Σε συνολική ποινή κάθειρξης 15 ετών και 9 μηνών καταδικάστηκε άνδρας, 61 ετών, που κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος για τη δολοφονία 77χρονου ιδιοκτήτη καφενείου, πέρσι τον Γενάρη, στη Βαμβακιά Σερρών.

Το φονικό συνέβη στο καφενείο του θύματος, ύστερα από διαπληκτισμό που προηγήθηκε με τον δράστη. Αφορμή φαίνεται πως στάθηκε περιστατικό που συνέβη λίγες μέρες νωρίτερα, όταν ο 77χρονος έδιωξε τον κατηγορούμενο από το καφενείο του, επειδή κατά το παρελθόν, ευρισκόμενος σε κατάσταση μέθης, είχε δημιουργήσει προβλήματα, βρίζοντας και προσβάλλοντας θαμώνες του καταστήματος.

Όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, ο ιδιοκτήτης του καφενείου δέχθηκε με μαχαίρι πέντε χτυπήματα στην κοιλιακή και θωρακική χώρα, τραύματα τα οποία αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά, αλλά, στη συνέχεια, η υγεία του παρουσίασε επιπλοκές με αποτέλεσμα τον επόμενο μήνα να χάσει τη ζωή του.

Προανακριτικά ο δράστης ομολόγησε την πράξη και την απέδωσε στην μέθη του. Απολογούμενος όμως στον ανακριτή Σερρών άλλαξε στάση, υποστηρίζοντας ότι το θύμα τον έβρισε και τον χτύπησε με καρέκλα ενώ κρατώντας μαχαίρι τον επιτέθηκε, με συνέπεια να ακολουθήσει πάλη κατά την οποία επήλθαν τα μοιραία τραύματα. Την εκδοχή την άμυνας επανέλαβε και στην απολογία του στο δικαστήριο, λέγοντας ότι ο 77χρονος τον προκάλεσε.

Το δικαστήριο, αποτελούμενο από τακτικούς και λαϊκούς δικαστές, τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό περί άμυνας (όπως επίσης τον μειωμένο καταλογισμό που προέβαλε η υπεράσπιση) ενώ του αναγνώρισε δύο ελαφρυντικά, χάρη στα οποία απέφυγε την επαπειλούμενη ποινή των ισοβίων.

Συγκεκριμένα του αναγνωρίστηκε ο σύννομος βίος, όπως επίσης το ότι ωθήθηκε στην πράξη από ανάρμοστη συμπεριφορά του παθόντος ή παρασύρθηκε από οργή ή βίαιη θλίψη (όπως προβλέπεται στο άρθρο 84 παρ 2γ ΠΚ). Είναι χαρακτηριστικό ότι το δεύτερο ελαφρυντικό αποφασίστηκε να χορηγηθεί με τις ψήφους των ενόρκων (4-3), καθώς οι τακτικοί δικαστές μειοψήφησαν.

Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο κατηγορούμενος επέστρεψε στις φυλακές, όπου κρατείται, καθώς αποφασίστηκε η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.