Ρεπορτάζ: Τόνια Κανελλίδου

Μία τραγική, ανθρώπινη, ιστορία εκτυλίσσεται την τελευταία εβδομάδα στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ. Η κυρία Γεωργία Κοίλια, εργαζόμενη νυχτοφύλακας με σοβαρά καρδιακά προβλήματα έχει ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα απεργία πείνας, σταμάτησε τη φαρμακευτική της αγωγή και επέλεξε να εγκατασταθεί εντός του εργασιακού της χώρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτό τον τρόπο αντίδρασης επιθυμεί να καταδείξει αναλγησία της διοίκησης του ΟΑΚΑ στο πρόβλημα της, το οποίο όπως ισχυρίζεται η ίδια μπορεί να λυθεί  άμεσα. Το μοναδικό πράγμα που ζητάει είναι να μετατεθεί σε άλλη υπηρεσία κοντά στο σπίτι της καθώς καθημερινά αναγκάζεται να μετακινείται από τη Βάρη στο Μαρούσι καθώς και να επανέλθει στις νυχτερινές βάρδιες καθώς πριν από λίγο καιρό της γνωστοποιήθηκε ότι θα πρέπει να απασχολείται ως ημερήσιος φύλακας.

Μιλώντας στη zougla.gr η κυρία Κοίλια επεσήμανε ότι η αλλαγή της ειδικότητας από νυχτερινή σε ημερήσια φύλαξη επιδεινώνει το πρόβλημα της υγείας της καθώς ο χρόνος μετάβασής της στο ΟΑΚΑ πολλαπλασιάζεται (λόγω κίνησης), ενώ προσθέτει ότι με τη συγκεκριμένη αλλαγή χάνει τα βαρέα ένσημα με αποτέλεσμα να χρειαστεί περισσότερα χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί.

Για τους παραπάνω λόγους κάνει έκκληση, μέσω της απεργίας πείνας, στους υπεύθυνους να ακυρώσουν την απόφαση τους και να αποδεχθούν τις προσφερόμενες υπηρεσίες της στην ειδικότητα  για την οποία και προσελήφθη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χρονικό

Η καταγγέλλουσα προσπαθούσε από το 2004 λόγω του σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει να επιτύχει μία απόσπαση – μετακίνηση στην υπηρεσία της.

Εκείνο, τελικά, που κατάφερε το 2007 ήταν τη διάθεση της σε φορέα της περιοχής κατοικίας της που ενέκρινε η τότε πρόεδρος του ΟΑΚΑ κυρία Μάνου. Ωστόσο τρία χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2010 η διοίκηση του ΟΑΚΑ παραγνωρίζοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αποφάσισε να την ανακαλέσει στην υπηρεσία της στο Μαρούσι.

Έκτοτε η κατάσταση της υγείας της άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία, με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο του 2011 να καταστεί ανάπηρη σε ποσοστό 50%, όπως γνωμοδότησε σχετικά το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Παρόλα αυτά συνέχισε να εργάζεται κανονικά αποζητώντας μια νόμιμη «εξυπηρέτηση», εκείνη της μετάθεσής της σε άλλη υπηρεσία κοντά στο σπίτι της. Η παράκληση της εργαζόμενης όχι μόνο δεν εισακούστηκε, αλλά αντίθετα η διεύθυνση του ΟΑΚΑ αποφάσισε να την αλλάξει και βάρδια.

Σύμφωνα με την κυρία Κοίλια η απόφαση πάρθηκε αυθαίρετα, χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση από γιατρό για να τεκμηριώσει πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να προσαρμοστεί μετά από 9 χρόνια νύχτας σε ημερήσια εργασία. Όπως μάλιστα επισημαίνει η ίδια δεν οδηγεί και η μεταφορά της γίνεται από συγγενικά της πρόσωπα οπότε είναι ένα επιπλέον εμπόδιο αφού ο χρόνος της διαδρομής αυξάνεται.

Από τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ στο οποίο πλέον διαμένει σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επισημαίνει στη zougla ότι πριν από τρεις ημέρες είχε λιποθυμικό επεισόδιο μέσα στην υπηρεσία αλλά δεν ήρθε κανένας γιατρός για να την δει και εξετάστηκε με πρωτοβουλία ιδιώτη.

«Είμαι ιδιαίτερα εξαντλημένη αλλά αποφασισμένη να φύγω από εδώ είτε δικαιωμένη είτε νεκρή», επεσήμανε.

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και με τους υπεύθυνους για το συγκεκριμένο θέμα χωρίς να καταφέρουμε να λάβουμε κάποια απάντηση καθώς επικαλούνταν συνεχείς συσκέψεις και αλλεπάλληλα ραντεβού…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης