Zougla Newsroom

Αυξάνονται και πληθύνονται καθημερινά, οι καταγγελίες πολιτών για τις ξένες εταιρείες -funds, που έχουν πάρει τα «κόκκινα δάνεια» από τις συστημικές τράπεζες και απειλούν τους πολίτες με κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων, σε περίπτωση που δεν έρθουν σε συμφωνία- συμβιβασμό για την εξόφληση των δανείων με τους τόκους που τα συνοδεύουν, παρά τα πρόστιμα – χάδια που επιβάλλονται στα “κοράκια”, τα επακόλουθα της οικονομικής κρίσης που έπληξε τους Έλληνες τα προηγούμενα χρόνια.

Το εξωφρενικό ωστόσο είναι, όπως καταγγέλλει επωνύμως στη «Ζούγκλα», ο κ. Ευάγγελος Κουτουμάνος, κάτοικος Ηρακλείου Κρήτης, ότι οι συγκεκριμένες ξένες εταιρείες -funds, διαχείρισης των δανείων, στην προκειμένη περίπτωση η doValue Greece,  δημοσιοποιούν εγγράφως τα ονοματεπώνυμα των οφειλετών και των εγγυητών των εν λόγω δανείων κατά εκατοντάδες, τις διευθύνσεις τους αλλά και τα ποσά που οφείλουν, στα έγγραφα που αποστέλλουν στον εκάστοτε οφειλέτη- δανειολήπτη, τον οποίο ενημερώνουν για το χρέος του.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο ίδιος αιφνιδιάστηκε, αντικρίζοντας το περιεχόμενο του ογκωδέστατου φακέλου που του απεστάλη στο σπίτι του, βλέποντας ότι στα σχετικά έγγραφα που τον αφορούσαν, υπήρχαν τουλάχιστον άλλα 40 ονόματα οφειλετών και εγγυητών με τις διευθύνσεις τους, τα ποσά που οφείλουν και καλούνται να καταβάλουν.

Διερωτάται δικαίως λοιπόν, πως είναι δυνατόν να κοινοποιούνται με τόση ευκολία στον οποιονδήποτε τα παραπάνω προσωπικά δεδομένα, όπως και για τους λόγους που δεν έχει ασχοληθεί επ’ αυτού ο αρμόδιος εισαγγελέας, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά κατάφωρη παραβίαση προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Φυσικά όταν επικοινώνησε με εκπροσώπους της εν λόγω εταιρείας, οι απαντήσεις που έλαβε στα ερωτήματά του αυτά, κάθε άλλο παρά τον κάλυψαν.

Ακούστε αναλυτικά όσα καταγγέλλει ο Ευάγγελος Κουτουμάνος

Δείτε τα σχετικά έγγραφα που απέστειλε στη «Ζούγκλα» ο καταγγέλλων για να πιστοποιήσει τα λεγόμενά του. Φυσικά έχουν σβηστεί  όλα τα στοιχεία των υπολοίπων οφειλετών, κάτι που δεν έκανε η εν λόγω εταιρεία πριν του αποστείλει, τα έγγραφα που τον αφορούσαν.

 

 

 

Έριξε ένα… πρόστιμο – χάδι στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων

Διοικητικά πρόστιμα -χάδι συνολικού ύψους 790.000 ευρώ επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης σε τρεις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στις τρεις αυτές εταιρείες για παραβίαση της Νομοθεσίας, κατόπιν εξέτασης καταγγελιών στη Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Συγκεκριμένα:

Α. Πρόστιμα συνολικού ύψους 330.000 ευρώ στην doValue Greece A.E.Δ.Α.Δ.Π., σε εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 3758/2009, περί ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις γιατί:

1. Ανέθετε σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών την ενημέρωση δανειοληπτών για ληξιπρόθεσμη οφειλή τους που είχε ήδη εξοφληθεί,

2. Ανέθετε σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών την ενημέρωση δανειοληπτών για ληξιπρόθεσμη οφειλή τους ενώ οι οφειλέτες είχαν υποβάλει αίτηση κήρυξης πτώχευσης που είχε γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο,

3. Ενημέρωνε δανειολήπτες περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής, σε περιπτώσεις που είτε ο δανειολήπτης κατέβαλε προσηκόντως τις δόσεις του δανείου είτε είχε υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του ν.3869/2010 τηρώντας τη δικαστική ρύθμιση.

Β. Πρόστιμο ύψους 280.000 ευρώ στη Cepal Hellas A.E.Δ.Α.Δ.Π., σε εφαρμογή του άρθρου 13α του ν. 2251/1994, για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές έναντι των δανειοληπτών στο πλαίσιο της διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις για:

1. Αδικαιολόγητη καθυστέρηση ελέγχου της εξουσιοδότησης των νόμιμων εκπροσώπων των οφειλετών και της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης ρύθμισης της οφειλής τους.

2. Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην επεξεργασία αιτημάτων των δανειοληπτών που αφορούν σε εξέταση αιτήματος ρύθμισης της οφειλής τους και έκδοσης βεβαίωσης υπολοίπου οφειλής.

3. Δυσχέρεια στην επικοινωνία των δανειοληπτών με την εταιρεία στο πλαίσιο διαχείρισης των οφειλών τους.

Γ. Πρόστιμο ύψους 180.000 ευρώ στην INTRUM HELLAS Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π., σε εφαρμογή του άρθρου 13α του ν. 2251/1994, για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές έναντι των δανειοληπτών στο πλαίσιο της διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις για:

1. Μη ορθή ενημέρωση για το υπόλοιπο των οφειλών του δανειολήπτη με σκοπό την ολική εξόφληση εκ μέρους του, καθώς και αδικαιολόγητη καθυστέρηση ανταπόκρισης σε αίτημά του σχετικά με την έκδοση βεβαίωσης εξόφλησης των δανειακών υποχρεώσεών του.

2. Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υλοποίηση αιτήματος δανειολήπτη περί αντιλογισμού ποσού που είχε κατατεθεί εκ παραδρομής.

3. Αδικαιολόγητη καθυστέρηση ανταπόκρισης σε αίτημα δανειολήπτη σχετικά με την αποστολή του υπολοίπου του δανείου ενταγμένου στον ν. 3869/2010.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης διενεργεί εντατικούς ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας που ρυθμίζει τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών και συμπεριφορές που την παραβιάζουν δεν γίνονται αποδεκτές.

Από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι και σήμερα έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 1.520.000 ευρώ.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «H Κυβέρνηση αποδεικνύει εμπράκτως ότι στέκεται απέναντι σε αθέμιτες πρακτικές, οι οποίες θίγουν, προσβάλλουν τον πολίτη και παραβιάζουν ρητά τη νομοθεσία που ρυθμίζει τη λειτουργία των εταιρειών. Αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε με αποφασιστικότητα και επιμονή, εντατικοποιώντας τους ελέγχους και εξετάζοντας τις σχετικές καταγγελίες».

Το καταναλωτικό κοινό μπορεί να ενημερώνεται για θέματα που αφορούν την προστασία του καταναλωτή στη  γραμμή 1520 καθώς και να υποβάλει καταγγελίες για παραβάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://kataggelies.mindev.gov.gr.