Βίντεο – φωτογραφία: Χάρης Γκίκας
Στη διάθεση της ανακρίτριας δήλωσε ότι βρίσκεται ο διευθυντής της ΜΕΘ στην Πάτρα Ανδρέας Ηλιάδης όπου νοσηλεύτηκε η 9χρονη Τζωρτζίνα, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει για την υπόθεση της δολοφονίας του παιδιού από τη μητέρα του.
Ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών θεωρείται βασικός μάρτυρας, καθώς ο ίδιος μαζί με την ομάδα του είχαν δώσει αγώνα προκειμένου να κρατήσουν στη ζωή την Τζωρτζίνα, η οποία είχε νοσηλευτεί εκεί για περίπου τέσσερις μήνες. Από την πρώτη στιγμή ο γιατρός δήλωνε σοκαρισμένος για τον θάνατο του παιδιού, τονίζοντας πως τίποτα δεν προμήνυε το τέλος, αφού ο γονιδιακός έλεγχος ήταν αρνητικός.
Παράλληλα, σημείωνε πως δεν είχαν εξήγηση τα «αιφνίδια συμβάντα» σε τρία παιδιά της ίδιας οικογένειας. Μάλιστα, ο γιατρός φέρεται να είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν κάμερες στο δωμάτιο νοσηλείας όπου βρισκόταν το παιδί μαζί με τη μητέρα του.
Ο κ. Ηλιάδης λίγο πριν την είσοδό του στο κτήριο είπε: «Η Τζωρτζίνα ήταν ένα παιδί που πολεμήσαμε μαζί. Να σας θυμίσω ότι, μετά τη δραματική διάσωση που έλαβε χώρα στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Πάτρας, κληθήκαμε με τη δική μου ομάδα να φέρουμε εις πέρας ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο».
«Αγωνιστήκαμε και δώσαμε πραγματικά μάχη για να καταφέρουμε ό,τι θα μπορούσαμε να περισώσουμε από τη μικρή Τζωρτζίνα. Νομίζω ότι τα καταφέραμε, τη θωρακίσαμε, εξασφαλίσαμε τον περίφημο απινιδωτή και βηματοδότη. Θέλαμε να πιστεύουμε πως με αυτό θα πορευόμαστε. Δυστυχώς, η αγκαλιά μας δεν ήταν τόσο μεγάλη», πρόσθεσε ο κ. Ηλιάδης.
Τέλος, δήλωσε πως βρίσκεται στη διάθεση της ανακρίτριας ώστε να πει μόνο την αλήθεια σχετικά με όσα έγιναν κατά τη νοσηλεία της 9χρονης.
Αναφορά στον κ. Ηλιάδη κάνει και η Ρούλα Πισπιρίγκου στην απολογία της, καθώς ήταν εκείνος που τους είχε ενημερώσει ότι υπάρχει μια συσκευή απινιδωτή-βηματοδότη την οποία θα μπορούσε να τοποθετήσει στο σώμα της Τζωρτζίνας γιατρός στο Ωνάσειο.
Γιατί είναι σημαντική η κατάθεση του Ανδρέα Ηλιάδη
Επί τέσσερις μήνες, από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο 2021, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας ο διευθυντής της ΜΕΘ, εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης, παρακολουθούσε προσωπικά την 9χρονη Τζωρτζίνα.
Το παιδί είχε διακομιστεί εκεί, τετραπληγικό πλέον, μετά την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή που είχε υποστεί στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, όπου επί 55 λεπτά γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό τού έκαναν Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) για να το επαναφέρουν στη ζωή.
Ο γιατρός, ο οποίος είναι ο πρώτος άνθρωπος που προσέφυγε στις Αρχές μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την αστυνομική και δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, κατέθεσε την Παρασκευή στην 18η τακτική ανακρίτρια. Κλήθηκε να μιλήσει αναλυτικά για τους τέσσερις μήνες νοσηλείας της μικρής στο Νοσοκομείο Πατρών, αλλά και για τη συμπεριφορά των γονιών της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ηλιάδης έχει παραδώσει στις Αρχές και βίντεο από τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας.
Ο διευθυντής της ΜΕΘ είχε συστήσει στη Ρούλα Πισπιρίγκου να βιντεοσκοπεί τους σπασμούς που, όπως εκείνη υποστήριζε, έκανε το παιδί, καθώς οι γιατροί δεν είχαν παρατηρήσει τέτοια φαινόμενα. Η 33χρονη κατηγορουμένη, όμως, είχε επιλέξει να καταγράφει το μόνιτορ και όχι το παιδί. Η περίεργη, πρωτοφανής αυτή συμπεριφορά της μητέρας αποτέλεσε και τον βασικό λόγο για τον οποίο ο κ. Ηλιάδης κατέφυγε στις Αρχές.
«Ας κοιτάξουν τα βίντεο οι Αρχές. Δεν ξέρω πόσα βίντεο είναι. Ούτε μπορώ να γνωρίζω πώς έγιναν όλα αυτά. Δεν κληθήκαμε ποτέ από τη μητέρα να επέμβουμε όταν δηλαδή η Τζωρτζίνα έκανε τους συγκεκριμένους σπασμούς», έχει πει ο κ. Ηλιάδης.
Προτεραιότητα των γιατρών στην Πάτρα ήταν να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο ότι πλέον δεν θα υπήρχε από την καρδιά της Τζωρτζίνας απειλή για τη ζωή της.
«Η μικρή Τζωρτζίνα είχε υποστεί αιφνίδια καρδιακή ανακοπή στο Καραμανδάνειο. Η διάσωσή της έγινε με επιτυχία. Διακομίστηκε στη Μονάδα Παίδων για να συνεχιστεί η τιτάνια προσπάθεια όσο μπορούσαμε να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό της και να καταφέρουμε να την κρατήσουμε στη ζωή. Ήταν επιτυχής η προσπάθειά μας.
Κατάφερε η Τζωρτζίνα και αποσωληνώθηκε, και μετά από συνεννόηση με το Ωνάσειο έγινε η διακομιδή της εκεί, όπου τοποθετήθηκε βηματοδότης και απινιδωτής ώστε να προστατευθεί από ένα μελλοντικό επεισόδιο που θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή της.
Τη δεύτερη φορά η Τζωρτζίνα εισήλθε στο νοσοκομείο μας με αναφερόμενα επεισόδια βραδυκαρδίας και υποξυγοναιμίας. Τη νοσηλεύσαμε για τέσσερα 24ωρα και προσπαθήσαμε να καταγράψουμε κάποια στοιχεία που αφορούσαν τα ζωτικά της σημεία. Τα έχουμε καταγράψει αυτά και ακολούθως διακομίστηκε σε πάρα πολύ καλή κατάσταση στο Νοσοκομείο Παίδων», είπε ο κ. Ηλιάκης.
Με εντολή της ανακρίτριας ανοίγει ο τάφος της Τζωρτζίνας για να αφαιρεθεί το τάμπλετ
Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών θα τεθεί το τάμπλετ που τοποθετήθηκε στο μνήμα της 9χρονης Τζωρτζίνας, όπως είχε ζητήσει η μητέρα της Ρούλα Πισπιρίγκου. Η 18η τακτική ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα, η οποία με ταχύτατους ρυθμούς ερευνά την υπόθεση, έδωσε εντολή να ανοίξει ο τάφος του παιδιού και να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο τάμπλετ, το οποίο θα διαβιβαστεί αμέσως στα εγκληματικά εργαστήρια της Ασφάλειας.
Εκτιμάται ότι, μέσα από την ανάλυση των δεδομένων του, πιθανότατα θα προκύψουν κρίσιμα στοιχεία για την υπόθεση. Η ανακρίτρια προχώρησε στην κίνηση αυτή μία ημέρα μετά την εξέταση του εν διαστάσει συζύγου της κατηγορουμένης Μάνου Δασκαλάκη, ο οποίος κατέθεσε ότι το τάμπλετ τοποθετήθηκε στον τάφο της 9χρονης πράγματι μετά από επιθυμία της κατηγορουμένης.