Όταν το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να κινητοποιηθεί στις 17:00 το απόγευμα της 7ης Αυγούστου ήταν πια πολύ αργά. Οι νεοναζί Κροάτες χούλιγκαν της ομάδας των Bad Blue Boys σε συνεργασία με τους Έλληνες ομοϊδεάτες τους σε ρόλο καθοδηγητή, είχαν ήδη καταστρώσει τα σχέδια και είχαν ήδη οργανώσει την εγκληματική επίθεση τους στην Νέα Φιλαδέλφεια. Το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο της «Ζούγκλας» με τίτλο «Τα εγκληματικά λάθη της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας.
Η ηγεσία της ΕΛΑΣ δύο ημέρες πριν την δολοφονία του Μιχάλη είχε ενημερωθεί από τους Κροάτες για την σχεδιαζόμενη καταδρομική επιχείρηση των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Το Υπουργείο και το Αρχηγείο της Αστυνομίας είχαν ειδοποιηθεί από το πρωί της 7ης Αυγούστου, από τους Μαυροβούνιους για την κάθοδο των νεοναζί οργανωμένων οπαδών μέσω Αλβανίας. Στην ΓΑΔΑ και την Κατεχάκη είχαν όλο τον χρόνο για να σχεδιάσουν την ακύρωση των εγκληματικών σχεδίων των Bad Blue Boys και των συνεργατών τους στην Ελλάδα. Τίποτε ωστόσο από όλα αυτά τα αυτονόητα δεν έγινε. Αντιθέτως τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως οι επαγγελματίες της οπαδικής βίας τα είχαν σχεδιάσει.
Την επόμενη ημέρα και στη σκιά της δολοφονίας του Μιχάλη η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ έσπευσαν να αναζητήσουν τους υπευθύνους αυτής της τραγωδίας. Στην πρώτη φάση αυτής της αναζήτησης αποδιοπομπαίων τράγων, όπως συμβαίνει πάντα στις γραφειοκρατίες του κάθε «Βαθέος Κράτους», την πλήρωσαν οι άσχετοι που έτυχαν να βρεθούν μπλεγμένοι σε αυτήν την υπόθεση. Ο Διευθυντής Τροχαίας των Ιωαννίνων ή κάποιο στέλεχος της Τροχαίας της Δυτικής Ελλάδας. Τα επιτελικά στελέχη, οι πραγματικοί ένοχοι οι οποίοι «λιάζονταν» εν μέσω θερινής ραστώνης γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα πραγματικά προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Κοινωνία, αυτοί λοιπόν στην Κατεχάκη και την Λεωφόρο Αλεξάνδρας άρχισαν να ψάχνουν τρόπους για να καλύψουν τα νώτα τους και να διασφαλίσουν την παραμονή τους στο απυρόβλητο.
Ο ίδιος ο Υπουργός είχε μόλις αναλάβει προ δεκαημέρου τα καθήκοντα του. Θα ήταν άδικο να του χρεωθούν ευθύνες για το γεγονός αυτό καθεαυτό. Είναι προφανές πώς η ηγετική ομάδα του Υπουργείου και ο μηχανισμός όπως αυτός στήθηκε μετά τις τελευταίες κρίσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ, φέρει ακέραια την ευθύνη για όσα συνέβησαν στην Νέα Φιλαδέλφεια και κυρίως για όσα δεν συνέβησαν στο Υπουργείο και στο Αρχηγείο της Αστυνομίας.
Ωστόσο από τις πρώτες κιόλας αντιδράσεις της Πολιτικής και της Φυσικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ διαφάνηκε η προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών και προστασίας των πραγματικών υπευθύνων. Αντιθέτως η ηγεσία έπαιξε με την αξιοπρέπεια και την καριέρα στελεχών του Σώματος οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν έφεραν την πραγματική ευθύνη για τις αστοχίες και την εγκληματική αμέλεια της ηγεσίας της ΕΛΑΣ ως προς την διαχείριση των πληροφοριών που της είχαν αποσταλεί από την Κροατία και το Μαυροβούνιο.
Αν ο Υπουργός κ. Οικονόμου δεν φέρει ευθύνη για το τραγικό συμβάν της 7ης Αυγούστου, αναμφίβολα φέρει ακέραια κάθε πολιτική ευθύνη για όσα συνέβησαν μετά την καταδρομική επιχείρηση των Χούλιγκαν στην Νέα Φιλαδέλφεια. Οι αποφάσεις, οι σχεδιασμοί, οι δράσεις της ΕΛΑΣ έκτοτε προφανώς εγκρίθηκαν και παρακολουθούνται από τον ίδιο τον Υπουργό.
Δεν υπάρχει λοιπόν καμία περίοδος χάριτος. Δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε και καμία διάθεση εκ μέρους της Κοινωνίας για κάτι τέτοιο.
Το πρωί της Πέμπτης 17 Αυγούστου ο κ. Οικονόμου από το πάνελ τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ παραδέχτηκε πώς η διαχείριση των πληροφοριών που είχε στην διάθεση της η ΕΛΑΣ ήταν λανθασμένη. Ο Υπουργός επισήμανε πώς η ΕΛΑΣ απέτυχε να διαχειριστεί τις πληροφορίες που είχε στα χέρια της από τους μηχανισμούς ασφαλείας της Κροατίας και του Μαυροβουνίου.
Οι λέξεις «κλειδιά» είναι «Λανθασμένη» και «Αποτυχία». Σε επίπεδο επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και του Υπουργείου στην Κατεχάκη, οι δύο αυτές λέξεις είναι απολύτως καταδικαστικές για τους ίδιους του Επιτελείς. Δεν είναι δυνατόν να μεταφέρονται οι ευθύνες του ανώτερου επιτελείου της Αστυνομίας στις τοπικές Διευθύνσεις Τροχαίας στην περιφέρεια. Είναι ανήκουστο, άδικο, ανήθικο και κυρίως είναι πασιφανής εκδήλωση δειλίας εκ μέρους της Φυσικής Ηγεσίας της ΕΛΑΣ.
Αποτυχία διαχείρισης και λανθασμένη ενέργεια στην διαχείριση πληροφορίας εκ μέρους της ηγεσίας της ΕΛΑΣ έχει πάντα δραματικές επιπτώσεις στο επίπεδο ασφαλείας της ίδιας της Κοινωνίας.
Δέκα ημέρες μετά την δολοφονία του Μιχάλη, ο Υπουργός Γιάννης Οικονόμου αναμασά το αυτονόητο, ότι δηλαδή θα αποδοθούν ευθύνες μετά την οριστική κατάθεση του πορίσματος της περίφημης ΕΔΕ δηλαδή της Ενόρκου Διοικητικής Εξετάσεως. Κάθε λεπτό που περνά επιβαρύνει την θέση των Επιτελών και επαυξάνει με γεωμετρική πρόοδο την καχυποψία των πολιτών για επιχειρούμενα «μαγειρέματα» συγκάλυψης των ημετέρων.
Προφανώς ο ίδιος ο Υπουργός γνωρίζει τι είδους μηχανισμό «κληρονόμησε» στην Κατεχάκη και την Αλεξάνδρας αλλά και πώς ήδη ο πολιτικός του χρόνος μετρά ανάποδα. Ήδη οι καλά πληροφορημένοι περί των ζητημάτων αυτών προεξοφλούν έκτακτες κρίσεις αξιωματικών στην ΕΛΑΣ ενώ κάποιοι επιχειρούν να προεξοφλήσουν επίσης πως ορισμένοι ανώτατοι αξιωματικοί ενδέχεται και να την ….. «σκαπουλάρουν». Περίεργα πράγματα τωόντι που αν μη τι άλλο δείχνουν πώς αυτό το τελευταίο δεκαήμερο έχει «στηθεί» μία περίεργη «κουζίνα» στους επάνω ορόφους της Κατεχάκη.
Όλες οι δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου:
«To πρόβλημα είναι η ανάγκη αντιμετώπισης βίαιων συμπεριφορών»
Επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι η ανάγκη αντιμετώπισης βίαιων συμπεριφορών, ο Υπουργός υποστήριξε ότι απαιτείται μια ολιστική αντιμετώπιση με δράσεις και παρεμβάσεις σε μια σειρά από τομείς, όπως η εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και η παρακολούθηση των συνδέσμων.
«Χθες υπήρξε μια ευρεία σύσκεψη και η ανακοίνωση κάποιων μέτρων που έρχεται συμπληρωματικά στα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και έφερε αποτελέσματα» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
«Κανένα μέτρο από μόνο του δεν μπορεί να εξαφανίσει την παραβατικότητα»
«Τα μέτρα που ανακοινώσαμε πριν από ένα χρόνο είχαν θετικό αντίκτυπο. Δεν εξαφάνισαν την παραβατικότητα ούτε η αυστηροποίηση των ποινών ή κάποιο μέτρο από μόνο του μπορεί να εξαφανίσει την παραβατικότητα» σημείωσε ο Γ. Οικονόμου.
«Τα μέτρα που πήραμε με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν οι δράστες και να έχουμε αυτές τις ποινές» συμπλήρωσε λέγοντας ότι ο αθλητικός νόμος δίνει τη δυνατότητα να μπαίνουν αυστηρές ποινές όταν γίνονται επεισόδια μακριά από τα γήπεδα.
«Πρέπει να αναγνωρίζουμε τις αστοχίες»
«Οι επιτυχίες της ΕΛΑΣ που είναι περισσότερες από τις αποτυχίες θεωρούνται ως κάτι αυτονόητο. Η ΕΛΑΣ οφείλει να αντιμετωπίζει το έγκλημα και την παραβατικότητα για να δίνει αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη. Όταν εκδηλώνονται οι αστοχίες πρέπει να τις αναγνωρίζουμε και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας».
Αναφορικά με τα λάθη και τις παραλείψεις δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερα πράγματα και επιπλέον δράση.
«Τα λάθη τα αναδεικνύουμε και τα αντιμετωπίζουμε για να διορθωνόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι και να μην επαναληφθούν» είπε ο κ. Οικονόμου λέγοντας ότι οι επτά αξιωματικοί που απομακρύνθηκαν δεν θα είναι οι μόνοι αλλά αναμένει την ΕΔΕ της Ελληνικής Αστυνομίας για την απόδοση ευθυνών.
Όσον αφορά την κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν και την αδυναμία της αστυνομίας να προλάβει τα επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή τόνισε ότι «ήταν κάτι ανεπίτρεπτο».
«Η διαδικασία διερεύνησης των ευθυνών θα γίνει με αντικειμενικότητα και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες χωρίς να συγκαλύψουμε κάτι», επισήμανε προσθέτοντας ότι «στόχος είναι στο μέλλον να μη ξαναβρεθούμε στο ίδιο σημείο, να μην μπορούμε να διαχειριστούμε πληροφορίες και να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σωστά».
«Αναδείξαμε την αποτυχία (σ.σ. της ΕΛ.ΑΣ.) από την πρώτη στιγμή και θα αποδώσουμε ευθύνες πολύ σύντομα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός. «Η έρευνα, όπως είπε, θα προχωρήσει σε βάθος και όπου απαιτείται».
«Στο γήπεδο της ΑΕΚ έγινε μια αλληλουχία λαθών αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε μια διαλυμένη αστυνομία» σημείωσε ο υπουργός λέγοντας ότι τα λάθη θα διορθωθούν. «Υπήρχαν πληροφορίες που δεν τις διαχειρίστηκε σωστά η ΕΛΑΣ», παραδέχτηκε ο κ. Οικονόμου.
«Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ»
Ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται και το αίτημα για υποβολή παραίτησης από το πόστο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο κ. Οικονόμου απάντησε αρνητικά.
«Δέκα μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία αλληλουχία επιχειρησιακών λαθών, επιχειρησιακών αστοχιών. Η δική μου ευθύνη είναι να δουλέψουμε σκληρά με τους άντρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να αναδείξουμε τι έγινε.
Να αποδώσουμε δικαιοσύνη και να κάνουμε όλες εκείνες τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα, έτσι ώστε να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να φτάσουμε στο επίπεδο που πρέπει να είμαστε, χωρίς να απαξιώνουμε, χωρίς να μηδενίζουμε, κάνοντας αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, είτε αυτές έχουν να κάνουν με το επίπεδο ενδεχομένως της ενίσχυσης δομών, της αναδιοργάνωσης δομών, της ενίσχυσης σε τεχνολογικά μέσα, της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας διαφόρων επιπέδων που έχει να κάνει με την καθημερινότητα του πολίτη» υποστήριξε.
Για τη μη αξιοποίηση των πληροφοριών από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι «αυτό που αναδείχθηκε από αυτή την περίπτωση είναι ότι κατά τη γνώμη μου υπάρχει ένα πρόβλημα και στις διαδικασίες και στη διαχείριση των διαδικασιών από συγκεκριμένα πρόσωπα. Όταν έρχεται μια πληροφορία τόσο καθαρή, θα περίμενα εγώ ως πολίτης μια πιο αυτοματοποιημένη και απλή διαδικασία».
«Πρέπει να βρούμε τον δολοφόνο»
Όσον αφορά τις ομάδες και τους συνδέσμους τόνισε ότι όλοι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έχουν αντιληφθεί, ο καθένας στο πεδίο του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του, το τι πρέπει να γίνει για να περιοριστεί η οπαδική βία.
Αφού αποκάλυψε ότι συνομίλησε με την οικογένεια του 29χρονου Μιχάλη, συμπλήρωσε ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν για να αποδοθεί δικαιοσύνη και σε ό,τι αφορά τον δολοφόνο αλλά και σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή και την καθοδήγηση. «Πρέπει να βρούμε και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ποιος τον σκότωσε και ελπίζω να έχουμε τα στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στον εντοπισμό του δολοφόνου», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.