Τόσο η Ιατροδικαστική Υπηρεσία όσο και οι επί μέρους λειτουργίες της, τα καθήκοντα των υπηρετούντων σε αυτήν, ο τρόπος εξέτασης, οι διεξαγόμενες εργαστηριακές αναλύσεις, με λίγα λόγια το σύνολο των δραστηριοτήτων της Υπηρεσίας, υπόκεινται σε συγκεκριμένες διατάξεις λειτουργίας.

Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν επίσης πως η Ιατροδικαστική Υπηρεσία λειτουργεί και εκτός ωραρίου αν το επιβάλουν οι συνθήκες. Λειτουργεί και κατά τη διάρκεια αργιών, τα Σαββατοκύριακα και τις επίσημες εορτές. Συμπέρασμα: Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης κατά τις διατάξεις λειτουργούσε τις ημέρες των εορτών, δηλαδή την παραμονή Πρωτοχρονιάς, ανήμερα Πρωτοχρονιάς και τη δεύτερη ημέρα μετά την Πρωτοχρονιά (Κυριακή 2 Ιανουαρίου), όπως ορίζουν οι διατάξεις του νόμου 3772/2009 που έχει δημοσιευθεί στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» Φύλλο 112 /Α/10-07-2009 (το συγκεκριμένο κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δηλαδή οι έχοντες βάρδια ιατροδικαστές και βοηθητικό προσωπικό τις ημέρες αργίας λόγω εορτών θεωρητικά, τυπικά αλλά και στην πράξη θα έπρεπε κατά τον νόμο να διαθέτουν ανθρώπινους πόρους και υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών που ενδεχομένως θα προέκυπταν ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις αλλά και για επιτελεσθούν οι κατά τις διατάξεις ενέργειες που προβλέπονται για την εξιχνίαση κάθε υπόθεσης. Διαβάστε τι προβλέπουν οι διατάξεις:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με  το  ίδιο ΦΕΚ ο πολίτης μπορεί να πληροφορηθεί πώς η Ιατροδικαστική Υπηρεσία διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια τόσο όσον αφορά τα τεχνικά μέσα όσο και το εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να αντεπεξέλθει σχεδόν σε όλες τις υποθέσεις που καλείται να διαχειριστεί. Μπορεί λοιπόν να διερωτηθεί ο κάθε πολίτης για τοι ένα και κατά πόσο ήταν δόκιμο να αποσταλεί δείγμα στην Ελβετία μετά από τόσες ημέρες για επιβεβαίωση μη για το εάν τηρήθηκαν κατά γράμμα οι διατάξεις και ο νόμος όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται για τη λήψη δειγμάτων από θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή ακόμη αν τηρήθηκαν όσα προβλέπονται για την λήψη δειγμάτων προς ανίχνευση χημικών ουσιών οι οποίες ενδεχομένως θα είχαν χορηγηθεί στο θύμα.

Όμως, και στη βάση των ευρωπαϊκών πλέον διατάξεων και οδηγιών ακόμη και η λήψη δειγμάτων από τις ιατροδικαστικές αρχές υπόκεινται σε κωδικοποιημένες ενέργειες και κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Διαβάστε πώς πρέπει να διεξάγονται οι λήψεις δειγμάτων από πολίτες οι οποίοι πριν από κάθε ενέργεια οφείλουν να ερωτώνται και να υπογράφουν δηλώνοντας την συναίνεση τους για κάθε ιατροδικαστική πράξη.  Διαβάστε το πλήρες κείμενο των οδηγιών:

Ερώτημα: Τηρήθηκαν όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω στην υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα; Διατέθηκαν οι απαιτούμενοι από τις διατάξεις ανθρώπινοι πόροι; Τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα ως προς τη λήψη δειγμάτων; Ελήφθησαν τα απαιτούμενα δείγματα που προβλέπονται από τις οδηγίες; Τηρήθηκαν όλα όσα προβλέπει η κωδικοποιημένη λειτουργία της Υπηρεσίας όσον αφορά τον τρόπο, τον τόπο και τον χρόνο λήψης των ενδεδειγμένων (για κάθε περίπτωση) δειγμάτων;

Οι λεπτομερείς αναφορές σε όλα όσα έχουν καταγραφεί παραπάνω είναι απαραίτητες, διότι κάποια στιγμή οι εμπλεκόμενοι θεσμοί, Αρχές και Υπηρεσίες θα κληθούν να εξηγήσουν λεπτομερώς τη στάση τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης