Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα Δευτέρα το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο νόμο Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια. Ένα από τα σημεία αιχμής, η δυνατότητα των νυν πρυτανικών αρχών να εξαντλήσουν τη θητεία τους, πήρε όπως φαίνεται το πράσινο φως από το Συμβούλιο των τριών αρχηγών.

Υπό διαμόρφωση είναι ακόμη ζητήματα που αφορούν στη διενέργεια των εκλογών με ταξινομική ψήφο, τη σύντομη λίστα υποψηφίων για τα αξιώματα του πρύτανη και του κοσμήτορα, καθώς και στο ρόλο των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου διοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται, είναι οι εξής:

* Επαναφορά τμημάτων και τομέων με τις γενικές τους συνελεύσεις, τους προέδρους, τους διευθυντές τους και με τις αρμοδιότητές τους, που αφαιρούνται από τον κοσμήτορα και την κοσμητεία.
* Συγκρότηση των εκλεκτορικών σωμάτων εκλογής και εξέλιξης καθηγητών από τις γενικές συνελεύσεις τμημάτων, αντί των Σχολών.
* Κατάργηση της διεθνούς προκήρυξης για την εκλογή πρύτανη. Μόνον καθηγητές του κάθε ιδρύματος θα μπορούν να είναι υποψήφιοι.
* Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου θα πρέπει να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου και άλλα ακαδημαϊκά προσόντα.
* Η μία θητεία των πρυτάνεων μειώνεται από 5 σε 4 χρόνια.
* Επιστροφή των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών (ΜΠΣ) στον έλεγχο των τμημάτων, αφού καταργείται η Μεταπτυχιακή Σχολή.
* Tην ευθύνη για τις εκλογές ανάδειξης των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου έχουν οι πρυτάνεις.
* Παρατείνεται η θητεία των πρυτάνεων, οι οποίοι όμως θα έχουν την υποχρέωση να διενεργήσουν τις εκλογές για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης. Αν, όμως, κωλυσιεργούν, θα διώκονται για παράβαση καθήκοντος.
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, προκαλούν ήδη αναταράξεις.

Όσοι υποστήριζαν πως ο νόμος έπρεπε να εφαρμοσθεί με ελάχιστες τροποποιήσεις και εφόσον αυτές χρειάζονταν, τώρα εκτιμούν ότι με τις αλλαγές, που έχουν γίνει γνωστές από δημοσιογραφικές πληροφορίες, ουσιαστικά ανατρέπεται ο αρχικός νόμος.

Όσοι, όμως, υποστήριζαν ότι ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, εκτιμούν τώρα ότι με τις βελτιώσεις, που πρόκειται να γίνουν, θα διευκολυνθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα να τον εφαρμόσει.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής» το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε ανασχεδιασμό του «ακαδημαϊκού χάρτη», εκπονώντας σχέδια συγχωνεύσεων ή καταργήσεων τμημάτων.

Το σχέδιο με την ονομασία «Αθηνά» πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα από το υπουργείο Παιδείας, και θα περικόψει δραστικά το πλήθος των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αφού σήμερα λειτουργούν 24 ΑΕΙ σε 36 πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις και κωμοπόλεις.

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου έχουν μπει τα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ θα συγχωνευθούν σχολές και στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Αιγαίου, Θράκης και Θεσσαλίας, που παρουσιάζουν χαμηλή έως ανύπαρκτη ζήτηση από τους υποψηφίους και τα οποία συγχρόνως παρουσιάζουν μια φθίνουσα πορεία στην «παραγωγή πτυχιούχων» την τελευταία πενταετία.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου