση έτοιμο και έως την Παρασκευή θα έχει κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
– Κύριε υπουργέ, φέρνετε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που επιβάλλει αυστηρότατες ποινικές κυρώσεις εναντίον εκείνων που δημόσια προκαλούν ή διεγείρουν σε βιαιοπραγίες σε βάρος προσώπων με γνώμονα το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό;
– Ολοκληρώνουμε σήμερα και αύριο τις διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του νομοσχεδίου και δεν θέλω να αναφέρω λεπτομέρειες. Ως προς το μέγεθος της ποινής, εγώ δεν νομίζω ότι μόνο με το να επιβάλουμε αυστηρές ποινές θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Είναι λάθος αυτό. Σας ζητώ συγγνώμη που αυτήν τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να σας πω λεπτομέρειες, όχι γιατί έχω κάτι κρυφό, αλλά η υπευθυνότητά μου προς εσάς και το έργο που επιτελείται μου επιβάλλει να περιμένουμε μια ημέρα τουλάχιστον.
– Το Σύνταγμα πιστεύετε ότι δεν επαρκεί για την απόκρουση τέτοιων φαινομένων;
– Έχουμε ένα άρθρο στο Σύνταγμα που τα λέει όλα. Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Σύνταγμά μας οφείλουμε να πούμε ότι εγγίζει την πληρότητα. Ειδικότερα το άρθρο 5, παράγραφος 2, τα λέει όλα: όταν λέει, για παράδειγμα, ότι, όταν κάποιος βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, που παραμένει, που μπαίνει απλώς μέσα, είτε έχει έγγραφα είτε δεν έχει, αυτός έχει απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής, της ελευθερίας χωρίς κρίσεις φυλής, χρώματος, γλώσσας, πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, τι άλλο να προσθέσει. Να πω κάτι ακόμη που ίσως να μην είναι πολύ γνωστό. Το 1979 ψηφίσαμε τον νόμο 729 που έγινε σταθερή αναφορά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για χρόνια ολόκληρα. Αυτοί οι νόμοι συμπληρώθηκαν και μεταγενέστερα, αλλά και με μια πρόσφατη διάταξη που φέραμε σε ένα νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά και άλλες διατάξεις. Η διάταξη αυτή ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή, που δεν μετείχε στην ψηφοφορία συνολικά για το νομοσχέδιο. Τι θέλω να πω: έχουμε ένα δυνατό δικαιϊκό πλαίσιο. Τώρα εμείς βλέπουμε και κάποια άλλα ζητήματα: συμπεριφορές μέσα στη Βουλή, συμπεριφορές κομμάτων, τι συνέπειες μπορεί να υπάρξουν.
– Συνδέετε, κύριε υπουργέ, από ό,τι καταλαβαίνω, το νομοσχέδιο με συμπεριφορές και επιθέσεις της Χρυσής Αυγής;
– Η αντίληψη την οποία υπηρετούμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ότι όσο είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο για να καταπολεμούμε αυτά τα φαινόμενα, μην κάνουμε το λάθος και στοχοποιήσουμε και φέρουμε αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Είναι όντως η Χρυσή Αυγή, αλλά δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, είναι οι Χρυσές Αυγές σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να δούμε πρώτα τις αιτίες που προκαλούν τα φαινόμενα της Χρυσής Αυγής. Όντως είναι το μεταναστευτικό. Εδώ οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ιδιαίτερα η Αριστερά πρέπει να δει στην ουσία το πρόβλημα και όχι με έναν ρομαντισμό μόνο. Δεν αρκεί αυτό, γιατί έτσι δεν προσφέρει τίποτα ούτε στους μετανάστες ούτε στη Δημοκρατία. Από την άλλη πλευρά και μια αντίληψη μηδενικής ανοχής και πάλι δεν φέρνει τα αποτελέσματα τα αναμενόμενα. Θέλω να πω ότι χρειάζεται μια ενίσχυση των θεσμών μας, του Κοινοβουλίου, του προσώπου του Κοινοβουλίου, της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας του Κοινοβουλίου. Αν τα φθείρουμε μόνοι μας αυτά, δίνουμε περιθώριο στη Χρυσή Αυγή..
– Στην περίπτωση που οι δράστες ρατσιστικών επιθέσεων είναι πολιτικά πρόσωπα; Το έχετε συμπεριλάβει αυτό;
– Βεβαιότατα. Πέραν όμως από την αυστηροποίηση των ποινών με το νομοσχέδιο αναζητούνται λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συμπεριφορά βουλευτών κομμάτων, έτσι ώστε να είναι υψηλή η αποτελεσματική λειτουργία του Κοινοβουλίου, αλλά και να υπάρχουν και συνέπειες για όσους παραβιάζουν τον νόμο, τον κανονισμό, τη λειτουργικότητα του Κοινοβουλίου και εκπέμπουν προς τα έξω μια θεσμική απαξία, αυτό είναι το χειρότερο.
– Κύριε υπουργέ, μια τελευταία ερώτηση. Και στο παρελθόν, νομοσχέδιο για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου είχαν προσπαθήσει να περάσουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης και Μ. Παπαϊωάννου.
– Τώρα ωρίμασαν τα πράγματα και από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων με μία εξαίρεση ζητείται το νομοσχέδιο -που είναι έτοιμο κατά βάση και έως την Παρασκευή θα το έχουμε κατεβάσει. Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων θέλει να υπάρχει ακριβώς αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί αναμφισβήτητα υπ’ όψιν και της δικής σας αξιολόγησης και του λαού, αλλά κυρίως θα τεθεί υπ’ όψιν του Κοινοβουλίου, που θα κληθεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο ή να κάνει τις δικές του παρεμβάσεις. Τώρα εκείνο που μπορώ να σας βεβαιώσω είναι ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, με εξαίρεση ενός κόμματος, πλέον είναι ώριμο να υπερασπιστεί νέες ρυθμίσεις που θα προβλέπουν μια νέα ποινική αντιμετώπιση -το θέμα δεν εξαντλείται φυσικά στην ποινική αντιμετώπιση, όπως προδήλωσα- συμπεριφορών με ένα νεοναζιστικό πρόσημο.
Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση