Zougla Newsroom

Σε ποινή φυλάκισης 5 μηνών καταδικάστηκαν σήμερα ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας και ο εκδότης της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Γιάννης Κουρτάκης για την υπόθεση της υποκλοπής ιδιωτικής συνομιλίας του δικηγόρου με τον επιχειρηματία Στηβ Κακέτση.

Η πρόεδρος Εφετών Ευγενία Μπιτσακάκη και οι εφέτες Αναστάσιος Αναστασίου και Δημήτριος Καβαλλάρης τούς καταδίκασαν, με σύμφωνη πρόταση του εισαγγελέα της Έδρας Νικόλαου Φιστόπουλου, για παράβαση του άρθρου 370 Α για την παράνομη υποκλοπή της ιδιωτικής συνομιλίας του δικηγόρου με τον επιχειρηματία, χωρίς τη συναίνεση του.

Στον Αλέξη Κούγια αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ενώ στον Γιάννη Κουρτάκη το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Η ποινή των 5 μηνών επιβλήθηκε με τριετή αναστολή, ενώ οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης.

Η υπόθεση εκδικάστηκε την Τρίτη 18 Ιανουαρίου  στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πειραιά μετά από μήνυση του Στηβ Κακέτση, ότι έγινε καταγραφή της συνομιλίας του με τον δικηγόρο εν αγνοία του.

Στη συνέχεια, το ηχητικό της ιδιωτικής συνομιλίας του με τον Αλ. Κούγια που περιεχόταν σε στικάκι προσκόμισε ο εκδότης Γ. Κουρτάκης στον τότε εισαγγελέα Εφετών Πειραιά Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, που διενεργούσε προκαταρκτική εξέταση μετά από μηνυτήρια αναφορά του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, καταγγέλλοντας σκευωρία με τη συμμετοχή του πρώην υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και της τότε προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνης Τζίβα, προκειμένου να ενοχοποιηθεί στην υπόθεση μεταφοράς ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».

Ο κ. Μπρακουμάτσος κάλεσε τον Στηβ Κακέτση, ο οποίος ανέφερε ότι η συνομιλία του με τον Αλ. Κούγια ήταν προϊόν υποκλοπής και για τον λόγο αυτόν δεν ρώτησε τον επιχειρηματία σχετικά με τα όσα αναφέρονταν στη συνομιλία.

Η κατάθεση Κακέτση

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία ήταν μάρτυρας κατηγορίας ο Στηβ Κακέτσης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του:

«Ήρθε και με βρήκε στο κατάστημά μου ο Κούγιας γιατί είχε συμμετάσχει σαν συνήγορος δικός μου για το μαγαζί. Ήμασταν 30 χρόνια φίλοι. Κατέγραψε τη συζήτηση που κάναμε για διάφορα θέματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας είπε ότι κατέγραφε τη συζήτηση;

ΚΑΚΕΤΣΗΣ: Ποτέ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας είπε τα καταγράφω για να καταστώ μάρτυρας στον εισαγγελέα;

ΚΑΚΕΤΣΗΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τον κ. Κουρτάκη…

ΚΑΚΕΤΣΗΣ: Δεν τον ξέρω τον κύριο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ήταν αβίαστη συζήτηση;

ΚΑΚΕΤΣΗΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εσείς προκαλέσατε τη συζήτηση αυτή;

ΚΑΚΕΤΣΗΣ: Όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έγινε χειραγώγηση;

ΚΑΚΕΤΣΗΣ: Βέβαια, εκ των πραγμάτων. Εγώ δεν ήξερα για κασέτα.

ΕΦΕΤΗΣ ΑΝ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Αν σας ζητούσε να συναινέσετε στην καταγραφή, θα το κάνατε;

ΚΑΚΕΤΣΗΣ: Ποτέ.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο επιχειρηματίας υποστήριξε για τη συνομιλία του με τον Αλέξη Κούγια:

«Μου είπε να μου δώσουν ένα εκατομμύριο από τον κύριο Μαρινάκη», για να συμπληρώσει πως ο ίδιος δεν θα κατέθετε ποτέ εναντίον των φίλων του.

Η απολογία Κούγια

Στην απολογία του ο Αλέξης Κούγιας υποστήριξε πως στη συνομιλία τους ο Στηβ Κακέτσης «έδειξε ενδιαφέρον» να αποδείξει την αθωότητα του Μαρινάκη στο «Noor 1».

Για τον λόγο αυτόν επικοινώνησε με τον εκδότη Κουρτάκη, στον οποίο ανέφερε ότι ο Κακέτσης θα κατέθετε στην προκαταρκτική εξέταση που διενεργούσε ο εισαγγελέας Π. Μπρακουμάτσος.

«Έχω πειστεί ότι είναι αθώος ο Μαρινάκης.

Το ίδιο είχε κάνει και ο Κουρτάκης.

Ήμασταν σε επαφή εκείνες τις ημέρες προκειμένου να στηρίξω τον Μαρινάκη» ανέφερε ο κατηγορούμενος δικηγόρος.

Μάλιστα, στις 30-8-2017 παραδέχθηκε ότι έπεισε τον Κακέτση να συναντηθεί με τον λιμενικό Χριστοφορίδη (σ.σ. που χειριζόταν τη δικογραφία που αφορά την εμπλοκή του Β. Μαρινάκη στο «Noor 1») ώστε φωτογράφοι των «Παραπολιτικών» να τον βγάλουν φωτογραφία έξω από το μαγαζί του.

Ακολούθησε δεύτερη συνάντηση, όπου έγινε η καταγραφή της συνομιλίας τους στο μαγαζί του Κακέτση για την οποία έριξε την ευθύνη στον Κακέτση.

«Εγώ δεν ξέρω ούτε να μαγνητοφωνώ ούτε να βγάζω φωτογραφίες. Δεν ξέρω να χειρίζομαι το κινητό.

Ο Στηβ έκανε την καταγραφή.

(…) Δεν έκανα εγώ την καταγραφή. Είναι κακούργημα. Θα έχανα την άδειά μου.

Μετά από 47 χρόνια καριέρας θα έβαζα το κεφάλι μου στον τορβά;

Ό,τι έγινε έγινε με τη συναίνεση του κ. Κακέτση.

(…) Σκοπός ήταν να προσφέρω υπηρεσίες στον Μαρινάκη. Εγώ τους έπεισα.

Όλη η συμπεριφορά ήταν μια σκηνοθεσία.

Δεν θα έβαζα την καριέρα μου σε κίνδυνο ούτε για τον Μαρινάκη ούτε για κανέναν» συμπλήρωσε σε άλλα σημεία της απολογίας του.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ότι ο Στηβ Κακέτσης εκπροσωπήθηκε σήμερα στη δίκη από τον δικηγόρο Νίκο Αγαπηνό, που είναι και δικηγόρος του επιχειρηματία και ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη, ενώ είχε προσέλθει για να παραστεί ως πολιτικώς ενάγων και ο δικηγόρος του εφοπλιστή Νίκου Πατέρα, Γιάννης Απατσίδης (το αίτημα παράστασης πολιτικής αγωγής απορρίφθηκε από το δικαστήριο).

Νωρίτερα πριν την έναρξη της δίκης είχε ζητήσει τη σύλληψη δύο ατόμων που του φώναξαν «ήσυχα Κούγια».

Σε… σύγχυση ο μάρτυρας!!

Νωρίτερα ο μάρτυρας υπεράσπισης των κατηγορουμένων, διευθυντικό στέλεχος των «Παραπολιτικών» Παναγιώτης Τζένος, υπέπεσε σε αντίφαση όταν ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα της Έδρας Ν. Φιστόπουλο σχετικά με το ποιος έδωσε το στικάκι με τη συνομιλία Κούγια-Κακέτση στον εκδότη του ομίλου και κατηγορούμενο Γ. Κουρτάκη.

Ο κ. Τζένος ανέφερε πως το στικάκι το έδωσε ο Αλέξης Κούγιας, ενώ στην ένορκη κατάθεσή του είχε πει πως παρελήφθη από τον εκδότη σε ανώνυμο φάκελο.

Στη συνέχεια ανασκεύασε την απάντησή του, αναφέροντας πως ήταν σε σύγχυση όταν απαντούσε στον εισαγγελέα.

Εισαγγελέας: Χωρίς τη συγκατάθεση Κακέτση η υποκλοπή

Πεπεισμένος ότι η υποκλοπή έγινε εν αγνοία του Στηβ Κακέτση εμφανίστηκε ο εισαγγελέας της Έδρας στην αγόρευσή του, ο οποίος πρότεινε την καταδίκη των δύο κατηγορουμένων.

«Αν δει κάποιος την απομαγνητοφώνηση, είναι ξεκάθαρο ότι η συζήτηση καθοδηγείται από τον 1ο κατηγορούμενο. Το περιεχόμενο των απαντήσεων κατά την άποψή μου είναι πολλές φορές ασυνάρτητο.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση η διεύθυνση της συζήτησης γίνεται από τον πρώτο κατηγορούμενο (σ.σ.: Αλ. Κούγια).

Πρόκειται για εξαιρετικό δικηγόρο.

Είναι προφανές ότι γνωρίζει ότι αυτό που γίνεται είναι μη νόμιμο.

Όμως πιστεύω ότι δεν περίμενε ότι η υπόθεση θα εξελιχθεί έτσι.

Με την καταγραφή, ουσιαστικά δέσμευσε τον Κακέτση για αυτά που του είχε πει.

Εμφανίζεται το στικάκι στον εισαγγελέα Εφετών από τον 2ο κατηγορούμενο (σ.σ. Γ. Κουρτάκη) δήθεν ανώνυμα και αναφέρει ότι ο Κακέτσης θα καταθέσει.

Σε οποιοδήποτε εισαγγελέα και αν το έδινε θα σχηματιζόταν δικογραφία για την υποκλοπή.

Ο 1ος κατηγορούμενος (Αλ. Κούγιας) χωρίς τη συγκατάθεση του Κακέτση έκανε την υποκλοπή και ο 2ος κατηγορούμενος (Γ. Κουρτάκης), γνωρίζοντας ότι είναι αθέμιτη η καταγραφή, πήγε στον εισαγγελέα και την εγχειρίζει με έναν ισχυρισμό ότι πήρε ανώνυμα ένα στικάκι με αυτό το περιεχόμενο.

Έχω την πεποίθηση πως είναι τέτοιες οι περιστάσεις που σε καμία περίπτωση ο Κακέτσης γνώριζε όλη τη διαδικασία καταγραφής.

Ο Κακέτσης είναι ευάλωτος και ουσιαστικά χρησιμοποιείται για την επίτευξη κάποιου σκοπού».

Απαντώντας στον εισαγγελικό λειτουργό, ο Αλέξης Κούγιας ανέφερε:

«Γιατί να καταστρέψω την καριέρα μου για να γίνω πρωτοσέλιδο στη Ζούγκλα του Τριανταφυλλόπουλου ότι λέω ψέματα.

Αύριο θα δηλώσω την παραίτησή μου από τον Δικηγορικό Σύλλογο αν με καταδικάσετε ότι έφτασα στο σημείο να υποκλέψω συνομιλία».

Προφανώς, οι πάντες με πραγματική αγωνία αναμένουν το εάν και κατά πόσον ο κ. Κούγιας θα πραγματοποιήσει την απειλή του και θα υποβάλει την παραίτησή του μετά την καταδίκη του από το δικαστήριο. Χλωμό το κόβουμε, ωστόσο. Ο καλύτερος ποινικολόγος της Ελλάδας, κατά δική του δήλωση, θα εξακολουθήσει να μας απασχολεί, ως φαίνεται, και στο μέλλον.