Βαριά άρρωστος είναι ο «έλληνας ασθενής» σύμφωνα με τον γερμανό εντεταλμένο για τις μεταρρυθμίσεις Βόλφγκανγκ Τσέλερ. Μιλώντας στη Deutsche Welle θεωρεί πανάκεια τα γενόσημα και προτείνει λύσεις για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων.
O Βόλφγκανγκ Τσέλερ είναι έμπειρος πολιτικός. Ως εντεταλμένος της προηγούμενης γερμανικής κυβέρνησης σε θέματα ασθενών, έχουν δει πολλά τα μάτια του. Όμως, όσα είδε και άκουσε πριν λίγες ημέρες στις επαφές του στην Ελλάδα – στα νέα του καθήκοντα ως εντεταλμένου για την παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας – ξεπερνούν τη φαντασία.
Τα εμπόδια της ελληνικής γραφειοκρατίας
Στη συνέντευξή του, επέλεξε προσεκτικά τις εκφράσεις του, όταν κλήθηκε να βαθμολογήσει το ελληνικό σύστημα υγείας. «Δεν υπάρχει βαθμός, η κατάσταση είναι καταστροφική».
«Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουν στην πραγματικότητα πόσο κακή είναι η κατάσταση, ανάμεσα σε αυτούς και πολιτικοί», είπε ο γερμανός πολιτικός. «Εδώ θα πρέπει να πω προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι ο νέος υπουργός Υγείας, όσο και ο προκάτοχός του, αλλά και ο πρωθυπουργός Σαμαράς, είναι πολιτικοί με στρατηγική και θέληση να προσφέρουν.
Αυτή είναι και η μεγάλη μου ελπίδα. Σε αυτό το επίπεδο υπάρχει επίγνωση του τί πρέπει να γίνει. Πρόβλημα υπάρχει στην υλοποίηση, στον συντονισμό με τα μεσαία κλιμάκια, στην εφαρμογή των νόμων και των μεταρρυθμίσεων. Νομίζω ότι η γραφειοκρατία των υπουργείων θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της».
Μόνη λύση τα γενόσημα
Τι όμως πρέπει να γίνει στην Ελλάδα στον τομέα υγείας για να προσεγγίσει η χώρα το ευρωπαϊκό επίπεδο; Καταρχήν, να δαμάσει τη φαρμακευτική δαπάνη μέσω των γενοσήμων, υπογραμμίζει ο Τσέλερ φέρνοντας ως παράδειγμα τον εαυτό του, που ως καρδιοπαθής, παίρνει 7 χάπια την ημέρα, όλα γενόσημα.
Συστήνω να μην παραγγέλλονται γενόσημα από το διαδίκτυο, επειδή όλα μπορούν να συμβούν, αλλά από την ευρωπαϊκή αγορά, που είναι τόσο ασφαλή όσο και τα πρωτότυπα. Εξ άλλου υπάρχουν και Έλληνες παρασκευαστές γενοσήμων, κι αυτό αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τον κλάδο».
Στην επισήμανση ότι υπάρχουν δυνάμεις στο χώρο του φαρμάκου που αντιστέκονται σθεναρά στα γενόσημα χρησιμοποιώντας ως πάτημα την αρνητική εικόνα τους στην κοινή γνώμη, ο γερμανός ειδικός προτείνει εκστρατείες ενημέρωσης για την ακινδυνότητα των γενόσημων και εάν δεν επιτύχουν, να καλύπτεται η διαφορά του κόστους από τον ιδιώτη, όπως γίνεται στη Γερμανία.
Χρηματοδότηση των νοσοκομείων
Ο Βόλφγκανγκ Τσέλερ προβληματίζεται από το μεγάλο αριθμό των ανασφάλιστων ανέργων. Και χάρηκε, όταν ενημερώθηκε, ότι από τον Αύγουστο, θα ασφαλίζονται πλέον δωρεάν. «Πρόκειται για μια πρόοδο εξαιρετικά μεγάλης σημασίας», είπε στη DW. «Τώρα πρέπει να δούμε πως θα εξασφαλιστούν οι οργανωτικές προϋποθέσεις για να γίνεται χρήση των υπηρεσιών υγείας. Χρειάζεται η εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για ένα ποσό γύρω στα 340 εκατομμύρια που θα καταβληθεί από το υπουργείο».
Ο γερμανός ειδικός έχει συγκεκριμένη πρόταση, δοκιμασμένη και επιτυχημένη στη Γερμανία. Πρόκειται για το σύστημα της κατ΄ αποκοπήν κοστολόγησης μιας εγχείρισης ή μιας θεραπείας με ένα συγκεκριμένο ποσό, έτσι ώστε να γνωρίζειτο νοσοκομείο τι έχει λαμβάνειν από τον ασφαλιστικό οργανισμό. Τα ποσά αναπροσαρμόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος.
Δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να εφαρμοστεί από τη μια μέρα στην άλλη, προειδοποιεί ο Β. Τσέλερ. Χρειάζεται διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά το υπουργείο Υγείας βλέπει πολύ θετικά την πρόταση.
Κριτική στην τρόικα
Ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης που θα παρακολουθεί στο εξής την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό σύστημα υγείας δίνει μεγάλη σημασία στον παράγοντα χρόνο. Και εδώ διαφωνεί με το σφιχτό πλαίσιο χρόνου που έχει θέσει η τρόικα.
Στον τομέα υγείας χρειάζεται να ληφθούν μέτρα άμεσης υλοποίησης, όπως είναι οι ανασφάλιστοι και η φαρμακευτική δαπάνη, διότι πρόκειται για θέματα ζωής και θανάτου. Σε ό,τι αφορά την αλλαγή στην χρηματοδότηση των νοσοκομείων χρειάζεται χρόνος, επειδή στο τέλος το νέο σύστημα θα πρέπει να είναι λειτουργικό, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώνονται ανάλογα με τις ικανότητές τους και οι άνθρωποι να έχουν ένα λειτουργικό νοσοκομείο που να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες να προσφεύγουν».
Όνειρο θερινής νυχτός; Καθόλου, απαντά με αισιοδοξία ο Β.Τσέλερ. Ήδη ετοιμάζει μοντέλα προτάσεων για την εξασφάλιση και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια, όπου τα προβλήματα είναι οξύτερα. Σε 6 μήνες το αργότερα ο Τσέλερ θα είναι και πάλι στην Ελλάδα…
Πηγή: Deutsche Welle