Σοκ προκάλεσαν οι εικόνες των εξαθλιωμένων συνθηκών διαβίωσης Ρουμάνων και Βουλγάρων μεταναστών, στην περιοχή της Παραχελωϊτιδας, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τον Δεκέμβριο του 2013. Η όλη έρευνα και οι συλλήψεις έγιναν από κλιμάκιο Αστυνομικών από την Αθήνα, μετά από καταγγελίες για την εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών γης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε τότε η Αστυνομία, στις 28 Νοεμβρίου του 2013 μετέβησαν στο Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής δύο Ρουμάνοι και κατήγγειλαν ότι τον προηγούμενο μήνα «στρατολογήθηκαν» στη Ρουμανία από δυο συμπατριώτες τους, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τους υποσχέθηκαν νόμιμη εργασία στη χώρα μας, σε αγροτικές καλλιέργειες, με αμοιβή 25 ευρώ ημερησίως και δωρεάν σίτιση και διαμονή σε δωμάτια που θα τους παραχωρούσαν οι ίδιοι.
Κατά τη διερεύνηση της καταγγελίας εξακριβώθηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, ότι από διάφορα χωριά της Ρουμανίας το κύκλωμα είχε συγκεντρώσει περίπου εξήντα άτομα, τα οποία με ειδικά ναυλωμένο λεωφορείο μεταφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Αιτωλικού. Εκεί παρελήφθησαν από τον Ρουμάνο δράστη ο οποίος τους εγκατέστησε σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη, όπου διέμεναν σε άθλιες συνθήκες.
Από την επόμενη ημέρα τους ανάγκαζαν να εργάζονται επί 12ωρο, καθημερινά, στη συγκομιδή μανταρινιών σε χωράφια, χωρίς να τους δίνουν χρήματα ως αμοιβή, που έπαιρναν ωστόσο τα μέλη του κυκλώματος από τους εργοδότες τους.
Δύο Έλληνες, κάτοικοι Λεσινίου, που ήρθαν στη συνέχεια αντιμέτωποι με την κατηγορία των «εγκεφάλων» της οργάνωσης, ένας άνδρας 55 ετών σήμερα και μια γυναίκα 53ετών , θεωρούταν ως υπεύθυνοι για τις επαφές και τη συμφωνία με τους ιδιοκτήτες για την αμοιβή των εργατών και των ίδιων. Τρείς ακόμη Έλληνες, 60, 58 και 41 ετών ,φέρονταν ως υπεύθυνοι για τη μεταφορά τους στα χωράφια και σχεδόν όλοι ήταν υπεύθυνοι για την επιτήρησή τους και την επιστροφή τους στην αποθήκη, όπου διέμεναν.
Επιπλέον, τους υποχρέωναν, κάθε άτομο να καταβάλλει το χρηματικό ποσό των εκατόν πενήντα ευρώ το μήνα, σαν ενοίκιο για τη διαμονή στην αποθήκη.
Στις 27 Νοεμβρίου, μάλιστα, όταν τα θύματα επιχείρησαν να διαφύγουν, ο συμπατριώτης τους δράστης, τους αντιλήφθηκε και αφαίρεσε τα δελτία ταυτότητάς τους, ενώ τους κλείδωσε σε χώρο της αποθήκης, από όπου κατάφεραν να αποδράσουν με τη συνδρομή άλλου ομοεθνή τους.
Οι αστυνομικοί στη συνέχεια εντόπισαν το χώρο που διέμεναν οι αλλοδαποί εργάτες και κατά την επέμβαση των αστυνομικών συνελήφθησαν τα μέλη του κυκλώματος.
Οι δύο Ρουμάνοι που θεωρήθηκαν ως στρατολόγοι των ομοεθνών τους εργατών γης, προφυλακίστηκαν, ενώ άφησαν ελεύθερους με περιοριστικούς όρους τους δύο Έλληνες, τον 55χρονο και την 53χρονη που θεωρούνται ως εγκέφαλοι της οργάνωσης.
Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015, στις 9 το πρωί, διακόπηκε στις 10:30 το βράδυ, για να συνεχιστεί την επομένη, Τρίτη 3 Φεβρουαρίου, με την απόφαση να ανακοινώνεται στις 11 τη νύχτα.
Στη θέση των κατηγορούμενων κάθισαν οι δύο υπήκοοι Ρουμανίας, 30 και 38 ετών και οι πέντε Έλληνες υπήκοοι, εκ των οποίων οι δύο, ο 55χρονος, σήμερα, και η 52χρονη από το Λεσίνι ως βασικοί κατηγορούμενοι για εμπορία ανθρώπων κατά εξακολούθηση, κατά συρροή και κατ΄ επάγγελμα ,πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.
Η απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο, κήρυσσε ομόφωνα αθώους: τον έναν Ρουμάνο υπήκοο και τους τρείς Έλληνες οι οποίοι φερόταν ως εργαζόμενοι και κήρυξε ομόφωνα ένοχο τον δεύτερο Ρουμάνο και ενόχους κατά πλειοψηφία τους δύο Έλληνες.
Ο Ρουμάνος καταδικάστηκε σε 34 χρόνια κάθειρξης, με εκτιτέα τα 25 και χρηματική ποινή 160.000 ευρώ.
Στους δύο Έλληνες, τον 55χρονο και την 52χρονη, επέβαλλε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης αλλά από την πλευρά τους ασκήθηκε έφεση και αφέθησαν ελεύθεροι με περιοριστικό όρο καταβολής εγγυοδοσίας.
Την νομική εκπροσώπηση των κατηγορουμένων την ανέλαβαν διακεκριμένοι δικηγόροι. Τους δύο έλληνες υπηκόους εκπροσώπησαν ο γνωστός ποινικολόγος κ. Παντελής Βαμβακάς και κ. Νικος Κορδόσης ενώ τους αλλοδαπούς Ρουμάνους ο κ. Σ. Αργυρόπουλος Δικηγόρος Πατρών, και τους υπόλοιπους ο Δικηγόρος Αθηνών κ. Ναούμης.
Από την πλευρά της υπεράσπισης των δύο Ελλήνων υπηκόων οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι ο δικηγόρος κ. Παντελής Βαμβακάς τόνισε ότι η απόφαση ήταν καταδικαστική για τους εντολείς του όμως ήταν κατά πλειοψηφία και ότι δεν υπήρχαν κατά την άποψη της υπεράσπισης ακλόνητες, αμάχητες αποδείξεις περί ενοχής των εντολέων του και προσδοκά ότι στο Εφετείο η υπόθεση θα καταπέσει διότι η άποψή του είναι ότι δεν υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα τα οποία οδηγούν στην εφαρμογή της διάταξης που αναφέρεται στην «εμπορία ανθρώπων» και ότι δόθηκε μία διασταλτική ερμηνεία στις επιμέρους διατάξεις.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Γεγονός
Διαβάστε επίσης: Δύο προφυλακίσεις για τη «Μανωλάδα» του Αιτωλικού